 Karpatka, to wyrób z ciasta: a) kruchego b) parzonego c) drożdżowego d) biszkoptowego.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Sole w kuchni.
Czy umiesz się uczyć? Strategia wdrażania projektu innowacyjnego pt.: „Umiem się uczyć”
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Niedozwolone postanowienia umowne we wzorach umów pośrednictwa handlu nieruchomościami ` Zygmunt Rajchemba Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Delegatura.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Ul. Harcerska Komorno Tel
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
SPRAWOZDANIE Z PRACY Z MŁODZIEŻĄ ZA ROK 2015 KOŁO PZW KOLEJARZ-OFAMA OPOLE.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
„Program dofinansowania zakupu i montażu odnawialnych źródeł energii ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu”
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
SPRAWOZDANIE O STANIE REALIZACJI ZADA Ń O Ś WIATOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2014/2015 W GMINIE NOWE SAMORZ Ą DOWA ADMINISTRACJA PLACÓWEK O Ś WIATOWYCH Załącznik.
JAK DZIAŁAJĄ ELEKTROWNIA I CIEPŁOWNIA JĄDROWA?  1.Czym są elektrownia i ciepłownia jądrowa?  2.Elementy składowe w elektrowni i ciepłowni.  3. Opis.
Kuchnie obcych krajów w naszym mieście- Kuchnie obcych krajów w naszym mieście- kuchnia chińska i wietnamska.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wodorotlenki.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
STUDNIA ARTEZYJSKA zasada naczyń połączonych
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
CZY WARTO CZYTAĆ ? KSIĄŻKI NIE SĄ KARĄ ! Dorośli czasem próbują zmuszać Cię do czytania. „Jak przeczytasz, to będziesz mógł pograć na komputerze” A Ty.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
„Książki nie mają właściwości róż, dlatego nie szukajmy wciąż najświeższych”
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Mgła to krople wody lub kryształy lodu zawieszone w powietrzu. Mgła występuje na lądzie i morzu. Powstaje z różnych przyczyn. Dolna podstawa mgieł styka.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Świat mówi o Bogu. CELE : Na dzisiejszych zajęciach: dowiesz się czy o istnieniu Boga można mieć pewną wiedzę czy też mamy w Niego tylko wierzyć.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Zasady zdrowego odżywiania
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
WYBRANE ZAGADNIENIA PROBABILISTYKI
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

 Karpatka, to wyrób z ciasta: a) kruchego b) parzonego c) drożdżowego d) biszkoptowego

 Właściciel warszawskiej restauracji: „Atelier ………”, która jako jedyna w Polsce posiada prestiżową gwiazdkę Michelin  Zasiada w jury w znanych programach kulinarnych: „Top Chef”, „Piekielna kuchnia”

 Najbogatsze w witaminę C są warzywa: a) kapustne b) cebulowe c) rzepowate d) korzeniowe

 Wybierz jedną odpowiedź: a) frytownica b) gofrownica c) patelnia

 Szkocki szef i mistrz kuchni, restaurator  Autor książek kucharskich  Prowadzi programy kulinarne m.in. „Piekielna Kuchnia ………………………”  Jego restauracje wyróżnione zostały gwiazdkami Michelina, których ma już 11.

 Który produkt mleczny nie jest fermentowany? a) kefir b) jogurt c) śmietana d) śmietanka

 polski kucharz,  autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej

 Słynny szef kuchni, pochodzi ze Szwajcarii, założyciel m.in. Akademii Kulinarnej  Założyciel Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

 Mięso po spożyciu stanowi główne źródło: a) białka b) wapnia c) witaminy C d) węglowodanów

 Wybierz jedną odpowiedź: a) Kuchenka elektryczna b) Kuchenka gazowa c) Kuchenka mikrofalowa

 Uwielbiają ją konsumenci  Drżą przed nią konsumenci  To ona sprawiła, że Polacy zaczęli uważnie czytać etykiety na produktach i staranniej wybierać to, co jedzą i kupują  Prowadzi program: „Wiem co jem i co kupuję”

 Podczas przechowywania tłuszczu w temperaturze pokojowej zachodzi w nim: a)osmoza – ciemnienie b) jełczenie c) denaturacja

 Jest członkiem prestiżowego Klubu Szefów Kuchni  Pochodzi z książęcej rodziny  Swoje kucharskie szlify zdobywał w londyńskim College

 Łyżkę cedzakową należy wykorzystać do: a) nabierania sosów b) przesiewania mąki c) wyjmowania zacierki d) odcedzania bulionów

 Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich  polski dziennikarz, pisarz, publicysta,  krytyk kulinarny,  Podróżnik  Prowadzi programy kulinarne

 Do zatrucia jadem kiełbasianym może dojść poprzez spożycie: a) konserw mięsnych b) lodów bakaliowych c)surówek warzywnych d)nienaświetlonych jaj

 Wybierz jedną odpowiedź: a) tarka b) wyciskacz do czosnku c) praska do ziemniaków

 Wskaż owoce ziarnkowe: a) truskawka b) brzoskwinia c) pomarańcza d) jabłko

 Kucharz  Autor słynnych książek kucharskich, programów kulinarnych  Uczył się gotować we francuskich szkołach gastronomicznych

 Ubijanie jaj z cukrem na parze i łączenie masy z przesianą mąką to etapy produkcji ciasta: a)kruchego b)biszkoptowego c)francuskiego d)parzonego

 Wybierz jedną odpowiedź: a) Łyżka cedzakowa b) łyżka do zupy (chochla) c) Łyżka do makaronu

 Odzież robocza dla kucharza powinna być wykonana z: a) bawełny b) jedwabiu c) wiskozy d) stylonu

 Podczas pracy z gorącymi naczyniami należy używać: a) gumowych rękawic b) ścierki do naczyń c) rękawic z grubej tkaniny d) ręczników jednorazowych

 polska restauratorka, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji  Prowadząca program „Kuchenne rewolucje” oraz jurorka polskiej edycji MasterChef.  Redaktor naczelna serwisu SmakiZycia.pl.

 Smażenie to proces obróbki cieplnej, w którym na półprodukt działa: a) wrząca woda b) para wodna c) rozgrzany tłuszcz d) gorące powietrze

 Wybierz jedną odpowiedź: a) trzepaczka rózgowa b) mikser c) trzepaczka sprężynowa

 Pączki produkuje się z ciasta: a) drożdżowego b) ptysiowego c) kruchego d) francuskiego

 Ciasto na makaron przygotowuje się: a) Na stolnicy b) desce c) w misce d) w garnku

 Wybierz jedną odpowiedź: a) kieliszek b) pucharek c) salaterka

 Korzystanie z patelni z obluzowaną rączką może być przyczyną: a) porażenia prądem b) zasłabnięcia c) skaleczenia d) poparzenia

 Warzywa zawierające karoten należy gotować w wodzie z dodatkiem: a) octu b) mleka c) cukru d) tłuszczu

 autorka cieszących się ogromna popularnością książek kucharskich  Polska producentka programów o gotowaniu  Miss Polonia i III wicemiss w konkursie Miss Świata w 1992r  Rzecznik prasowy rządu w latach

 Na podstawie obejrzanego filmu kulinarnego wypisz surowce, jakie były wykorzystane do sporządzenia potrawy POWODZENIA !!!!