Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007"— Zapis prezentacji:

1 Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007 dr inż. Maciej Wojtczak

2 25 Sesja ICUMSA Águas de São Pedro, Brazylia 20-22 września 2006
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 25 Sesja ICUMSA Águas de São Pedro, Brazylia września 2006 Suplement 2007

3 Dodanie nowych metod – 4 metody Poprawienie (ulepszenie) metod – 11
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Suplement 2007 Dodanie nowych metod – 4 metody Poprawienie (ulepszenie) metod – 11 Przepisanie (korekta) metod – 7 Dodanie projektów metod – 4 metody

4 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 NOWE METODY

5 GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego dla cukrów o zabarwieniu do 50 IU Mętność jest mierzona jako różnica zabarwienia roztworu niesączonego i sączonego

6 GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego PRECYZJA powtarzalność – 3 IU odtwarzalność – 5 IU

7 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową Klarowanie octanem ołowiu lub siarczanem glinu Pomiar absorbancji, przy długości fali 610 nm

8 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową Roztwór azotanu miedzi i octanu sodu o pH 6,0 tworzy niebieski kompleks z azotem w pozycji a w wolnych aminokwasach. Intensywność zabarwienia roztworu jest wprost proporcjonsalna do stężenia azotu a-aminowego

9 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową PRECYZJA Powtarzalność 1,33 mmol/kg Odtwarzalność 3,32 mmol/kg

10 Klarowanie octanem ołowiu lub siarczanem glinu
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-7 Oznaczanie potasu i sodu w burakach cukrowych metodą fotometrii płomieniowej Zakres: dla potasu mmol/kg dla sodu 1 – 50 mmol/kg Klarowanie octanem ołowiu lub siarczanem glinu

11 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-7 Oznaczanie potasu i sodu w burakach cukrowych metodą fotometrii płomieniowej PRECYZJA Powtarzalność – 1,56 mmol/kg dla potasu 0,84 mmol/kg dla sodu Odtwarzalność – 7,51 mmol/kg dla potasu 2,72 mmol/kg dla sodu

12 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 8-19 Oznaczanie dekstranu w soku surowym i soku gęstym metodą mgiełki alkoholowej Metoda polega na spektrofotometrycznym pomiarze mgiełki jaką tworzy dekstran w soku po dodaniu alkoholu

13 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 ZMIANY W METODACH

14 Rozszerzenie zakresu GS 1/2/3-1  GS 1/2/3/9-1 – polaryzacja
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Rozszerzenie zakresu GS 1/2/3-1  GS 1/2/3/9-1 – polaryzacja GS 1/15  GS 1/2/9-15 – dekstran GS 1/2/3/4/7/8-23  GS 1/2/3/4/7/8/9-23 – pH GS 2/3-5  GS 2/3/9-5 – inwert, Knight i Allen GS 2/6  GS 2/9-6 – inwert, Ofner

15 Rozszerzenie zakresu GS 2/1/3-15  GS 2/1/3/9 -15 wilgotność
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Rozszerzenie zakresu GS 2/1/3-15  GS 2/1/3/9 -15 wilgotność GS 2/3-19  GS 2/3/9-19 s. nierozpuszczalne GS 2/3-25  GS 2/3/9-25 – arsen GS 2-37  GS 2/9-37 – granulacja GS 4/-13  GS 4/3-13 pozorna s.s.

16 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 MODYFIKACJE METOD

17 Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007)
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007) obniżenie temperatury wody do 45°C przyjęto metodę jako oficjalnej bez dolnego limitu 10 mg pozostawiono rekomendacji sączków Schleicher and Schuell AE99/5

18 Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007)
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007) Próbka 1 2 3 4 5 zawartość 0,0 3,5 7,0 12,0 20,0 Średnia 4,60 4,79 6,96 11,54 15,55 SR 2,58 1,30 1,50 2,13 2,54 RSD % 56,14 27,12 21,53 18,49 16,33

19 Nadano statut „akceptowa” metodzie GS2/3-40B
Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS2/3-40B 24 godzinny test na tworzenie kłaczków w zakwaszonych roztworach cukru Nadano statut „akceptowa” metodzie GS2/3-40B Rezultaty muszą być potwierdzone metodą GS2/3-40A – test 10 dniowy


Pobierz ppt "Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007"

Podobne prezentacje


Reklamy Google