„Z BOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY ” SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI W P RZEDSZKOLU M IEJSKIM NR 22 IM. „T ĘCZOWE P RZEDSZKOLE ” W G ORZOWIE W LKP.
T ERMIN REALIZACJI AKCJI : ( ) AKCJA ROZPOCZĘŁA SIĘ WRAZ Z NADEJŚCIEM JESIENI, CZYLI PODCZAS OBCHODZONEGO W NASZYM PRZEDSZKOLU -24 WRZEŚNIA 2014 ROKU, „ DNIA JESIENI ” Podczas Dnia Jesieni dzieci z wszystkich 6-ciu grup przedszkolnych dowiedziały się, jak ważna jest Piramida Zdrowia
G RUPOWE PIRAMIDY ZDROWIA - REALIZACJA 1. TYGODNIA AKCJI : Bliższego pokazania dzieciom czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka oraz zapoznania dzieci z rodzajami zbóż i produktami zbożowymi, dokonano już odrębnie w poszczególnych VI. grupach, w których powstały piękne piramidy (zdjęcie1,2). Przedszkolaki poznały także odpowiedź na pytanie dlaczego właśnie te produkty zajmują pierwsze piętro piramidy, dzięki kuponom-układankom z elementami Piramidy oraz bajce „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka”, w której to zwierzątka udają się w podróż do wnętrza Piramidy Żywienia i poznają jej piętra oraz smaki zdrowych produktów, niezbędnych w codziennej diecie dziecka. Piramida przedszkolna wisząca w hollu. Zdjęcia: 1,2
OD PAŹDZIERNIKA 2013 ROKU PRZEDSZKOLAKI Z KÓŁKA KULINARNEGO ROZPOCZĘŁY PRZYRZĄDZAĆ ZDROWE JEDZENIE. NA ZAJĘCIACH KULINARNYCH TWORZYŁY TAKIE POTRAWY JAK: „OWOCOWE JEŻE”, „SAŁATKA JARZYNOWA”, „SZASZŁYKI OWOCOWE”. NIE ZAPOMNIAŁY PRZY TYM O POTRZEBIE UŻYCIA ZDROWYCH PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH ORAZ OLEJÓW ( )
W LISTOPADZIE DZIECI Z GRUPY III I IV - DZIECI 4- LETNIE, PRZYGOTOWAŁY ZDROWE POTRAWY : P LACUSZKI DYNIOWE ( ) I SAŁATKĘ OWOCOWĄ ( ) Z ORZECHAMI WŁOSKIMI PLACUSZKI DYNIOWE: Składniki: 1 duża dynia, 2 marchewki, 8 jajek, 1 kg mąki pełnoziarnistej, 20 dakg mąki ziemniaczanej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia. SAŁATKA OWOCOWA: Składniki: jabłka, gruszki, banany, winogrona, kiwi, pomarańcze, jogurt z kawałkami owoców, orzechy włoskie. Własnoręcznie przygotowaliśmy też pestki dyni- przy okazji powstawania dżemu dyniowego
R ÓWNIEŻ STARSZAKI ( GR. V, VI- DZIECI 5- CIO, 6- CIOLETNIE ) ZADBAŁY O ZDROWE ODŻYWIANIE. W SPÓLNIE Z WYCHOWAWCZYNIAMI PRZYGOTOWAŁY : SZARLOTKĘ Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ ( ) ORAZ RÓŻOWE KANAPKI Z TWAROŻKIEM I PRZYPRAWAMI ( ) Różowa pasta kanapkowa Składniki: twaróg, koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy. Szarlotka: Przygotowania: Pokroiliśmy jabłka na drobne kawałki i daliśmy je do przesmażenia pani kucharce. Potem zagnietliśmy kruche ciasto, które musiało się lekko podpiec. W tym czasie przygotowaliśmy pyszną kruszonkę. Po połączeniu ciasta, jabłek i kruszonki wszystko wstawiliśmy jeszcze raz do piekarnika.
5 LISTOPADA 2013 STARSZAKI Z GRUPY B IEDRONEK DOWIEDZIAŁY SIĘ JAK POWSTAJE PIECZYWO, PODCZAS WYCIECZKI DO PIEKARNI W HIPERMARKECIE TESCO. S AME TAKŻE UPIEKŁY SWOJE BUŁECZKI W PRZERÓŻNYCH KSZTAŁTACH
JEDNĄ Z FORM WSPÓŁPRACY Z RODZICAMI JEST ZAKŁADKA „W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ” WIDNIEJĄCA NA PRZEDSZKOLNEJ STRONIE WWW. „ Akademia Zdrowego Przedszkolaka wspiera nasze przedszkole w przekazywaniu wiedzy Wam Drodzy Rodzice na temat zdrowia Waszych pociech. Załączone w tym folderze widomości zdjęcia i inne załączniki są oparte w dużej mierze na pomocach nadesłanych przez twórców Akademii. Na początek zasady zdrowego odżywiania. Mamy nadzieję, iż wszyscy będziemy czerpać z nich pełnymi garściami”
W ZAKŁADCE „ W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ” RODZICE NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW MOGĄ PRZECZYTAĆ : „Podstawą każdego wychowania ku zdrowiu jest znajomość Piramidy żywieniowej. To w niej usytuowane są składniki diety najzdrowszej dla każdego człowieka. W galerii załączyliśmy obraz Piramidy ważny dla dzieci i młodzieży, a także tabele porcji produktów zawartych w każdym stopniu piramidy oraz ich gramatury według zapotrzebowań dzieci w wieku 3 i 4-6 lat.”
K OLEJNĄ FORMĄ WSPÓŁPRACY Z RODZICAMI BYŁ KONKURS OBJĘTY PATRONATEM AKADEMII „Z BOŻOWE MANDALE ”, W KTÓRYM TO RODZICE WSPÓLNIE Z DZIEĆMI WYKONYWALI MANDALE ZE ZBÓŻ, KASZ I ZIAREN. „Wzięliśmy udział w konkursie "Zbożowe mandale". Najbardziej postarały się Pszczółki, które przy pomocy rodziców wzbogaciły grupę II w przepiękne zbożowe kompozycje. Spójrzcie jakie cuda mogą zdziałać zboża:)”
R ODZICE GR. III I IV ORAZ V I VI DOWIEDZIELI SIĘ, KTÓRE ZBOŻA SĄ POTRZEBNE DLA ZDROWIA NASZYCH POCIECH. N AUCZYCIELKI POSŁUŻYŁY SIĘ, W CELU EDUKOWANIA RODZICÓW, PREZENTACJĘ MULTIMEDIALNĄ Podczas listopadowych zebrań z rodzicami, nauczycielki przedstawiły słuchaczom prezentację multimedialną "Zboża zjadamy energię z nich mamy". Rodzice z zapartym tchem słuchali rad o zjadaniu zbóż do każdego posiłku, częstowania dzieci wodą i kompotami zamiast słodkich napojów oraz o potrzebie stosowania kiełków, olei roślinnych i produktów bogatych w składniki mineralne w diecie najmłodszych.
O WOCEM ZAPOZNANIA SIĘ ZASADAMI ZDROWEGO ODŻYWIANIA, Z PIRAMIDĄ ZDROWIA I POTRZEBĄ SPOŻYWANIA PRZEZ DZIECI I DOROSŁYCH PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH, BYŁA ZORGANIZOWANA WSPÓLNIE Z RODZICAMI GR. IV „J ESIENNA HERBATKA ”( ) P ODCZAS SPOTKANIA W SALI, RODZICE WYKONALI W ZESPOŁACH ZDROWE SAŁATKI WARZYWNE, SMAROWALI DŻEMEM Z DYNI PRZYNIESIONY I UPIECZONY W DOMU WIELOZIARNISTY CHLEB ORAZ WYCISKALI ŚWIEŻY SOK Z OWOCÓW.
W DRAŻAJĄC W ŻYCIE HASŁO : „R UCH TO ZDROWIE I PODSTAWA PIRAMIDY ŻYWIENIOWEJ ” DZIECI ZE WSZYSTKICH GRUP PRZEDSZKOLNYCH DBAJĄ O CODZIENNĄ GIMNASTYKĘ I SPACERY NA ŚWIEŻYM POWIETRZU I W OGRODZIE PRZEDSZKOLNYM.
D WIE GRUPY Z NASZEGO PRZEDSZKOLA III I IV - DZIECI 4- LETNIE, ZADBAŁY TAKŻE O RUCH DLA ZDROWIA WYBIERAJĄC SIĘ DO POBLISKIEGO CLUBU FITNEESS ”S TREFA FORMY ”, GDZIE POZNAŁY PODSTAWOWE KROKI ZUMBY ( )
A KCJA, POMIMO SWOICH RAM CZASOWYCH WYZNACZONYCH PRZE AKADEMIĘ, TRWA W NASZYM PRZEDSZKOLU PRZEZ CAŁY ROK SZKOLNY. Z ZADOWOLENIEM KORZYSTAMY Z NADESŁANYCH POMOCY DYDAKTYCZNYCH I SCENARIUSZY. N A NASZEJ STRONIE INTERNETOWEJ : WWW. P 22. EDU. GORZOW. PL. W ZAKŁADCE „ W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ” ORAZ „ Z ŻYCIA NASZYCH GRUP ” MOŻNA ŚLEDZIĆ NASZE POCZYNANIA PROZDROWOTNE. ZAPRASZAMY OPRACOWAŁA : KOORDYNATOR PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 22 W G ORZOWIE WLKP. M GR A GNIESZKA K APSZEWICZ