Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * * Handy: +49 15 20 / 712 3 981 Servicearten - - W zależności od pory.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * * Handy: +49 15 20 / 712 3 981 Servicearten - - W zależności od pory."— Zapis prezentacji:

1 MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Servicearten - - W zależności od pory dnia proponuje się gościom różne rodzaje potraw i napojów. Sposoby serwowania różne rodzaje potraw i napojów. Sposoby serwowania potraw i napojów zależą od kategorii zakładu i potraw i napojów zależą od kategorii zakładu i przyjętego sposobu obsługi. przyjętego sposobu obsługi. Sposoby serwowania - Serwis à la carte. Goście przychodzą o dowolnej porze i wybierają dania z karty. porze i wybierają dania z karty. - Serwis bufetowy. Oferowanie potraw w formie bufetu możliwe jest przy każdym posiłku. Gość sam bufetu możliwe jest przy każdym posiłku. Gość sam się obsługuje, personel kuchni czy kelnerzy służą się obsługuje, personel kuchni czy kelnerzy służą tutaj poradą. tutaj poradą. - Serwis bankietowy. O określonej porze serwuje się zamówione posiłki dla większej ilości przy dużych, się zamówione posiłki dla większej ilości przy dużych, odświętnych stołach, dostosowanych do okazji. odświętnych stołach, dostosowanych do okazji.

2 MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Servicearten - Sposoby serwowania - Serwis á part. Jest to odpowiednik serwisu table- d´hôte, z tą różnicą, że goście nie przychodzą o tej d´hôte, z tą różnicą, że goście nie przychodzą o tej samej porze na posiłek. samej porze na posiłek. - Serwis table-d´hôte. Podobnie jak w przypadku serwisu bankietowego serwuje się o danej porze to serwisu bankietowego serwuje się o danej porze to samo menu wszystkim gościom. Goście siedzą jednak samo menu wszystkim gościom. Goście siedzą jednak przy pojedynczych stolikach, lub w mniejszych przy pojedynczych stolikach, lub w mniejszych grupach (serwis stosowany np. w sanatoriach i domach grupach (serwis stosowany np. w sanatoriach i domach wczasowych). wczasowych).

3 MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Servicemethoden - Metody serwowania Istnieją różne sposoby podawania potraw. Zastosowana metoda żależy od: kategorii zakładu kategorii zakładu rodzaju i miejsca imprezy, rodzaju i miejsca imprezy, sposobu podawania i ilości potraw, sposobu podawania i ilości potraw, rodzaju potraw, rodzaju potraw, kwalifikacji i liczby personelu kwalifikacji i liczby personelu Niezależnie od stosowanej metody zasady serwowania są niezmienne. Serwis talerzowy - serwis amerykański Danie główne wraz z dodatkami podaje się na talerzu. Talerze z daniami należy nosić po dwa. Ten sposób noszenia zapobiega sytuacji, że dotkniemy brzegiem górnego talerza potrawy na dolnym talerzu. Metoda ta jest polecana w przypadku niecierpliwych gości, wycieczek, oraz małych przyjęć okolicznościowych (z użyciem klosza). Zalety: * metoda oszczędzająca personel, czas i naczynia, ilość produktów jest dobrze skalkulowana ilość produktów jest dobrze skalkulowana Wady: gość nie ma wpływu na wielkość porcji, gość nie ma wpływu na wielkość porcji, jest ona metodą bezosobową, gdyż pomiędzy personelem a jest ona metodą bezosobową, gdyż pomiędzy personelem a gośćmi dochodzi tylko do krótkiego kontaktu. gośćmi dochodzi tylko do krótkiego kontaktu.

4 MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Servicemethoden - Metody serwowania Serwis talerzowy - serwis amerykański - Serwowanie napojów - Serwowanie przystawek na talerzach obiadowych - Serwowanie koktajli w pucharkach - Serwowanie zup w filiżankach i talerzach głębokich - Serwowanie dań głównych i porcjowanych - Serwowanie deserów w pucharkach, szklankach i talerzach

5 MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Servicemethoden - Metody serwowania Serw. potraw z półmisków - serwis francuski Przy tej metodzie oferuje się gościom potrawy na półmis- kach. Gość może sobie sam nałożyć potrawę lub nałoży ją kelner. Ta metoda serwowania nadaje się do zastosowania przy jednolitym menu dla danego stołu. Zalety: W przypadku tego serwisu gość może decydować o wielkości nakładanej porcji, a w przypadku możliwości wyboru, o rodzaju serwowanej potrawy. Wady: Gościowi często się przeszkadza, szczególnie, jeśli nakrycia stoją zbyt blisko siebie. Przedkładanie i podawanie potraw w czarkach, na półmiskach itd.

6 MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Servicemethoden - Metody serwowania Serw. potraw z użyciem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego - serwis angielski W serwisie angielskim kelner przynosi potrawy na półmiskach. Półmiski te prezentuje gościom i następnie na stoliku nakłada potrawy na talerze. Często zdarza się, że potrawy nie zostały podzielone na części i należy je tranżerować lub filetować. Ten sposób serwowania zalecany jest przy małej liczbie gości. Zalety: * obsługa jest indywidualna, gość czuje się dowartościowany, mając kontakt z obsługą * gość ma możliwość wyboru potraw, może poprosić o nałożenie określonej porcji potrawy, którą przygotowuje się na stoliku. Wady: * metoda czasochłonna, wymaga większej liczby personelu i użycia większej ilości naczyń, dlatego jest droga, * personel musi być dobrze wykwalifikowany * personel musi być dobrze wykwalifikowany

7 MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Servicemethoden - Metody serwowania Serw. potraw z użyciem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego - serwis angielski Prezentacja przy stole Rozmowa z gośćmi Prace specjalne Serwowanie i ustawianie od strony prawej


Pobierz ppt "MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * * Handy: +49 15 20 / 712 3 981 Servicearten - - W zależności od pory."

Podobne prezentacje


Reklamy Google