„Z BOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY ” SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI W P RZEDSZKOLU M IEJSKIM NR 22 IM. „T ĘCZOWE P RZEDSZKOLE ” W G ORZOWIE W LKP.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA sprawozdanie z udzia ł u Sprawozdanie z udzia ł u PUNKTU PRZEDSZKOLNEGO MIODOLUDKI W KROBANOWIE w akcji programowej pod.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Kronika wymiany uczniowskiej Pobyt grupy uczniów niemieckich w Krakowie
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Głównym założeniem pracy w Miejskim Przedszkolu Nr 9 w Częstochowie są priorytety zawarte w Koncepcji Pracy Przedszkola wg których prowadzone są liczne.
Sprawozdanie z udziału Przedszkola Miejskiego nr 22 w projekcie „Dbajmy o lubuskie dla nas i dla przyszłości” w ramach Programu „Szkoły dla Ekorozwoju”
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
5 porcji warzyw, owoców lub soku Podsumowanie kampanii Konferencja prasowa Warszawa, 6 maja 2014.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Zapraszamy do naszego przedszkola. O PRZEDSZKOLU -NASZE PRZEDSZKOLE DZIAŁA OD PONAD 50 LAT -STARAMY SIĘ ABY NASZA PLACÓWKA BYŁA BEZPIECZNA I PRZYJAZNA.
Tłusty Czwartek Tego dnia jak tradycja każe wybraliśmy się do piekarni po słodkie pączki z nadzieniem owocowym. Każdy z nas wrócił do przedszkola z paczkiem,
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
5 dni przed wakacjami Tydzień nauki opartej na doświadczeniu w szkole w Vasaramäki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
„SKRZATY” Chcesz wiedzieć, czym „Skrzaty” zajmowały się w LISTOPADZIE? Sam zobacz, jak u nas wesoło… Prezentacja została stworzona dla dzieci i rodziców.
Historia to świadek czasu, światło prawdy, życie pamięci, nauczycielka życia, zwiastunka przyszłości...
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
„SKRZATY” Chcesz wiedzieć, czym „Skrzaty” zajmowały się w STYCZNIU? Sam zobacz, jak u nas wesoło… Prezentacja została stworzona dla dzieci i rodziców z.
Magdalena Guillet i Irena Wielowiejska – Comi 05 listopada 2008 r.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
European and national traditions in the art of theatre – International Theatre Performance Prezentacja europejskiego projektu teatralnego realizowanego.
"Świecimy przykładem 2009". Konkurs ekologiczny 32 DH POWSINOGI KONARZEWO.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
ŚWIETLICOWE ZAJĘCIA DLA PRZEDSZKOLAKÓW. Do naszej świetlicy zawitali ostatnio mili goście - dzieci z Przedszkola nr 34.
Moja Patronka. J. Karpińska, P. Ratajczak, A. Zając DROGA DO PATRONA i PIEŚNI MOJEJ SZKOŁY! "...Jam jest Polska, Ojczyzna twoja, ziemia Ojców, z której.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi Nr 13 w Tarnowskich Górach.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Edukacja skuteczna, przyjazna i nowoczesna Reforma systemu oświaty.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Zarządzanie startupem internetowym Michał Burda, Michał Łuszczek, Agnieszka Gajownik.
Gdy myślę „ SZKOŁA”: nauka, przyjaźń, bezpieczeństwo, moja przyszłość … Szkoła Podstawowa Nr 142 w Łodzi im. Zawiszy Czarnego Łódź, ul. Łupkowa.
Od 7.30 do 8.30 dzieci schodzą się do przedszkola. W tym czasie swobodnie bawią się w dowolnych kącikach zabaw. Nauczyciel prowadzi z dziećmi rozmowy indywidualne.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Sześciolatek idzie do szkoły
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Smaczne i zdrowe szaszłyki owocowe
Sześciolatek idzie do szkoły
Zasady zdrowego odżywiania
JARZYNOWA ZABAWA W GRUPIE ISKIEREK
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Drodzy Rodzice !!! Za nami koniec pierwszego semestru
Mamo, Tato wolę wodę !!! Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia.
Uzyskane Certyfikaty r.- Decyzją Rady Pedagogicznej Przedszkole Nr 7 w Łowiczu postanowiono włączyć do sieci Szkół i Przedszkoli Promujących.
Zapis prezentacji:

„Z BOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY ” SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI W P RZEDSZKOLU M IEJSKIM NR 22 IM. „T ĘCZOWE P RZEDSZKOLE ” W G ORZOWIE W LKP.

T ERMIN REALIZACJI AKCJI : ( ) AKCJA ROZPOCZĘŁA SIĘ WRAZ Z NADEJŚCIEM JESIENI, CZYLI PODCZAS OBCHODZONEGO W NASZYM PRZEDSZKOLU -24 WRZEŚNIA 2014 ROKU, „ DNIA JESIENI ” Podczas Dnia Jesieni dzieci z wszystkich 6-ciu grup przedszkolnych dowiedziały się, jak ważna jest Piramida Zdrowia

G RUPOWE PIRAMIDY ZDROWIA - REALIZACJA 1. TYGODNIA AKCJI : Bliższego pokazania dzieciom czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka oraz zapoznania dzieci z rodzajami zbóż i produktami zbożowymi, dokonano już odrębnie w poszczególnych VI. grupach, w których powstały piękne piramidy (zdjęcie1,2). Przedszkolaki poznały także odpowiedź na pytanie dlaczego właśnie te produkty zajmują pierwsze piętro piramidy, dzięki kuponom-układankom z elementami Piramidy oraz bajce „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka”, w której to zwierzątka udają się w podróż do wnętrza Piramidy Żywienia i poznają jej piętra oraz smaki zdrowych produktów, niezbędnych w codziennej diecie dziecka. Piramida przedszkolna wisząca w hollu. Zdjęcia: 1,2

OD PAŹDZIERNIKA 2013 ROKU PRZEDSZKOLAKI Z KÓŁKA KULINARNEGO ROZPOCZĘŁY PRZYRZĄDZAĆ ZDROWE JEDZENIE. NA ZAJĘCIACH KULINARNYCH TWORZYŁY TAKIE POTRAWY JAK: „OWOCOWE JEŻE”, „SAŁATKA JARZYNOWA”, „SZASZŁYKI OWOCOWE”. NIE ZAPOMNIAŁY PRZY TYM O POTRZEBIE UŻYCIA ZDROWYCH PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH ORAZ OLEJÓW ( )

W LISTOPADZIE DZIECI Z GRUPY III I IV - DZIECI 4- LETNIE, PRZYGOTOWAŁY ZDROWE POTRAWY : P LACUSZKI DYNIOWE ( ) I SAŁATKĘ OWOCOWĄ ( ) Z ORZECHAMI WŁOSKIMI PLACUSZKI DYNIOWE: Składniki: 1 duża dynia, 2 marchewki, 8 jajek, 1 kg mąki pełnoziarnistej, 20 dakg mąki ziemniaczanej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia. SAŁATKA OWOCOWA: Składniki: jabłka, gruszki, banany, winogrona, kiwi, pomarańcze, jogurt z kawałkami owoców, orzechy włoskie. Własnoręcznie przygotowaliśmy też pestki dyni- przy okazji powstawania dżemu dyniowego

R ÓWNIEŻ STARSZAKI ( GR. V, VI- DZIECI 5- CIO, 6- CIOLETNIE ) ZADBAŁY O ZDROWE ODŻYWIANIE. W SPÓLNIE Z WYCHOWAWCZYNIAMI PRZYGOTOWAŁY : SZARLOTKĘ Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ ( ) ORAZ RÓŻOWE KANAPKI Z TWAROŻKIEM I PRZYPRAWAMI ( ) Różowa pasta kanapkowa Składniki: twaróg, koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy. Szarlotka: Przygotowania: Pokroiliśmy jabłka na drobne kawałki i daliśmy je do przesmażenia pani kucharce. Potem zagnietliśmy kruche ciasto, które musiało się lekko podpiec. W tym czasie przygotowaliśmy pyszną kruszonkę. Po połączeniu ciasta, jabłek i kruszonki wszystko wstawiliśmy jeszcze raz do piekarnika.

5 LISTOPADA 2013 STARSZAKI Z GRUPY B IEDRONEK DOWIEDZIAŁY SIĘ JAK POWSTAJE PIECZYWO, PODCZAS WYCIECZKI DO PIEKARNI W HIPERMARKECIE TESCO. S AME TAKŻE UPIEKŁY SWOJE BUŁECZKI W PRZERÓŻNYCH KSZTAŁTACH

JEDNĄ Z FORM WSPÓŁPRACY Z RODZICAMI JEST ZAKŁADKA „W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ” WIDNIEJĄCA NA PRZEDSZKOLNEJ STRONIE WWW. „ Akademia Zdrowego Przedszkolaka wspiera nasze przedszkole w przekazywaniu wiedzy Wam Drodzy Rodzice na temat zdrowia Waszych pociech. Załączone w tym folderze widomości zdjęcia i inne załączniki są oparte w dużej mierze na pomocach nadesłanych przez twórców Akademii. Na początek zasady zdrowego odżywiania. Mamy nadzieję, iż wszyscy będziemy czerpać z nich pełnymi garściami”

W ZAKŁADCE „ W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ” RODZICE NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW MOGĄ PRZECZYTAĆ : „Podstawą każdego wychowania ku zdrowiu jest znajomość Piramidy żywieniowej. To w niej usytuowane są składniki diety najzdrowszej dla każdego człowieka. W galerii załączyliśmy obraz Piramidy ważny dla dzieci i młodzieży, a także tabele porcji produktów zawartych w każdym stopniu piramidy oraz ich gramatury według zapotrzebowań dzieci w wieku 3 i 4-6 lat.”

K OLEJNĄ FORMĄ WSPÓŁPRACY Z RODZICAMI BYŁ KONKURS OBJĘTY PATRONATEM AKADEMII „Z BOŻOWE MANDALE ”, W KTÓRYM TO RODZICE WSPÓLNIE Z DZIEĆMI WYKONYWALI MANDALE ZE ZBÓŻ, KASZ I ZIAREN. „Wzięliśmy udział w konkursie "Zbożowe mandale". Najbardziej postarały się Pszczółki, które przy pomocy rodziców wzbogaciły grupę II w przepiękne zbożowe kompozycje. Spójrzcie jakie cuda mogą zdziałać zboża:)”

R ODZICE GR. III I IV ORAZ V I VI DOWIEDZIELI SIĘ, KTÓRE ZBOŻA SĄ POTRZEBNE DLA ZDROWIA NASZYCH POCIECH. N AUCZYCIELKI POSŁUŻYŁY SIĘ, W CELU EDUKOWANIA RODZICÓW, PREZENTACJĘ MULTIMEDIALNĄ Podczas listopadowych zebrań z rodzicami, nauczycielki przedstawiły słuchaczom prezentację multimedialną "Zboża zjadamy energię z nich mamy". Rodzice z zapartym tchem słuchali rad o zjadaniu zbóż do każdego posiłku, częstowania dzieci wodą i kompotami zamiast słodkich napojów oraz o potrzebie stosowania kiełków, olei roślinnych i produktów bogatych w składniki mineralne w diecie najmłodszych.

O WOCEM ZAPOZNANIA SIĘ ZASADAMI ZDROWEGO ODŻYWIANIA, Z PIRAMIDĄ ZDROWIA I POTRZEBĄ SPOŻYWANIA PRZEZ DZIECI I DOROSŁYCH PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH, BYŁA ZORGANIZOWANA WSPÓLNIE Z RODZICAMI GR. IV „J ESIENNA HERBATKA ”( ) P ODCZAS SPOTKANIA W SALI, RODZICE WYKONALI W ZESPOŁACH ZDROWE SAŁATKI WARZYWNE, SMAROWALI DŻEMEM Z DYNI PRZYNIESIONY I UPIECZONY W DOMU WIELOZIARNISTY CHLEB ORAZ WYCISKALI ŚWIEŻY SOK Z OWOCÓW.

W DRAŻAJĄC W ŻYCIE HASŁO : „R UCH TO ZDROWIE I PODSTAWA PIRAMIDY ŻYWIENIOWEJ ” DZIECI ZE WSZYSTKICH GRUP PRZEDSZKOLNYCH DBAJĄ O CODZIENNĄ GIMNASTYKĘ I SPACERY NA ŚWIEŻYM POWIETRZU I W OGRODZIE PRZEDSZKOLNYM.

D WIE GRUPY Z NASZEGO PRZEDSZKOLA III I IV - DZIECI 4- LETNIE, ZADBAŁY TAKŻE O RUCH DLA ZDROWIA WYBIERAJĄC SIĘ DO POBLISKIEGO CLUBU FITNEESS ”S TREFA FORMY ”, GDZIE POZNAŁY PODSTAWOWE KROKI ZUMBY ( )

A KCJA, POMIMO SWOICH RAM CZASOWYCH WYZNACZONYCH PRZE AKADEMIĘ, TRWA W NASZYM PRZEDSZKOLU PRZEZ CAŁY ROK SZKOLNY. Z ZADOWOLENIEM KORZYSTAMY Z NADESŁANYCH POMOCY DYDAKTYCZNYCH I SCENARIUSZY. N A NASZEJ STRONIE INTERNETOWEJ : WWW. P 22. EDU. GORZOW. PL. W ZAKŁADCE „ W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ” ORAZ „ Z ŻYCIA NASZYCH GRUP ” MOŻNA ŚLEDZIĆ NASZE POCZYNANIA PROZDROWOTNE. ZAPRASZAMY OPRACOWAŁA : KOORDYNATOR PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 22 W G ORZOWIE WLKP. M GR A GNIESZKA K APSZEWICZ