Dietetyk to interdyscyplinarny specjalista medyczny zajmujący się: badaniem produktów żywnościowych badaniem pochodzenia żywności oceną wzajemnego wpływu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Polskie 10 lat w Unii. Polityczne aspekty członkostwa - jak Polska zmieniła Europę.
Advertisements

Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Biuro Ochrony Rządu. Spis treści  Struktura i działanie  Formy działania i zakres uprawnień  Możliwości zatrudnienia  Informacje ogólne  Zarobki.
1 Kobiety na rynku pracy. 2 Współczynnik aktywności zawodowej kobiet i mężczyzn w wieku w Polsce i w UE w 2013 roku.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
TEORIA I PRAKTYKA EDUKACJI UCZNIÓW ZDOLNYCH Realizacja przez szkoły zadań związanych z kształceniem i promowaniem uczniów szczególnie uzdolnionych w latach.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Praca naukowa finansowana ze środków na naukę w latach jako projekt badawczy zamawiany Problemy opieki nad osobami niesamodzielnymi w świetle.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Opiekun osób starszych
11 Poznań, czerwiec 2010 Raport z audytu 111 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SPZOZ w Poznaniu.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Technik masażysta Czas trwania nauki – 2 lata. Kwalifikacja K1 Świadczenie usług w zakresie masażu.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
OBYWATELSTWO POLSKIE I UNIJNE 1.Obywatel a państwo – zasady obywatelstwa polskiego 2.Nabycie i utrata obywatelstwa 3.Obywatelstwo Unii Europejskiej. 4.Brak.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
 584 uczniów,  60 nauczycieli różnych specjalności – (mi.: surdopedagog, tyflopedagog, logopeda, psycholog, pedagog, rehabilitant),  20 dobrze wyposażonych.
Czyli… kilka słów o języku hiszpańskim oraz o tym dlaczego warto uczyć się tego pięknego języka?
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
Technik bezpieczeństwa i higieny pracy Czas trwania nauki: 1,5 roku.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
I.Efekty II.Procesy III.Funkcjonowanie szkoły IV.Zarządzanie szkołą.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Na Wydziale studiuje: 1740 studentów 112 doktorantów Kadra akademicka Wydziału: 133 nauczycieli 11 profesorów.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR4 „GASTRONOMIK” Łódź, ul. Sienkiewicza 88 tel
Mój przyszły zawód: WETERYNARZ.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
ZABRZAŃSKI RYNEK PRACY – FORMY AKTYWIZACJI OSÓB BEZROBOTNYCH I POSZUKUJĄCYCH PRACY Zabrze, Powiatowy Urząd Pracy w Zabrzu.
Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Warszawa. Demokracja - Ograniczone rządy większości Państwo prawa – Państwo, w którym reguły gry są jasne, stabilne,
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
Wybrane wyniki okresowej analizy realizowania przez szkołę zadań związanych z kształceniem i promowaniem uczniów szczególnie uzdolnionych w latach 2006/2007.
Jak sobie z nim radzić ?.
Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Janusza Korczaka w Warszawie Wojciech Duranowski Karolina Geletta Joanna Lizut RAPORT EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ.
Przedmiot: Absolwent Wydziału Nauk o Zdrowiu na rynku pracy vs program kształcenia dr n. med. Joanna Bonior Zakład Fizjologii Medycznej IF Wydział Nauk.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Konferencja nt. „Nowy wizerunek szkół zawodowych w Lublinie i Chełmie – większe szanse na rynku pracy” w ramach projektu współfinansowanego ze środków.
Rok Samorządności plany Ministerstwa Spraw Zagranicznych
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA SPOŁECZNA
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
„Jak zwiększyć bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego?” Co nam dała realizacja projektu?
BADANIA STATYSTYCZNE. WARUNKI BADANIA STATYSTYCZNEGO musi dotyczyć zbiorowościstatystycznej musi określać prawidłowościcharakteryzujące całą zbiorowość.
 Informatyk jest to osoba, która wykształciła się na specjalistę w dziedzinie nowych technologii, posiadająca wiedzę i umiejętności na temat ogółu metod.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
LEKARZ Lekarz – osoba posiadająca wiedzę i uprawnienia do leczenia ludzi i zwierząt. W Polsce jest nim osoba posiadająca właściwe kwalifikacje, potwierdzone.
Edukacja skuteczna, przyjazna i nowoczesna Reforma systemu oświaty.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Edukacja w badaniach - podstawowe dane Michał Sitek Warszawa,
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Zaufanie społeczne Polaków Twierdzenie: Większość ludzi ma dobre intencje.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Strategia RIT Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego – RIT.
Wydział Lekarsko-Biotechnologiczny i Medycyny Laboratoryjnej
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Nie byłoby problemu SMOGU,
Sędzia Grupa I Dominika Antosik, Kamil Baryła,
Zapis prezentacji:

Dietetyk to interdyscyplinarny specjalista medyczny zajmujący się: badaniem produktów żywnościowych badaniem pochodzenia żywności oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia stosowaniem zasad racjonalnego odżywiania się planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności planowaniem żywienia dla osób zdrowych, w stanach chorobowych i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego np. ciąża planowaniem żywienia dla osób w różnym wieku planowaniem jadłospisów - opracowywaniem diet żywieniowych opracowywaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych nadwagi, niedożywienia opracowywaniem procesu przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych profilaktyką żywieniową chorób leczeniem żywieniowym chorób nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.

Do pełnego wykonywania zawodu uprawnia uzyskanie stopnia zawodowego licencjata uzyskane na wyższych uczelniach medycznych. Edukacja: uczelnie wyższe - kierunek: dietetyka (możliwość uzyskania tytułów naukowych: licencjat, magister, doktor, profesor) Uczelnie medyczne: kierunek: dietetyka kierunek: zdrowie publiczne specjalizacja: dietetyka W toku studiów realizowane są min takie przedmioty jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, farmakologia, biochemia, mikrobiologia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne, żywienie w chorobach wewnętrznych, żywienie w chirurgii, pediatria, żywienie niemowląt, alergologia, żywienie w alergiach, podstawy onkologii, żywienie w chorobach onkologicznych, podstawy diabetologii, żywienie w cukrzycy, interakcje leków z żywnością, dietoterapia, toksykologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, diagnostyka laboratoryjna, prawo medyczne, parazytologia, genetyka, kwalifikowana pierwsza pomoc, edukacja żywieniowa, technologia żywności, epidemiologia żywieniowa, immunologia, zdrowie publiczne, metodologia badań, żywienie kobiet ciężarnych i karmiących, dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych, zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach, przechowalnictwo żywności.

Rola dietetyka: w Polsce zawód dietetyka jest wciąż mało popularny i mało rozpoznawalny. Z porad i usług dietetyków korzysta mało osób, co powoli zmienia się na korzyść wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego stylu życia i wzrostem standardu życia Polaków ; w krajach Europy Zachodniej, Ameryki Północnej i Australii dietetycy stanowią ważny element ochrony zdrowia. Miejsca zatrudnienia dietetyków: szpitale (układanie diet w zależności od chorób pacjentów, kontrola jakości żywności), przychodnie (porady żywieniowe dla osób chorych (pacjentów) - wymagane skierowanie od lekarza), prywatne gabinety (układanie diet niskoenergetycznych, wysokoenergetycznych, wysokobiałkowych, niskotłuszczowych itd), sanatoria.

Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich Bydgoska Szkoła Wyższa Collegium Medicum Uniwersytet Jagielloński Gdański Uniwersytet Medyczny Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusickiego Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Dietetyk wczoraj i dziś. Tradycje dietetyki – mimo że długie – nie znaczą, że zawód dietetyka jest bardzo popularny. Pomimo powszechnej otyłości społeczeństwa zawód dietetyka to wciąż niszowa i niestety mało doceniana profesja. Dietetyk – współcześnie. Z jednej strony można zaobserwować rosnący trend związany z dbaniem o własne zdrowie przez co ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym żywieniem. Z drugiej jednak strony dietetyka, zdrowa dieta to jedno z czołowych haseł wyszukiwanych na większości portali medycznych. Dodatkowo sekcja dietetyka – oprócz powszechnego bólu głowy stanowi jeden z najgorętszych tematów. Przez to dietetycy mają mniej pracy – gro ludzi woli korzystać z bezpłatnych porad wyszukanych w Internecie.

Jako osoba pracująca z pacjentami, dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Powinien mieć umiejętność empatii, a także pasję studiowania nowości i uzupełniania wiedzy, znajomość języków obcych. Dietetyk musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem, czy rehabilitantem. Jego zadaniem jest wspomóc proces leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawić samopoczucie pacjenta poprzez odżywianie, dlatego musi doskonale znać nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też skutki działania produktów żywnościowych.

Dietetycy na początku kariery mogą liczyć na niezbyt wielkie zarobki. Praca w instytucie badawczym czy w państwowych służbach sanitarnych to z reguły zarobki rzędu 1200 zł netto miesięcznie. W prywatnych firmach, czyli głównie w gastronomii dietetycy mogą liczyć na co najmniej 2 tys. zł netto w początkowym okresie pracy. Potem przychodzi czas na awans i zwiększenie zarobków do poziomu zazwyczaj nie wyższego niż 4-5 tys. zł. Na początku kariery wiele osób zaczyna swoją pracę w publicznych placówkach zdrowia. Niestety płace w publicznych placówkach zdrowia przypominają bardziej pensje dla salowych (około 1500 – 2000 złotych netto) niż wykształconych osób kończących studia. Zarobki za granicą (Wielka Brytania, Niemcy czy USA) są nieporównywalnie bardziej atrakcyjne. Dla przykładu pojedyncza konsultacja dietetyczna w USA kosztuje od 50 do nawet 200 dolarów. Generalnie panuje zasada, że w instytucjach publicznych dietetycy rzadko zarabiają dużo powyżej minimalnej pensji i ich zarobki oscylują wokół kwoty 2000 złotych netto. W firmach prywatnych dietetycy zarabiają zazwyczaj około 1000 – 1500 złotych netto więcej.

Od 2006 roku zawód dietetyka jest profesją medyczną, dzięki czemu rozwinęła się wizja pracy dla przyszłych dietetyków. Niestety z drugiej strony często przy cięciach budżetowych, na przykład w szpitalach, jest to pierwszy etat przeznaczony do likwidacji. Przyszłość zawodu dietetyka na terytorium krajów Unii jest więc zagwarantowana, ponieważ stosowne przepisy przewidują obowiązkowe zatrudnienie dietetyków w określonych instytucjach. W naszym kraju dietetycy znajdą też swoje miejsce jako osobiści konsultanci polityków czy gwiazd estrady. Taki model obowiązuje od dawna na Zachodzie. Na razie dietetycy muszą stawić czoło przeciwnościom i opinii, że ich praca nie jest koniecznie potrzebna. Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii. Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia to z kolei zadanie dla dietetyka w otwartej służbie zdrowia. Natomiast w gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Dietetyk może także zrobić karierę w poradniach chorób metabolicznych – jednostkach otwartych. Przed dietetykiem stoi także kariera naukowa, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych (np. w zakresie biologii medycznej).

Plusy: Z roku na rok rośnie prestiż zawodu dietetyka. Coraz więcej osób zaczynam dostrzegać jak ważna jest dieta i zdrowe odżywianie. Instytucje unijne wymagają obecności dietetyków w wielu firmach. Patrząc na dane demograficzne lekko ponad 50% naszego społeczeństwa to k obiety. A k obiety naprawdę potrafią dbać o swoje ciało – dlatego pracy dla dietetyków nie powinno zabraknąć. To mimo wszystko bardzo przyszłościowy zawód, gdyż otyłość i nadwaga stanowią jedno z najważniejszych zagrożeń cywilizacyjnych. Przy siedzącym trybie życie i postępującej nadwadze wszelkie porady dotyczące zdrowego trybu życia będą na wagę złota. Dietetycy to bazo szanowany zawód, ale niestety poza granicami naszego kraju. Minusy: Niestety rynek dietetyków obwarowany jest bardzo dużą konkurencją. Poza dużymi miastami o pracę w tym zawodzie jest trudno a najlepiej płatne pozycje tj. otyłość związana z chorobą (cukrzyca) zdarzają się rzadziej niż powszechna otyłość. Ogromna konkurencja w tym zawodzie – wymagania dla dietetyków są coraz niższe – wielu kończy szkoły policealne i wkracza na rynek dużo szybciej niż studenci studiujący w 5 - letnim trybie studiów. Internet sprawił, że ludzie coraz częściej szukają jadłospisów w Internecie i dbają o własny ruch. Przy takim stylu życia dietetyk nie jest potrzebny. Ogłoszenia dla dietetyków zdarzają się bardzo rzadko w ogólnych liczbach rekrutacji. Niedoświadczone społeczeństwo – Polacy wciąż wolą przeczekać ból: wziąć tabletkę, wypić miętę aniżeli udać się do specjalisty. W wielu placówkach – na przykład w szpitalach dietetyczki traktowane są jako zło konieczne i powszechnie uważa się, że ich etat musi istnieć, ale nie wnosi nic do pracy.

Bibliografia : Wikipedia.pl Careego.pl