Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych"— Zapis prezentacji:

1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Prezentacja zawodu

2 Kwalifikacja W zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wyodrębniono 2 kwalifikacje: T.6 Sporządzanie potraw i napojów T.15 Organizacja żywienia i usług Gastronomicznych

3 Opis Zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika: technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych zawodów tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz klientów

4 Technologia gastromiczna
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacji sporządzania potraw i napojów jest przeprowadzany w I semestrze klasy III i obejmuje następujące przedmioty: Technologia gastromiczna Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii Pracownia gastronomiczna

5 Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacją organizacji żywienia i usług gastronomicznych jest przeprowadzany po I semestrze klasy IV i obejmuje następujące przedmioty: Podstawy żywienia człowieka Organizacja produkcji gastronomicznej Usługi gastronomiczne Pracownia planowania żywienia Pracownia obsługi konsumenta Po zaliczeniu obydwu kwalifikacji uczeń otrzymuje tytuł: Technik żywienia i usług gastronomicznych

6 Zdobyte umiejętności Absolwent tego kierunku będzie umiał:
Oceniać jakość żywności oraz jej przygotowania Profesjonalnie przygotować wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii Obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi Planować i oceniać żywienie różnych grup ludności Organizować produkcje gastronomiczną (od zapotrzebowania po produkcję i obsługę gości) Planować i organizować usługi gastronomiczne

7 Miejsca odbywania praktyk
Tawerna Kaper Grand Hotel Tiffi Hotel Port 110 Hotel Stary Tartak Restauracja Smocza Jama Restauracja Yellov

8

9

10

11

12 Możliwości zatrudnienia w:
restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi , pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach

13 Możliwości zatrudnienia w:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może być również zatrudniany w: szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakład pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą

14 „Do tego trzeba mieć artystyczną duszę i wyczucie smaku, nie tylko tego fizycznego, kucharz musi zrobić małe przedstawienie aktorami są składnikami, a sceną staje się talerz”

15 Zajęcia praktyczne w naszej szkole

16

17

18

19

20 ZAPRASZAMY


Pobierz ppt "Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych"

Podobne prezentacje


Reklamy Google