Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”"— Zapis prezentacji:

1 „Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Barbara Sałata

2 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Prace legislacyjne Dyrektywa 2000/13/WE w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych Komisja Europejska “Projekt Rozporządzenia „ Parlament Europejski Rada Unii Europejskiej Porozumienie osiągnięte latem 2011 Rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU

3 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Efekty W dniu 22 listopada 2011 roku zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

4 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Cele CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

5 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Najważniejsze zmiany w stosunku do obowiązujących przepisów dotyczą: - wprowadzenia wymagań mających na celu zwiększenie czytelności etykiet, - obowiązkowego informowania o wartości odżywczej produktu, - zamieszczania przejrzystych i pełnych informacji o alergenach, - podawania kraju pochodzenia w przypadku mięsa wieprzowego, baraniego i koziego oraz drobiu, a także innych wymagań. CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU

6 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Informacje obowiązkowe • Nazwa żywności • Wykaz składników • Ilość określonych składników, alergeny • Ilość netto • Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia • Nazwa i adres • Kraj lub miejsce pochodzenia • Warunki przechowywania lub użycia • Instrukcja użycia • Zawartość alkoholu W przyszłości: •Wartość odżywcza CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU

7 Obecnie Informacja o Wartości Odżywczej
Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna kJ/ 81kcal Białko ,5 g Węglowodany ,9 g Tłuszcz ,1 g Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna kJ/ 56 kcal Białko ,5 g Węglowodany ,9 g - w tym cukry ,2 g Tłuszcz ,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone ,05 g Błonnik ,9 g Sód ,05 g CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

8 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Obecnie Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna kJ/ 56 kcal Białko ,5 g Węglowodany ,9 g - w tym cukry ,2 g Tłuszcz ,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone ,05 g Błonnik ,9 g Sód poniżej 0,1 g CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

9 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
i w przyszłości Wartość odżywcza W 100 g produktu Wartość energetyczna kJ/ 56 kcal Tłuszcz ,1 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone ,05 g Węglowodany ,9 g - w tym cukry ,2 g Białko ,5 g Sól poniżej 0,1 g Uwaga – zmieniona kolejność Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik, witaminy/ składniki mineralne – deklaracja dobrowolna Cholesterol – nie uwzględniony CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

10 Informacja o Wartości Odżywczej
Można powtórzyć: Wartość energetyczną; lub Wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów oraz soli W głównym polu widzenia Wartość energetyczna musi być podana w kJ/kcal Na 100 g/100 ml i/lub na porcję. Jeżeli jedynie na porcję, wartość energetyczna musi być podana na 100g/100ml % GDA (teraz ‘Referencyjna wartość’) opcjonalnie, ale jeżeli podana, to bezpośrednio w pobliżu “Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)” CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

11 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Nazwa Żywności „Rozmrożone" środki spożywcze Składniki zastąpione Dodatkowe wymagania dla produktów mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i produktów rybołówstwa Kryteria dla mięsa mielonego CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

12 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Wykaz składników Oleje i tłuszcze roślinne: źródła muszą być określone Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce: „całkowicie uwodorniony / utwardzony" lub „częściowo uwodorniony / utwardzony" „Nano" składniki 5% odstępstwo od deklaracji wody nie ma zastosowania do mięsa, surowych wyrobów mięsnych, nieprzetworzonych produktów rybołówstwa i nieprzetworzonych małży CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

13 Wykaz składników / Wartość odżywcza
Wykaz składników i wartość odżywcza – nie wymagane dla napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo Sprawozdanie – do trzech lat od wejścia w życie ‘Alkopopy’ – definicja rozważana Państwa członkowskie mogą, do czasu przyjęcia przepisów unijnych, utrzymać przepisy krajowe CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

14 Substancje lub produkty powodujące alergie
Żywność bez opakowania – informacja o alergenach obowiązkowa Żywność opakowana – nazwa substancji lub produktu powodującego alergie lub reakcje nietolerancji jest podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

15 Kraj lub miejsce pochodzenia
Obowiązkowe w przypadku, gdy zaniechanie wskazania mogłoby wprowadzać w błąd konsumenta Kraj lub miejsce pochodzenia CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

16 Kraj lub miejsce pochodzenia
Obowiązkowe dla… Mięsa ze świń, owiec lub kóz, drobiu Wymagania jeżeli podany kraj lub miejsce pochodzenia nie jest taki sam jak kraj lub miejsce pochodzenia jego podstawowego składnika (> 50%) Akty wykonawcze Sprawozdania CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

17 Prezentacja Pole widzenia
‘Pole widzenia’ oznacza wszystkie powierzchnie opakowania, których treść można odczytać z pojedynczego punktu widzenia W tym samym polu widzenia: Obecnie W przyszłości Nazwa żywności Nazwa żywności Ilość netto Ilość netto Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia Zawartość alkoholu Zawartość alkoholu CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

18 Prezentacja Czytelność
Fizyczny wygląd informacji, dzięki któremu informacja jest wizualnie dostępna ogółowi społeczeństwa CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

19 Prezentacja Rozmiar czcionki
Wysokość x wynosi co najmniej: 1,2mm, lub 0,9mm (opakowania lub pojemniki, których największa powierzchnia ma pole mniejsze niż 80 cm2) CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

20 Prezentacja Rozmiar czcionki
Nazwa żywności Wykaz składników Ilość określonych składników, alergeny Ilość netto – oddzielna legislacja nadal obowiązuje Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia Nazwa i adres Kraj lub miejsce pochodzenia Warunki przechowywania lub użycia Instrukcja użycia Zawartość alkoholu Informacja o Wartości Odżywczej CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

21 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Dodatkowe zmiany Zakres odpowiedzialności Wyprodukowano dla •Sprzedaż na odległość •Specjalne warunki przechowywania •Data zamrożenia „Zamrożone dnia …” •„Należy spożyć do …” – na każdej z oddzielnie zapakowanych porcji •Aspartam, kofeina •.... CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

22 CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Dziękuję za uwagę CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU


Pobierz ppt "„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google