Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Menu 1. Typy menu Rodzaj menu oparty jest na kilku czynnikach: Pora dnia Typ klienta Przedział cenowy Okazja Styl żywności 2.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Menu 1. Typy menu Rodzaj menu oparty jest na kilku czynnikach: Pora dnia Typ klienta Przedział cenowy Okazja Styl żywności 2."— Zapis prezentacji:

1 Menu 1

2 Typy menu Rodzaj menu oparty jest na kilku czynnikach: Pora dnia Typ klienta Przedział cenowy Okazja Styl żywności 2

3 Czym jest menu? Menu jest to jadłospis, który oferuje różnorodne potrawy i napoje. 3

4 Menu Istnieje kilka podstawowych typów menu: À la carte Tabl é dhôte Cykliczne 4

5 À la carte Indywidualny cennik z którego Klient sam decyduje, co będzie jeść. 5

6 Table dhôte Menu zestaw Wybór dań Ustalenie liczby dań Za ustaloną cenę za osobę. Okazja: Menu na drugie śniadanie Menu obiadowe Menu bankietowe 6

7 Menu cykliczne Menu, które powtarza się w danym okresie czasu. Stosowane przede wszystkim wobec określonych wymagań żywieniowych np. w szpitalach, szkołach i stołówkach przemysłowych. 7

8 Przykład cyklicznego menu: 8

9 Inne typy menu: Małe menu à la carte, które może się często zmieniać i każde danie jest indywidualnie wyceniane. Zwykle związane z Fine Dining. 9

10 Inne typy i style menu: Bistro menu Menu Fine Dining Menu bankietowe Menu śniadaniowe Wczesne śniadanie Barowe menu Menu przekąskowe 10

11 Bistro menu Dania w stylu à la carte serwowane w określonym stylu zakładu i stylu żywności. Zwykle tanie i szybkie, a styl usług jest bardziej nieformalny. 11

12 Menu bankietowe Zestawy menu dla dużej liczby osób W stylu Table dhôte Ograniczony wybór dań 12

13 Menu śniadaniowe Styl à la carte lub table dhôte w zależności od zakładu Styl w formie bufetu jest bardzo popularny W Anglii i Irlandii nadal istnieje tradycja śniadań na ciepło 13

14 Wczesne śniadanie Głównie menu promocyjne Serwowane w godzinach poza szczytem np posiłki między 5-7 rano. 14

15 Barowe menu Ograniczony styl menu à la carte Serwowane w pubach i barach w godzinach szczytu Zwykle składa się z lokalnych przysmaków Podawane w rozsądnych cenach Wiele gotowych dań 15

16 Menu przekąskowe Zwykle w małych kawiarniach Rozmaite przekąski Serwowane przez cały dzień Zawiera kanapki, napoje itp. 16


Pobierz ppt "Menu 1. Typy menu Rodzaj menu oparty jest na kilku czynnikach: Pora dnia Typ klienta Przedział cenowy Okazja Styl żywności 2."

Podobne prezentacje


Reklamy Google