Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie są rodzaje mąki. Ciemne, jasne, okrągłe, a nawet podłużne. Kuszą nie tylko zapachem, ale również smakiem.
Zboża to rośliny uprawne, obejmujące gatunki należące do rodziny traw, których ziarna charakteryzują się wysoką zawartością skrobi. Wśród zbóż wyróżnia się odmiany: Jare- to jednoroczne rośliny uprawne, które sieje się na wiosnę. Ozime – to jednoroczne rośliny uprawne, które sieje się na jesień. Do zbóż uprawianych w Polsce zalicza się m.in.: pszenicę, żyto, jęczmień, owies, kukurydzę, proso.
Pszenica - jest podstawowym zbożem uprawianym w Polsce. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Jest najstarszym zbożem chlebowym. Typowym gatunkiem pszenicy jest pszenica zwyczajna. Ziarna zbóż pszenicy mają zdolność oczyszczania i wzmacniania pracy wątroby. Pszenica działa leczniczo przy bezcenności i nerwicach. Stymuluje także wzrost i masę ciała, dlatego zalecana jest dzieciom. Bardzo zdrowe są kiełki pszenicy, które zawierają wiele soli mineralnych oraz stanowią bogactwo witaminy E.
Jęczmień - należy do najstarszych i najważniejszych zbóż na świecie, największym jego producentem jest Rosja. Pełne ziarna znajdują zastosowanie jako podstawowe surowce do produkcji piwa i kasz. Jęczmień - korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę, żołądek i jelita. Zawiera duże ilość witaminy PP, wzmacnia także układ nerwowy i serce, obniża poziom cholesterolu, jest doskonałym lekiem przeciwnowotworowym i przeciwwirusowym.
Owies - należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Spożycie produktów zawierających owies jest większe w innych krajach niż w Polsce. Owies – jest stosowany w lecznictwie i dietetyce postaci: ziarno owsa, ziele owsa, płatki owsiane i mąka owsiana. Owies posiada dużą zawartość białka i tłuszczu, żelaza i witamin z grupy B. Ma działanie wzmacniające organizm, zapewnia siłę fizyczną i energię życiową. W postaci otrębów owsianych doskonale obniża poziom cholesterolu. Regularnie wypijany wywar z owsa działa jako środek bakteriobójczy, wzmacniając odporność i zapobiegając chorobom zakaźnym.
Żyto - jest rośliną jednoroczną, nie mającą wysokich wymagań uprawowych. Polska ze względu na przewaga gleb klasy IV i V, ma bardzo dobre warunki dla uprawy żyta. Ziarno - jest niezwykle bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fluor, sód. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszcza i odbudowuje naczynia krwionośne. Żyto ma bardzo wyrazisty smak, spożywane może być jako chleb, płatki, makaron. Pieczywo pełnoziarniste z żyta, na zakwasie, wspomaga leczenie miażdżycy, gdyż hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach.
Kukurydza - to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej "kłos" może ważyć 40 dag. Spożywa się ją głównie w postaci płatków, kasz, mąki kukurydzianej, popcorn, olej kukurydziany. Kukurydza bogata jest w witaminy i składniki mineralne, jest też źródłem kwasów OMEGA- 3
Proso - jest jednorocznym zbożem o wyraźnie owłosionych źdźbłach i liściach. Należy do bardzo starych roślin uprawnych. Występuje pod postacią kaszy jaglanej i mąki jaglaną. Ziarniaki prosa zawierają znaczne ilości fosforu, wapnia, cynku, jodu, potasu, sodu, magnezu i bromu, witamin B1 i B2 – dwukrotnie więcej niż ziarniaki pszenicy i żyta. W skład zawartego w nich tłuszczu wchodzą głównie cenne pod względem dietetycznym kwasy nienasycone. Nie zawiera glutenu.
Pod gorącym, lipcowym błękitem stoi żyto, dojrzałe i syte. (fragment wiersza pt.,,W zbożu”)