Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kwasy Karboksylowe Czym są i do czego są nam potrzebne?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kwasy Karboksylowe Czym są i do czego są nam potrzebne?"— Zapis prezentacji:

1 Kwasy Karboksylowe Czym są i do czego są nam potrzebne?

2 Co to są kwasy karboksylowe? Kwas karboksylowy to inna nazwa kwasu organicznego. Możemy go uważać za pochodną węglowodorów w których jeden lub więcej atomów wodoru zostało zastąpionych grupami karboksylowymi – COOH. Każdy ma swoją grupę funkcyjną:

3 Ogólny wzór kwasów karboksylowych: C n H 2n COOH

4 Skąd nazwy? Kwasy karboksylowe biorą swoje nazwy od węglowodorów, lecz mają również swoje nazwy zwyczajowe.

5 Np.? Kwas metanowy (mrówkowy)Kwas metanowy (mrówkowy) Kwas etanowy (octowy)Kwas etanowy (octowy) Kwas propanowy (propinowy)Kwas propanowy (propinowy) Kwas butanowy (masłowy)Kwas butanowy (masłowy)

6 Kwas mrówkowy Kwas mrówkowy HCOOH jest najprostszym kwasem tłuszczowym. Występuje w jadzie mrówek (stąd pochodzi jego nazwa), w jadzie pszczół, pokrzywach oraz w igłach drzew szpilkowych. Kwas mrówkowy można otrzymać przez utlenienie alkoholu metylowego. Występuje jako bezbarwna ciecz o dość ostrym zapachu. Jest to pierwszy człon homologicznego szeregu kwasów karboksylowych.Kwas mrówkowy HCOOH jest najprostszym kwasem tłuszczowym. Występuje w jadzie mrówek (stąd pochodzi jego nazwa), w jadzie pszczół, pokrzywach oraz w igłach drzew szpilkowych. Kwas mrówkowy można otrzymać przez utlenienie alkoholu metylowego. Występuje jako bezbarwna ciecz o dość ostrym zapachu. Jest to pierwszy człon homologicznego szeregu kwasów karboksylowych.

7 Kwas octowy CH 3 COOH jest otrzymywany jest przez suchą destylacje drewna oraz podczas fermentacji octowej z niskoprocentowych roztworów alkoholu etylowego. Używa się go do produkcji sztucznego jedwabiu, leków i przy syntezie organicznej.CH 3 COOH jest otrzymywany jest przez suchą destylacje drewna oraz podczas fermentacji octowej z niskoprocentowych roztworów alkoholu etylowego. Używa się go do produkcji sztucznego jedwabiu, leków i przy syntezie organicznej.

8 Kwas propinowy C 2 H 5 COOH jest cieczą zbliżoną pod względem właściwości fizycznych do kwasu octowego. Powstaje on w nieznacznych ilościach podczas fermentacji zachodzącej w serach. Związek ten nie posiada większego znaczenia.C 2 H 5 COOH jest cieczą zbliżoną pod względem właściwości fizycznych do kwasu octowego. Powstaje on w nieznacznych ilościach podczas fermentacji zachodzącej w serach. Związek ten nie posiada większego znaczenia.

9 Fermentacja alkoholowa To proces rozkładu węglowodanów, zachodzący po dodaniu drożdży do takich surowców, jak zboże, pszenica, winogrona czy buraki cukrowe i zapewnieniu temu materiałowi warunków beztlenowych. Produktem tego rodzaju fermentacji jest alkohol. Polega ona na przemianie cukru prostego.

10 Podział kwasów karboksylowych:

11 Wyższe kwasy karboksylowe: Kwas palmitynowy C 15 H 31 COOHKwas palmitynowy C 15 H 31 COOH Kwas stearynowy C 17 H 35 COOHKwas stearynowy C 17 H 35 COOH Kwas oleinowy C 17 H 33 COOHKwas oleinowy C 17 H 33 COOH Te kwasy nazywamy kwasami tłuszczowymi, gdyż można je wyodrębnić z tłuszczów.

12 Mydła To po prostu sole kwasów tłuszczowych: palmitynowego, stearynowego i oleinowego. Mydła użytkowe, które są dobrze rozpuszczalne w wodzie, to sole sodowe i potasowe wymienionych kwasów.

13 Własności kwasów:

14 Dziękujemy za obejrzenie pokazu Grupa 2 Made by Denus Corp ®


Pobierz ppt "Kwasy Karboksylowe Czym są i do czego są nam potrzebne?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google