Opracowała: Samanta Hadrian IVb

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Według Europejskiego Technicznego Biura Związków Zawodowych ds. ochrony zdrowia i bezpiecznej pracy.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Julia Pankiewicz Klasa II TE
Czyli często nieuzasadniony strach.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Ip4inno 1 Treść modułu IP dla kreatywnych gałęzi przemysłu Opatentowane wynalazki wdrażane za pomocą komputera Oprogramowanie Wynalazki biotechnologiczne.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Departament Rozwoju Regionalnego XV Posiedzenie Podkomitetu ds. Zrównoważonego Rozwoju Pełnomocnik Zarządu ds. Zrównoważonego Rozwoju Edward Reszkowski.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
OCHRONA NADLEŚNICTWA CHRZANÓW LEŚNIK TO BARDZO WAŻNY ZAWÓD. DLACZEGO? TO BARDZO PROSTE PYTANIE. OTÓŻ BEZ NICH NA ŚWIECIE BYŁOBY O WIELE MNIEJ GATUNKÓW.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Naturalne źródła węglowodorów
Zapis prezentacji:

Opracowała: Samanta Hadrian IVb BIOTECHNOLOGIA Opracowała: Samanta Hadrian IVb

Spis treści Biotechnologia Rodzaje biotechnologii Zastosowanie biotechnologii klasycznej Nowoczesna biotechnologia Sposoby modyfikacji genetycznej organizmów Podział biotechnologii nowoczesne Początek inżynierii genetycznej Inżynieria genetyczna Działanie Tworzenie roślin transgenicznych z udziałem wektora Korzyści i zagrożenia inżynierii genetycznej Zastosowanie mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie Zastosowanie roślin zmodyfikowanych genetycznie Zastosowanie zwierząt zmodyfikowanych genetycznie Produkty GMO Korzyści i zagrożenia związane z GMO Sposoby zapobiegania zagrożeniom ze strony GMO

Biotechnologia Biotechnologia – dziedzina nauki zajmująca się możliwością wykorzystania wirusów, organizmów ( głównie bakterii i grzybów), komórek lub ich składników (np. enzymów, fragmentów DNA) do celów użytkowych (np. ochrona środowiska, produkcja żywności, leczenia)

Rodzaje biotechnologii Biotechnologia klasyczna (tradycyjna) Biotechnologia molekularna (nowoczesna) *Wykorzystuje się w niej organizmy lub produkowane przez nie substancje naturalnie występujące w przyrodzie *Organizmy o określonych cechach otrzymuje się przez selekcję sztuczną *Ma zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym i ochronie środowiska *Wykorzystuje się w niej organizmy lub produkowane przez nie substancje otrzymane metodami inżynierii genetycznej *Organizmy o określonych cechach otrzymuje się przez zmianę ich genomów *Ma zastosowanie głównie w medycynie, farmacji i rolnictwie

Zastosowanie biotechnologii klasycznej Dziedzina Zastosowanie Przykłady wykorzystywanych organizmów i substancji Ochrona środowiska ●oczyszczanie ścieków i powietrza ●mikroorganizmy utleniające zanieczyszczenia organiczne do CO2 i wody ●bakterie beztlenowe usuwające zanieczyszczenia związkami azotu i fosforu ●oczyszczanie stałych odpadów komunalnych ●mikroorganizmy przeprowadzające fermentację metanową, przekształcające zanieczyszczenia głównie do metanu i dwutlenku węgla ●biologiczne zwalczanie szkodników ●organizmy będące naturalnymi wrogami szkodników upraw i drzew, np. larwy złotooka pospolitego stosowane do zwalczania mszyc ●olejki eteryczne stosowane do odstraszania niektórych owadów ●ocena stanu zanieczyszczenia środowiska ●organizmy wrażliwe na zanieczyszczenia np. porosty, bakterie Vibrio fisheri

Zastosowanie biotechnologii klasycznej Dziedzina Zastosowanie Przykłady wykorzystywanych organizmów i substancji Przemysł spożywczy ●produkcja napojów alkoholowych ●drożdże Saccharomyces cerevisiae przeprowadzające fermentację etanolową ●produkcja przetworów mlecznych (serów, kefirów, jogurtów) ●kiszenie ogórków i kapusty ●bakterie Lactobacillus, Lactococcus przeprowadzające fermentację mlekową ●produkcja pieczywa ●drożdże Saccharomyces cerevisiae, bakterie Lactobacillus ●produkcja octu ●bakterie Acetobacter przeprowadzające fermentację octową ●produkcja serów pleśniowych ●pleśnie, np. Penicillium cememberti Przemysł energetyczny ●produkcja biopaliw płynnych ●roślinny, np. rzepak, kukurydza, ●mikroorganizmy ●produkcja biopaliw stałych ●rośliny wykorzystywane jako opał lub służące do jego produkcji ●produkcja biogazu ●mikroorganizmy przeprowadzające fermentację metanową

Nowoczesna biotechnologia Nowoczesna biotechnologia jest często związana z użyciem genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO) takich jak pałeczka okrężnicy lub drożdże do produkcji np. insuliny lub antybiotyków. Genetycznie zmienione komórki ssacze, takie jak komórki jajnikowe chomika chińskiego (ang. CHO -ChineseHamsterOvarian) są stosowane w produkcji lekarstw.

Nowoczesna biotechnologia Biotechnologia to także transgeniczne zwierzęta i transgeniczne rośliny. Przykładem jest projektowanie roślin mogących rosnąć w specyficznych warunkach np. w obecności lub braku pewnych związków chemicznych. Z zieloną biotechnologią wiązane są nadzieje, że może ona być bardziej przyjazna środowisku niż rolnictwo wysokotowarowe -np. uprawiając zaprojektowane rośliny produkujące pestycydy, co eliminuje potrzebę ich stosowania zewnętrznego (kukurydza Bt). Kwestia, czy takie rozwiązania są przyjaźniejsze środowisku jest tematem sporu. Ponieważ zmieniony materiał genetyczny podlega takim samym prawom, jak każdy inny, to istnieje np. możliwość mutacji np. niekontrolowanego przepływu genów. Przykładem zastosowania biotechnologii w przemyśle jest projektowanie organizmów produkujących pożądane związki chemiczne.

Sposoby modyfikacji genetycznej organizmów ● zmiana aktywności określonego genu. Zwykle hamuje się aktywność genu przez co powstaje mniejsza ilość jednego z białek osobnika ● wstawienie dodatkowej kopii genu, który występuje w genomie. Dzięki temu powstaje większa ilość jednego z białek osobnika, co nasila występowanie danej cechy ● wprowadzenie do genomu genu pochodzącego od innego gatunku. To powoduje wykorzystanie przez organizm nowego białka, a w efekcie – powstanie u niego nowej cechy

Podział biotechnologii nowoczesnej

Podział biotechnologii nowoczesnej Biotechnologia biała Biotechnologia zielona Biotechnologia czerwona Biotechnologia przemysłowa wykorzystująca systemy biologiczne w produkcji przemysłowej i ochronie środowiska. Opiera się ona na biokatalizie i bioprocesach. Biotechnologia związana z rolnictwem obejmująca stosowanie metod inżynierii genetycznej w celu doskonalenia produkcji roślinnej czy zwierzęcej Biotechnologia wykorzystywana w ochronie zdrowia, w szczególności w zakresie produkcji nowych biofarmaceutyków, rozwoju diagnostyki genetycznej, czy genoterapiii ksenotransplantologii

Początek inżynierii genetycznej Na początku lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku dwóch amerykańskich biologów,Stanley Coheni Herbert Boyer, podjęło się, jak dotąd nierealnego zadania: po raz pierwszy przenieśli ludzki gen do bakterii, pokazując, że podstawowa instrukcja życia zapisana jest we wszystkich organizmach w tym samym języku. To wydarzenie było początkiem ery inżynierii genetycznej

Inżynieria genetyczna Inżynieria genetyczna –ingerencja w materiał genetyczny organizmów, w celu zmiany ich właściwości dziedzicznych. Polega ona na wprowadzaniu do komórek organizmu, którego cechy chcemy zmienić (biorcy), określonego odcinka DNA innego organizmu (dawcy).

Inżynieria genetyczna Inżynieria genetyczna polega na: * izolowaniu fragmentów materiału genetycznego z komórki * wprowadzeniu zmian do informacji genetycznej, * przenoszeniu fragmentów DNA do komórek innego organizmu, * powielaniu (klonowaniu) genów i całych organizmów.

Działanie Odpowiednie fragmenty DNA wycina się z DNA dawcy za pomocą enzymów restrykcyjnych. Następnie tak wydzielone fragmenty DNA wprowadza się do specjalnych przenośników (wektorów). W tej roli wykorzystywane są m.in. kosmidy, zmodyfikowane wirusy i plazmidy. Następnie wektory te wprowadzone są do komórki biorcy wraz z przyłączonym fragmentem DNA dawcy. Wektory zawierają markery pozwalające wyróżnić komórki, u których wprowadzenie obcego DNA zakończyło się sukcesem. Metody inżynierii genetycznej są już wykorzystywane do produkcji wielu lekarstw, np. insuliny, niektórych witamin i in. Ma to ogromne znaczenie praktyczne. Dawniej, przed opracowaniem metody biosyntezy insuliny metodami inżynierii genetycznej, otrzymywano ją z trzustek zwierzęcych. Była to metoda bardzo droga, gdyż ilość insuliny otrzymana z jednej trzustki była niewielka, a proces jej wydzielania kosztowny. Inżynieria genetyczna wykorzystywana jest również do wytwarzania tzw. organizmów transgenicznych. Ma również duże znaczenie w rozwoju genetyki. Umożliwia bowiem poznanie funkcji pełnionych przez określone geny.

Tworzenie roślin transgenicznych z udziałem wektora

Korzyści i zagrożenia inżynierii genetycznej Badania prenatalne Źródła obaw przed inżynierią genetyczną Eliminowanie chorób dziedzicznych Zagrożenie militarne Transplantologia Zagrożenie biologiczne

Zastosowanie mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie Dziedzina Przykłady zastosowania Medycyna i farmacja ●otrzymywanie białkowych substancji leczniczych, np. czynników krzepnięcia, insuliny człowieka ●produkcja składników szczepionek, np.białka otoczki HBV Przemysł spożywczy ●produkcja enzymów, np. lipaz ●produkcja dodatków do żywności, np. β-karotenu, witaminy C Ochrona środowiska ●usuwanie zanieczyszczeń, np. metalami ciężkimi lub substancjami ropopochodnymi

Zastosowanie roślin zmodyfikowanych genetycznie Dziedzina Przykłady zastosowania Rolnictwo ●otrzymywanie odmian odpornych na: -owady (szkodniki upraw) -choroby zakaźne, np. zarazę ziemniaka -określony środek chwastobójczy stosowany przy ich uprawie -niekorzystne warunki środowiska, np. niedostatek wody ●otrzymywanie ozdobnych odmian roślin, np. mający kwiaty o niespotykanych kolorach Ochrona środowiska ●usuwanie zanieczyszczeń gleb i wód, np. związków fenolowych Medycyna ●produkcja białkowych substancji leczniczych, np. przeciwciał

Zastosowanie zwierząt zmodyfikowanych genetycznie Dziedzina Przykłady zastosowania Rolnictwo ●otrzymywanie ras wytwarzających większą ilość danego produktu lub produkt o lepszej jakości (np. mleko,wełnę) ●otrzymywanie ras odpornych na choroby zakaźne, np. bydlęce zapalenie mózgu ●otrzymywanie ras o szybkim przyroście masy Badania naukowe ●otrzymywanie zwierzęcych modeli chorób człowieka, na których bada się przebieg tych chorób i opracowuje sposoby ich leczenia Medycyna i farmacja ●wytwarzanie białkowych substancji leczniczych, np. antytrombiny, hormonu wzrostu człowieka ●otrzymywanie mleka o specjalnych cechach, np. pozbawionego laktozy

Produkty GMO Produkt GMO – produkt zawierający organizmy zmodyfikowane genetycznie lub ich fragmenty

Korzyści i zagrożenia związane z GMO Dziedzina Korzyści Zagrożenia Rolnictwo ●zwiększenie produkcji ●obniżenie kosztów upraw ●zwiększanie odporności roślin na choroby powodowane przez wirusy, grzyby i bakteria ●zwiększenie odporności roślin na szkodniki upraw ●zwiększenie odporności roślin i zwierząt na niekorzystne warunki środowiska (np. na mróz) ●krzyżowanie się odmian zmodyfikowanych genetycznie z odmianami naturalnie występującymi w środowisku, co może prowadzić do niekontrolowanej zmiany ich cech ●uodpornienie się szkodników upraw na obce białko, co może prowadzić do powstania plag szkodników ●pojawienie się u organizmu zmodyfikowanego genetycznie nowej, niebezpiecznej cechy ●zagrożenie zdrowia zwierząt hodowlanych Środowisko naturalne ●zmniejszanie ilości używanych środków ochrony roślin ●produkcja biopaliw ●łatwe usuwanie zanieczyszczeń ze środowiska (np. zanieczyszczeń ropopodobnych) ●zaburzenie równowagi w ekosystemach, np. wyparcie naturalnie występującego w nich gatunku ●niekontrolowane rozprzestrzenienie się obcego genu (np. przeniesienie go do bakterii glebowych) ●zmniejszenie różnorodności biologicznej

Korzyści i zagrożenia związane z GMO - cd Dziedzina Korzyści Zagrożenia Zdrowie człowieka ●obniżenie kosztów i zwiększenie wydajności produkcji białek człowieka, antybiotyków, szczepionek ●podniesienie poziomu wiedzy o przebiegu i leczeniu chorób człowieka dzięki zwierzęcym modelom chorób ●ryzyko występowania w produktach GMO białek toksycznych dla człowieka ●ryzyko pojawienia się uczuleń lub chorób na skutek spożywania produktów GMO ●zagrożenie dla zdrowia człowieka z uwagi na wpływ obcego białka na inne geny, np. hamowanie ich aktywności ●cierpienie zwierząt, na których bada się przebieg i leczenie chorób człowieka Inne dziedziny ●wydajniejsza produkcja enzymów i dodatków do żywności używanych w przemyśle spożywczym ●uzyskiwanie zwierząt domowych o nowych cechach (np. fosforyzujących ryb akwariowych) ●wątpliwości natury etycznej dotyczące tego, czy człowiek powinien manipulować materiałem genetycznym ●wykorzystanie biotechnologii w celach militarnych, np. do produkcji broni biologicznej

Sposoby zapobiegania zagrożeniom ze strony GMO ● bezwzględne przestrzeganie zasad bezpiecznego postępowania w pracy z GMO ● tworzenie odmian GMO o ograniczonej możliwości przeżycia w warunkach naturalnych ● przeprowadzanie badań nad ekspresją obcego genu w różnych warunkach ● przeprowadzanie badań wpływu obcego białka na różne gatunki organizmów ● ustalenie i wdrożenie bezpiecznej technologii uprawy, zbioru i przetwórstwa transgenicznych roślin ● kontrola wydawania pozwoleń na wykorzystywanie zwierząt zmodyfikowanych genetycznie ● ścisła kontrola badań przeprowadzanych z użyciem komórek człowieka

Bibliografia http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,391917,w-pazdzierniku-zakonczenie-budowy-centrum-biotechnologii-polpharmy.htmlhttp://blog-ekologiczny.blogspot.com/2012_06_01_archive.html*http://www.medyczneinnowacje.pl/nowoci-w-medycynie/perspektywy-biotechnologii-medycznejhttps://someonesomedaysomehow.wordpress.com/biotechnologia/http://www.egospodarka.pl/art/galeria/103816,Biotechnologia-w-Polsce-w-2012-r,18,39,1.htmlVadamecum Biologia Nowa Era Encyklopedia

Dziękuję za uwagę :)