Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Starzenie się ludności a rozwój srebnej, białej, zielonej gospodarki
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Aleksandra Sonia Priwieziencew
wykonała: inż. Jolanta Zapała
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Magdalena Dul Winnice jako specyficzny produkt turystyczny Polski - metody promocji   PRACA DYPLOMOWA MAGISTERSKA Promotor: Prof. nadzw. dr hab. inż.
Turystyka jako zjawisko społeczno-gospodarcze
Geneza powstania Firmy Społecznej w Regionie Podbabiogórskim.
Kuchnia francuska.
„Wychowanie patriotyczne poprzez krajoznawstwo i turystykę szkolną”
TURYSTYKA. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG IIIA.
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Konkurs na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” w woj
Trasa turystyczna.
Kotlina Dobrego Światła i Smaku. Cel projektu Promocja najnowocześniejszych metod oświetlania środowiska człowieka, Promocja Polskiej kuchni i zdrowego.
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Ekonomiczno-Społeczny kierunek: Ekonomia specjalność: Ekonomika Gospodarki Żywnościowej Kamila Kobusińska ROLA.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Centralnym ośrodkiem wyspy jest miasto New Valianc. Znajdują się tu wszystkie ważniejsze instytucje, szkoła przetwórnie itp.. obowiązującą walutą jest.
Technik turystyki wiejskiej
„Turystyka w zgodzie z naturą” projekt realizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju Turystyki Wiejskiej „Słowiniec” w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem.
WINO.
Enoturystyka Prowadzący: mgr Łukasz Stokłosa
Przyjazne formy turystyki
Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich” Kielce, kwiecień „Projekt finansowany.
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
LIDER Małopolskie Towarzystwo Doradcze – Stowarzyszenie Konsultantów na Rzecz Rozwoju Lokalnego i Przedsiębiorczości Społecznej PARTNER MERYTORYCZNY I.
Projekt tranSPORTing emotions wrzesień 2009 – czerwiec 2011.
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
MAŁOPOLSKA WIEŚ PACHNĄCA ZIOŁAMI
Gminny Ośrodek Kultury w Kołaczycach 29 – 30 lipiec Gminny Ośrodek Kultury w Kołaczycach w dniach 29 – 30 lipiec w oparciu o Program Integracji Społecznej.
Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
Konferencja Agrotravel 2011 Panel 1 KREOWANIE MARKI WIEJSKIEGO PRODUKTU TURYSTYCZNEGO.
Technik Turystyki Wiejskiej
Turystuka Weekendowa.
KATARZYNA STĘPIEŃ Antonina vizniuk gc02, 2ltd
Produkt uzdrowiskowy.
PROBLEMY DECYZYJNE KRÓTKOOKRESOWE WYBÓR OPTYMALNEJ STRUKTURY PRODUKCJI
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Projekt „ŚCIEŻKAMI NASZEJ MAŁEJ OJCZYZNY”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II w Wińsku
CHARAKTERYSTYKA RYNKU FRANCUSKIEGO TURYSTYKA WIEJSKA Tomasz Rudomino Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Paryżu.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Realizacja Planu działania Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie pomorskim.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno - upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
REALIZACJA PLANU DZIAŁANIA KSOW WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE stan na r.
Postrzeganie wizerunku gospodarstw agroturystycznych z okolic Białowieskiego Parku Narodowego w opinii użytkowników porównywarek ofert turystycznych Krzysztof.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” przyczynia się do wzrostu atrakcyjności i rozwoju gospodarczego całego obszaru poprzez aktywizację.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Katarzyna Ługowska - Bordeaux
Poznań, r. Oddział Terenowy Stowarzyszenia „Wolna Przedsiębiorczość” Płock, ul. Nowy Rynek 3 tel. 24/ ;
Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej.
Ewa Dziedzic Katedra Turystyki SGH Potrzeby i luki informacyjne u podmiotów zarządzających turystyką.
SYTUACJA DEMOGRAFICZNASYTUACJA DEMOGRAFICZNA WOJEWÓDZTWA LUBUSKIEGOWOJEWÓDZTWA LUBUSKIEGO PROGNOZA NA LATA PROGNOZA NA LATA Zielona.
LUBUSKIE promuje się strategicznie! Misja: Lubuskie jest warte zachodu, bo zapewnia swoim mieszkańcom i gościom bezpieczeństwo, otwartość, gościnność,
wino według filozofii Slow Food
Żywność ekologiczna.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
LOGISTYKA Punkt rozdziału.
Turystyka kulinarna i enoturystyka 
Zapis prezentacji:

Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego

Enoturystyka – podróże szlakiem wina Pojęcie Enoturystyka wywodzi się od greckiego słowa „Onos” – Wino Jest to rodzaj turystyki, która polega na odwiedzaniu regionów związanych z uprawą winorośli oraz miejsc, w których produkuje się wino, a także uczestniczenie w imprezach i festynach związanych z tym trunkiem.

Zwiedzanie regionów winiarskich i gospodarstw enoturystycznych to możliwość : zgłębienia swojej wiedzy na temat uprawy winorośli poznanie metod produkcji wina zapoznanie się z urządzeniami potrzebnymi do produkcji wina okazja do zakupu dobrych, jakościowych win bezpośrednio od producenta

Enoturystyka na świecie Turystyka winiarska narodziła się w krajach o bogatej tradycji wyrobu wina, takich jak Francja, Hiszpania, Niemcy czy Włochy. Do najpopularniejszych regionów winiarskich w Europie należą: Burgundia Szampania Alzacja Toskania Morawy

Winiarstwo w Polsce Pierwsze wzmianki historyczne dotyczące uprawy winorośli w Polsce pochodzą z 1314 roku. Wówczas winiarstwo rozwijało się głównie w okolicach Zielonej Góry. Wina musujące produkowane w naszych winnicach znajdowały uznanie w całej Europie. Późniejsze zawirowania historyczne przyczyniły się do stopniowego zamierania produkcji wina w Polsce. W latach 90 polskie winiarstwo zaczęło się sukcesywnie odradzać. Najwięcej winnic zaczęło się wówczas pojawiać w woj. lubuskim i podkarpackim. Głównym propagatorem rozwoju winiarstwa był winiarz z Jasła –Roman Myśliwiec – twórca pierwszej polskiej odmiany winorośli – Jutrzenka.

Wino jako produkt turystyczny Enoturystyka w Polsce to świetny sposób na rozwój turystyki w regionach gdzie uprawiana jest winorośl. Zmiany klimatu sprawiły, że w wielu obszarach naszego kraju winnice wkomponowały się w krajobraz. Coraz częściej możemy spotkać się z produktami turystycznymi opartymi na enoturystyce. Do najpopularniejszych należą: Lubuski Szlak Wina i Miodu Podkarpackie winnice Małopolska Ścieżka Winna Sandomierski Szlak Winiarski Wydarzenia enoturystyczne: Święto Młodego Wina – Sandomierz Winobranie –Zielona Góra Międzynarodowe Dni Wina – Jasło

Elementy gospodarstwa enoturystycznego

zapoznanie się z metodami uprawy i pielęgnacji winorośli Winnica piesze wycieczki zapoznanie się z metodami uprawy i pielęgnacji winorośli

Pomieszczenia produkcyjne - winiarnia zaznajomienie się ze sprzętem do produkcji wina poznanie różnych metod winifikacji

Sala degustacyjna komentowana degustacja win wytwarzanych w gospodarstwie

Baza noclegowa odpoczynek i możliwość zatrzymania się na dłużej aby lepiej poznać okolicę

Kulinaria kuchnia regionalna łączenie potraw z winem inne produkty z winnicy

Enoturysta Inne cechy wspólne to: zainteresowanie kuchnią regionalną Według badań statystycznych enoturysta to osoba: w wieku ponad 25 lat, zazwyczaj w przedziale 35-45lat najczęściej mężczyźni lub pary pracująca na stanowisku wymagającym wysokich kwalifikacji wyższe wykształcenie wyższe dochody Inne cechy wspólne to: zainteresowanie kuchnią regionalną preferowanie krótkich pobytów

Enoturystyka szansą rozwoju dla obszarów wiejskich Enoturystyka to możliwość wzbogacenia oferty gospodarstw agroturystycznych i pensjonatów. Jest to szansa wyróżnienia się na tle konkurencji. W Polsce wino i turystyka winiarska zyskują coraz większą liczbę sympatyków. Jednym z powodów rozwoju enoturystyki jest rosnąca popularność produktów ekologicznych i naturalnych. Wina z małych, lokalnych winnic to tradycyjne metody produkcji a także brak środków chemicznych wpływających na smak i aromat.

Dziękuję za uwagę Wojciech Popko Winnica Lipowiec 23-407 Lipowiec / Roztocze www.polana.info.pl