Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca."— Zapis prezentacji:

1 Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Stymulacja układu sercowo-naczyniowego poprzez dietę. Michał Chudzik

2 Wpływ diety na układ sercowo-naczyniowy
Przestrzeganie aktualnie obowiązujących wytycznych żywieniowych może prowadzić do małej poprawy w funkcjonowaniu serca u pacjentów z nadwagą. The Journal of the American College of Cardiology Wzorce żywieniowe rekomendowane przez US Dietary Guidelines Advisory:  spożycia warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych +  spożycia żywności funkcjonalnej obniżającej cholesterol (owies, jęczmień, orzechy oraz białko roślinne zawarte m.in. w soi) Zdrowa dieta amerykańska Dieta śródziemnomorska Dieta wegetariańska

3 91 randomizowanych dorosłych (Toronto, Canada)  z BMI > 25 kg/m2
Metodyka badania 91 randomizowanych dorosłych (Toronto, Canada) z BMI > 25 kg/m2 Grupa Ogólne wytyczne żywieniowe Zalecenia żywieniowe* Kosze żywieniowe** Kontrolna Health Canada’s Food Guie - 1 + 2 3 * Dodatkowe żywieniowe zalecenia ( warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i żywności funkcjonalnej; mięsa i słodyczy) otrzymywane przez 1. miesiąc tygodniowo a następnie miesięcznie przez kolejne 5 miesięcy); zalecenia przekazywane badanym podczas 20-30minutowej rozmowy telefonicznej ** Kosze z odpowiednio dobraną żywnością otrzymywane tygodniowo odzwierciedlające zalecenia żywieniowe

4 masy ciała,  obwodu talii,  ciśnienia tętniczego
Przebieg i rezultaty badania Po 6 miesiącach zaobserwowano: niewielki  spożycia warzyw/owoców/ pełnoziarnistych produktów/żywności obniżającej cholesterol Jedynie w grupie 3. wzrost ten utrzymywał się konsekwentnie w trakcie obserwacji. Po 18 miesiącach: Utrzymał się mały wzrost  spożycia zdrowej żywności, jednakże już nie na takim poziomie jak w trakcie pierwszych 6 miesięcy. Po 6 miesiącach diety zaobserwowano: masy ciała,  obwodu talii,  ciśnienia tętniczego Redukcja parametrów składu ciała utrzymywało się także w 18-miesięcznym okresie obserwacyjnym, podczas którego ciśnienie tętnicze krwi uległo dalszemu znacznemu obniżeniu. Także stężenie HDL korzystnie wzrosło w okresie od 6-tego do 18-tego miesiąca.

5 Rezultaty badania Badanie wykazało korzystny wpływ zdrowej diety na redukcję czynników ryzyka przewlekłych chorób. Jednakże, zwrócono także uwagę na trudności we wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród ogółu populacji Powodzenie poradnictwa żywieniowego może wynikać z widocznych natychmiastowych korzyści wynikających z ich stosowania. Należy także podkreślić długoterminowe korzyści zdrowotne wynikające z utrzymania zdrowej diety.

6 Podsumowanie Przestrzeganie zaleceń żywieniowych opartych na zwiększonym spożyciu warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i obniżających cholesterol skutkuje korzystnymi zmianami składu ciała oraz poprawą ciśnienia tętniczego oraz stężenia cholesterolu frakcji HDL, co wiążę się z polepszeniem pracy serca. Jak zachęcić do przestrzegania zdrowych wzorców żywieniowych? W każdym kraju indywidualnie, środowisko naukowe powinno stworzyć własne strategie i wytyczne żywieniowe uwzględniając przy tym lokalny rynek i wymogi prawne. Jednakże, jak wynika z w/w badania, udostępnienie egzemplarzy zdrowych wytycznych żywieniowych prowadzi do małych zmian we właściwym kierunku.

7


Pobierz ppt "Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca."

Podobne prezentacje


Reklamy Google