Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda
Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych. Niektórzy zarzucają jej wręcz brak smaku. I faktycznie jeśli idzie o ilość stosowanych przypraw – nie ma się czym pochwalić. Gdyby ktoś chciał pokusić się na scharakteryzowanie zwyczajów żywieniowych Anglików, na pewno rzuciłoby mu się w oczy to jak niewielką wagę przykładają oni do jedzenia.
Śniadanie Bez wątpienia najbardziej znaną potrawą w Anglii jest tradycyjne angielskie śniadanie (tzw. Full English Breakfast). Posiłek ten składa się głównie z kilku plastrów smażonego bekonu, jajek, tostów, fasolki i pomidorów. Czasem w jego skład wchodzą także płatki zbożowe i owsiane, grzyby oraz parówki. Do picia podaje się soki owocowe oraz herbatę lub kawę.
Elevenses Lekka przekąska, ok. godz. 11, między śniadaniem a lunchem. Najczęściej jest to herbata lub kawa z ciastkiem, herbatnikami.
Lunch Najczęściej około godziny 13, jednak nie jest to regułą. Np. dzieci w wieku szkolnym mają przerwę na lunch nieco wcześniej, podobnie jak osoby zaczynające prace około godziny 8.
Tea Filiżanka herbaty i jakaś słodka przekąska około godziny
Supper Określenie używane do wieczornego posiłku, raczej lekkiej przekąski
Dinner Kolacja, dla wielu główny i najbardziej obfity posiłek w ciągu doby. Często składa się z dwóch dań. Nazwy dinner i supper są stosowane wymienne, ich rozumienie i kolejność w ciągu doby zależy od regionu.
O czym warto wspomnieć przy charakterystyce kuchni brytyjskiej?
Roasting -czyli pieczenie. W UK niezwykle popularne są pieczone mięsa, głównie wołowina, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i warzyw.
Grzanki -pieczywo bardzo często jest opiekane. Dlatego też w sklepach głównie dostaniemy krojony chleb.
Jajka -główny składnik diety większości Brytyjczyków. O ile nie pojawia się w wersji „fry” podawane jest ugotowane na miękko lub twardo.
Ziemniaki -Wielka Brytania należy do czołówki krajów, w której spożywa się największe ilości ziemniaków.
Gotowce?
„Anglia to przede wszystkim mięso jagnięce i wołowina. Co prawda jada się również kurczaki, sporadycznie także indyki i wieprzowinę, ale największe spożycie mają dwa pierwsze gatunki mięsa. Sporo jada się też ryb i owoców morza”
O ile dania główne nie cieszą się specjalnie dużym uznaniem w świecie kulinarnym, inaczej ma się sprawa ze słodkościami.
Eton Mess Tradycyjnie Eton Mess serwuje się w Eton College podczas corocznego meczu krykieta z uczniami Harrow School. Deser składa się jedynie z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany, a jego wykonanie jest niesamowicie proste i zajmuje jakieś 10 min. Podobno Eton Mess był serwowany już od 1930 r. w tamtejszym "sock school", a w 1973 r. niejaki Michael Smith zmodyfikował przepis dodając do niego bezy. Druga, niewątpliwie nieprawdziwa, aczkolwiek dużo bardziej przemawiająca do wyobraźni historia głosi, iż podczas transportu bezowego deseru na piknik w Eton, został on zmiażdżony przez żółtego labradora. Pozbierano co się dało i powstał ten oto słodki bałagan.
Dziękuję za uwagę.