Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Poznaj i okiełznaj żywioły Gimnazjum nr 10 Ruda Śląska
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Europejski Fundusz Społeczny (EFS), to nie inwestowanie w budowę dróg, świetlic, boisk sportowych, szkół czy tworzenie linii produkcyjnych - to INWESTYCJA.
WODA „ Bo źr ó dło rzeki wciąż bije i wybijać będzie swe wody na Ziemi dop ó ty - dop ó ki będzie trwać życie na Ziemi ”. Bez źr ó dła wody nie ma życia,
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Właściwości fizyczne: nie przewodzi prądu (czysta bez żadnych zanieczyszczeń), ma dłużą pojemność cieplną tzw. może magazynować ciepło, ma dłużą pojemność.
Ciepło właściwe - przypomnienie H = U + pV - entalpia.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
Jak sobie z nim radzić ?.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Stany skupienia wody.
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
II Mała Wojewódzka Liga Przyrodnicza Wykonali: Nikodem Nalecziński Łukasz Ciesielski Kacper Szatkowski.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
2.48. Cechy populacji biologicznej
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Biogaz, gaz wysypiskowy - gaz palny, produkt fermentacji anaerobowej związków pochodzenia organicznego (np. ścieki, m.in. ścieki cukrownicze, odpady komunalne,
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
M ETODY POMIARU TEMPERATURY Karolina Ragaman grupa 2 Zarządzanie i Inżynieria Produkcji.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Izabela Trzybińska kl. VI A
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Obieg wody w przyrodzie
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ŚWIATOWY DZIEŃ WODY
Zapis prezentacji:

Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki , Priorytet IX, Działanie 9.4. Wysoko wykwalifikowane kadry systemu oświaty

„Źródło życia” „Jak skutecznie i atrakcyjnie kształcić proekologiczne postawy i zachowania od najmłodszych lat” Opracowała Irena Olszewska-Żywno

Podstawowe wiadomości 70% powierzchni Ziemi pokrywa woda 97% wszystkich wód na Ziemi znajduje się w oceanach 3% (pozostałe) to woda pitna; z tego 2,997% wody pitnej jest niedostępne dla człowieka, ponieważ występuje ona w postaci lodu (lodowce) lub jest zbyt głęboko pod ziemią

Podstawowe wiadomości – c.d. 0,003% to pitna woda, do której mamy dostęp. Są to jeziora, rzeki, płytko przepływające wody gruntowe, para wodna w atmosferze i wilgoć ziemi Adaptacja z Hands-on-Nature

Stany skupienia Woda występuje najczęściej w postaci cieczy, jednak może być ona również ciałem stałym (lód lub śnieg), a także gazem (para wodna). Prawie wszystkie substancje mogą przechodzić z jednego stanu skupienia w inny.

Stany skupienia c.d Wyróżnia się następujące przejścia fazy wody: ze stanu stałego w ciekły - topnienie ze stanu ciekłego w stały - krzepnięcie ze stanu ciekłego w gazowy - parowanie ze stanu gazowego w ciekły - skraplanie ze stanu stałego w gazowy - sublimacja ze stanu gazowego w stały – resublimacja

Stan stały – lód lub śnieg Lód lub śnieg występują w tzw. temp. topnienia - poniżej 0 °C. W przyrodzie występują w zimie lub cały czas na obu biegunach. Mają właściwości jak każde ciało stałe tzn. mają określony kształt, trudno zmienić ich objętość. Lód powstaje ze schłodzonej wody, czyli przez krzepnięcie lub przez resublimację. Lód tak samo jak woda i para wodna nie ma koloru, w dotyku jest zimny i jest ciałem kruchym, np. kiedy uderzymy kawałek lodu młotkiem, rozkruszy się na wiele drobnych kawałków.

Stan stały – lód lub śnieg c.d. Zjawisko zmiany obj. podczas przechodzenia z fazy ciekłej do fazy stałej wody (lód) pełni bardzo istotną rolę w przyrodzie. W szczególności dotlenienie gleby poprzez rozsadzanie zmarzniętych brył ziemi oraz zjawisko pękania skał. Śnieg podobnie jak lód powstaje ze schłodzonej wody lub pary wodnej. Ma kolor biały, co można zauważyć podczas zimy. Na śniegu można wykonywać wiele sportów jak narciarstwo lub snowboard.

Stan ciekły – woda Woda występuje pomiędzy temp.0 °C i 100 °C. Jest ona najważniejszym składnikiem kuli ziemskiej. Bez niej nie mogłyby rosnąć rośliny, żyć zwierzęta oraz ludzie. Woda jest wykorzystywana przez człowieka w wielu gałęziach przemysłu. Ma ona takie same właściwości jak inne ciecze. Nie ma określonego kształtu nie jest ściśliwa. Powstaje ona przez schłodzenie pary wodnej czyli skraplanie lub ogrzewanie lodu czyli topnienie.

Stan ciekły – woda c.d. Woda występuje w postaciach jezior, rzek, oceanów itp. Woda jest rozpuszczalnikiem dla wielu ciał stałych np. dla cukru, soli, wapnia. Woda zajmuje więcej powierzchni na kuli ziemskiej niż kontynenty. Ludzie niestety nie potrafią docenić tej wspaniałej cieczy i wrzucają do wody chemikalia, odpady radioaktywne itp. Woda była przedmiotem wielu badań, które osiągnęły światową sławę.

Stan gazowy para wodna Para występuje w każdej temperaturze. Im większa powierzchnia swobodna tym woda szybciej paruje. Para wodna tworzy się przez parowanie i powyżej 100 C czyli temp. wrzenia oraz przez sublimację czyli zamianę lodu w parę. Często para wodna mylona jest z mgłą; mgła to drobne kropelki wody, para wodna natomiast jest niewidoczna i tworzy się wszędzie.

Stan gazowy para wodna c.d. W krajach cieplejszych występuje więcej pary wodnej, niż w krajach chłodniejszych, dlatego Europejczykowi trudno jest się zaaklimatyzować w Afryce lub w Azji. Parę wodną wykorzystuje się w silnikach parowych, używana jest też w saunach do gorących kąpieli parowych. Zjawisko parowania jest jednym z podstawowych czynników istnienia przyrody. Woda, parując, tworzy obłoki pary w formie chmur, które schłodzone opadają na ziemię pod postacią deszczu.

Biologiczna rola wody Woda jest podstawowym rozpuszczalnikiem związków ustrojowych, niezbędnym uzupełnieniem pokarmu każdego organizmu, uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych. Jest środkiem transportu wewnątrzustrojowego, np. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, witamin, enzymów. Uczestniczy w regulacji temperatury, ciśnienia osmotycznego, pH.

Biologiczna rola wody c.d. Bierze udział w reakcjach hydrolizy. Utrzymuje właściwe wymiary i kształty komórek, warunkując ich jędrność, tzw. turgor. Stanowi środowisko płynne, niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii.

Biologiczna rola wody c.d. Woda jako substancja niezbędna do życia, w tym również podstawowy składnik organizmów żywych, powinna podlegać szczególnej ochronie. Jej ilość zmienia się w zależności od wieku oraz stanu organizmu.

Biologiczna rola wody – c.d. Liście roślin zawierają 80-90% wody, w owocach soczystych ilość ta dochodzi do 95%, w komórkach niektórych glonów jest jej nawet 98%. Do produkcji w tony roślin uprawnych potrzeba średnio cm 3 wody.

Biologiczna rola wody – c.d. Hektar pszenicy zużywa w okresie wegetacji ton wody, a hektar kapusty około ton. Dzienne zapotrzebowanie bydła rogatego na wodę to 15–80 litrów.

Biologiczna rola wody – c.d. Zawartość wody w płodzie sięga 90%, u noworodka 80%. W organizmie człowieka dorosłego woda stanowi 2/3 jego masy. Człowiek nie może żyć bez wody: strata 6-8% wody w stosunku do masy ciała powoduje omdlenie, niedobór 10% wywołuje halucynacje, utrata 12-20% ogólnej ilości wody prowadzi do śmierci.

Biologiczna rola wody – c.d. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na wodę jest równe 1,5-2,5 litra. W obliczu takich danych stwierdzenie, że woda jest podstawą życia, przestaje być sloganem.

Zawartość wody w owcach i warzywach

Zawartość wody w organizmach

Główne czynniki zanieczyszczenia wody Czynniki powodujące choroby – dostające się do wody z domowych ścieków i odchodów zwierząt Odpady organiczne potrzebujące tlenu do procesu rozkładu powodowanego przez różne bakterie Nieorganiczne chemikalia – kwasy, rtęć, ołów i rozpuszczalne sole Materie nieorganiczne zawierające rozpusz- czalne w wodzie azotany i fosforany powodujące szybki rozwój glonów w wodzie Adaptacja z Hands–on-Nature

Główne czynniki zanieczyszczenia wody – cd. Chemikalia organiczne takie jak tworzywa sztuczne, oleje, pestycydy, środki czystości i inne detergenty zarówno rozpuszczalne jak i nieroz- puszczalne w wodzie Osady takie jak drobiny gleby, skał i innych mate- riałów organicznych i nieorganicznych, które przedostają się do wody Substancje radioaktywne, które są rozpusz- czalne w wodzie i mają zdolność bioakumulacji w organizmach w momencie gdy znajdują się w przewodzie pokarmowym Adaptacja z Hands–on-Nature

Główne czynniki zanieczyszczenia wody – cd. Woda może się także zanieczyszczać z powodu wysokich temperatur, które obniżają ilość tlenu w wodzie i sprawiają, że życie roślinności i zwierząt wodnych jest znacznie utrudnione. Adaptacja z Hands–on-Nature

BIURO PROJEKTU Zachodniopomorskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli ul. Gen. J. Sowińskiego 68, p Szczecin tel.: 091/