1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
MECHANIZM DOPŁAT DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Plan gospodarowania wodami – harmonogram i planowane prace
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Pkt. 3 Agendy spotkania Bieżące działania prowadzone w ramach KPOŚK.
Derywatyzacja enzymatyczna w elektroforezie kapilarnej
Ogólne zasady postępowania z odpadami opakowaniowymi
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Program rozwoju targowisk na obszarach wiejskich Departament Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Wydział Wdrażania.
WODA I ROZTWORY WODNE.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Transport materiałów chemicznych
Transport przez błony komórki.
Jest to jedna z najważniejszych dyrektyw tzw
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Dopuszczalne poziomy hałasu
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
JAKOŚĆ TECHNICZNA WĘGLA
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Monitorowanie realizacji zapisów ramowych planów nauczania.
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2007 AKTUALNIE OBOWIAZUJĄCE AKTY NORMATYWNE W ZAKRESIE JAKOŚCI CUKRU BIAŁEGO Krystyna Lisik.
1 Oznaczanie zawartości dekstranu i skrobi w cukrze Aneta Antczak Dr inż. Maciej Wojtczak Instytut Chemicznej Technologii Żywności Specjalistyczne Laboratorium.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wybrane akty prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.
Prowadzenie dokumentacji obrotu detalicznego w zakładach leczniczych dla zwierząt. Adrianna Müller-Zawistowska Łódź, dnia 29 października 2015 r.
Dziękuję za uwagę Pomoc techniczna PROW 2014 – 2020 Koszty kwalifikowalne – informacje ogólne - proj. rozp. MRiRW w spr. szczegółowych warunków i trybu.
ANALIZA MIARECZKOWA wykład
KONDUKTOMETRIA. Konduktometria polega na pomiarze przewodnictwa elektrycznego lub pomiaru oporu znajdującego się pomiędzy dwiema elektrodami obojętnymi.
Warunki dostępu. Pomoc na operację z zakresu podejmowania działalności gospodarczej jest przyznawana, jeżeli podmiot ubiegający się o jej przyznanie:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Praktyczna nauka zawodu (pnz)
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Izabela Arendarska Gdynia, grudzień 2009
Operacje typu „Inwestycje w targowiska lub obiekty budowlane przeznaczone na cele promocji lokalnych produktów” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji.
Zapis prezentacji:

1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik

2 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Płynne roztwory sacharozy Płynne roztwory sacharozy są to wodne, gęste, słodkie roztwory o stężeniu nie mniejszym niż 62%, zawierające sacharozę i równe ilości glukozy i fruktozy, otrzymane przez rozpuszczenie cukru białego w wodzie i częściową kwasową lub enzymatyczną inwersję sacharozy.

3 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Płynne roztwory sacharozy W zależności od zawartości inwertu wyróżnia się trzy rodzaje płynnych cukrów: 1.Płynny cukier (roztwór cukru) – roztwór sacharozy otrzymany przez rozpuszczenie cukru białego w wodzie o stężeniu nie mniejszym niż 62%. 2.Płynny cukier inwertowany (roztwór cukru inwertowanego) – roztwór wodny sacharozy częściowo zinwertowanej, w którym zawartość cukru inwertowanego nie jest dominująca. 3.Syrop cukru inwertowanego – roztwór wodny sacharozy, częściowo zinwertowanej, który może być skrystalizowany i w którym zawartość cukru inwertowanego jest dominująca.

4 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. ●Zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % ●Zawartość cukru inwertowanego - nie większa niż 3 % (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ± 0,2)) w przeliczeniu na s.s. ●Zawartość popiołu konduktometrycznego - nie większa niż 0,1 % w przeliczeniu na s.s. ●Zabarwienie roztworu - nie większe niż 45 IU Płynny cukier jest roztworem wodnym sacharozy spełniającym następujące wymagania : W sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego

5 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. ●Zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % ●Zawartość cukru inwertowanego - od 3 % do 50 % (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ± 0,1)) w przeliczeniu na s.s. ●Zawartość popiołu konduktometrycznego - nie większa niż 0,4 % w przeliczeniu na s.s. 2.Płynny cukier inwertowany jest roztworem wodnym sacharozy częściowo zinwertowanej, spełniającym następujące wymagania :

6 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. ●Zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % ●Zawartość cukru inwertowanego - większa niż 50 % (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ± 0,1)) w przeliczeniu na s.s. ●Zawartość popiołu konduktometrycznego - nie większa niż 0,4 % w przeliczeniu na s.s. 3.Syrop cukru inwertowanego jest roztworem wodnym sacharozy częściowo zinwertowanej, spełniającym następujące wymagania :

7 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. 1.Dla płynnego cukru - zabarwienie - nie większe niż 25 IU Dla płynnego cukru inwertowanego i syropu cukru inwertowanego - zabarwienie - nie większe niż 25 IU zawartość popiołu konduktometrycznego - nie większa niż 0,1 % w przeliczeniu na s.s. Płynne roztwory sacharozy mogą mieć barwę od „białej” poprzez słomkową do bursztynowej. Określenie „biały” wymaga spełnienia dodatkowych kryteriów:

8 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Akty prawne dotyczące metod analiz produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego 1.Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2004 r. w sprawie metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego (Dz. U r., nr 37, poz. 334). 2.Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1265/69 z dnia 1 lipca 1969 r. ustanawiające metody określania jakości cukru kupowanego przez agencje interwencyjne.

9 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2004 roku  Wdraża pierwszą dyrektywę Komisji (EWG) nr 79/796 z dnia 26 lipca 1979 r. ustanawiającą metody analiz stosowane w obrębie Wspólnoty do badania określonych rodzajów cukrów przeznaczonych do konsumpcji przez ludzi.  Zawiera metody oznaczania w płynnym cukrze, w płynnym cukrze inwertowanym i syropie cukru inwertowanego: a) zawartości suchej substancji, b) zawartości cukrów redukujących.

10 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Komisji EWG nr 1265/69 z dnia 1 lipca 1969 roku Zawiera metody oznaczania w płynnych cukrach: a) zabarwienia roztworu, b) zawartości popiołu konduktometrycznego. Metody analiz zawarte w Rozporządzeniu 1265/69 są metodami ICUMSA.

11 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2004 roku  Oznaczanie zawartości suchej substancji w płynnych cukrach (załącznik nr 7) - metoda refraktometryczna bezpośrednio w roztworach. Wynik koryguje się na zawartość inwertu dodając: 0,022 % na każdy 1 % zawartości inwertu Bx skor = Bx + (0,022 x I) % gdzie: Bx skor - skorygowana zawartość s.s. w cukrach płynnych, % Bx – refraktometryczna zawartość s.s., % I - zawartość inwertu, % Jeżeli w badanej próbce znajdują się kryształki, rozpuszcza się je przez rozcieńczenie w stosunku 1:1 (m/m) i odczytany wynik mnoży przez 2.

12 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2004 roku  Oznaczanie zawartości cukrów redukujących w płynnych cukrach (załącznik nr 4): - Metoda Luffa Schorla Metoda polega na ogrzaniu i utrzymaniu w stanie wrzenia badanej próby z roztworem Cu(II), która jest częściowo redukowana do Cu(I). Nadmiar jonów miedzi Cu(II) oznacza się jodometrycznie. - Metoda Lane’a i Eynona z modyfikacją „przy stałej objętości” Metoda polega na ogrzaniu i utrzymaniu w stanie wrzenia roztworu Fehlinga z badaną próbką w takiej ilości, aby wystarczyła do prawie całkowitego zredukowania Cu(II) zawartej w roztworze Fehlinga.

13 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Metody badań Zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z 23 grudnia 2003 r., w płynnych cukrach: fruktoza/glukoza = 1± 0,1 Zawartość fruktozy i glukozy można oznaczyć np. metodą wysokosprawnej chromatografii jonowej z detekcją elektrochemiczną (HPAEC-PAD). Przepis oznaczenia zawiera metoda ICUMSA GS1/2/3 - 4 (1998)  Oznaczanie zawartości fruktozy i glukozy w płynnych cukrach - metoda ICUMSA GS1/2/3 - 4 (1998)

14 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Metody badań Pomiar wykonuje się w roztworze zawierającym 28 g s.s. w 100 g roztworu. Odważa się taką masę próbki, aby jej roztwór zawierał 31,3 g s.s. w 100 cm 3, czyli 28 g s.s. /100 g roztworu.  Oznaczanie zawartości popiołu konduktometrycznego w płynnych cukrach - metoda ICUMSA GS2/ (2002)  Oznaczanie zabarwienia roztworu w płynnych cukrach – metoda ICUMSA GS2/ (2007) Pomiar wykonuje się w roztworze o stężeniu 50 %, po przesączeniu przez sączek membranowy o średnicy porów 0,45 μm, przy długości fali światła 420 nm.

15 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Zakażenia Mikrobiologiczne  Płynne roztwory cukru tuż po wyprodukowaniu są praktycznie wolne od drobnoustrojów.  W roztworach cukrowych o stężeniu powyżej 62% ciśnienie osmotyczne jest tak wysokie, że rozwój drobnoustrojów jest utrudniony.  Zakażenia mikrobiologiczne pochodzą z późniejszych etapów, głównie w wyniku kontaktu z otaczającym powietrzem.  Miejscem najbardziej narażonym na infekcje są zbiorniki magazynowe. Drobnoustroje mogą być wprowadzone przez nieszczelności zaworów, pomp, rurociągów doprowadzających syrop do zbiorników.  W płynnych roztworach cukru mogą rozwijać się bakterie mezofilne, osmofilne drożdże i pleśnie.

16 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Normy Mikrobiologiczne Cukrów Płynnych Mikroorganizmy Maksymalna dopuszczalna liczba drobnoustrojów jtk w 10 g s.s. cukru płynnego Bakterie mezofilne Pleśnie Drożdże Ustanowione przez National Soft Drink Association, USA (Bottlers-Standard)

17 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych Opakowany środek spożywczy znakuje się podając co najmniej następujące informacje: 1.Nazwę środka spożywczego; 2.Składniki występujące w środku spożywczym; 3.Datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia (nie dotyczy cukru krystalicznego); 4.Sposób przygotowania lub stosowania; 5.Dane identyfikujące producenta, paczkującego, wprowadzającego do obrotu oraz miejsce lub źródło pochodzenia; 6.Zawartość netto lub liczbę sztuk w opakowaniu; 7.Warunki przechowywania; 8.Oznaczenie partii produkcyjnej; 9.Klasę jakości (jeżeli została ustalona w odrębnych przepisach).

18 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych Przepisy szczegółowe dotyczące znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych: 1.W oznakowaniu płynnego cukru, płynnego cukru inwertowanego oraz syropu cukru inwertowanego podaje się informację o zawartości suchej masy i o zawartości cukru inwertowanego. 2.W oznakowaniu syropu cukru inwertowanego, w którym występuje krystalizacja, podaje się dodatkowo informację „skrystalizowany ”.

19 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 Odbiorcy przemysłowi cukrów płynnych mogą mieć swoje dodatkowe, bardziej szczegółowe wymagania, nieokreślone w rozporządzeniu ministra. Podsumowanie Płynne roztwory cukru, które nie spełniają wymagań określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego, nie mogą pozostawać w obrocie handlowym.