Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH Etykieta przy stole.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH Etykieta przy stole."— Zapis prezentacji:

1 TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH Etykieta przy stole

2 Zaproszenia – istotne informacje Wysyłamy co najmniej na 72 godziny przed przyjęciem, wydarzeniem. R.S.V.P. (Repondez s'il vous plaît) (należy potwierdzić przybycie na podany adres lub telefon) R.S.V.P. – regrets only, En cas demp ê chement (zawiadomić o niemożności przyjścia) Black tie, White tie albo full dress

3

4 Spotkania towarzyskie i służbowe RODZAJE PRZYJĘĆ Przyjęcia na stojąco: lampka wina, cocktail party, recepcja, przyjęcie bufetowe, garden party. Przyjęcia na siedząco: bankiet, obiad, śniadanie (lunch)

5 RODZAJE PRZYJĘĆ Przyjęcia na stojąco: Lampka wina, skromne przyjęcie okolicznościowe (np. otwarcie wystawy, konferencja prasowa), - może odbywać się o każdej porze dnia, - trwa ok. 30 minut, - napoje gorące + wino, aperitify, soki, - zakąski tylko zimne np. orzeszki, paluszki, migdały.

6 RODZAJE PRZYJĘĆ Cocktail party, - przyjęcie w godzinach popołudniowych, - trwa około 2 godziny i kończy się przed (w zaproszeniu podaje się godz. rozp. i zakoń.), - goście obsługują się sami, kelnerzy obsługują bar i zbierają naczynia, - podaje się głównie przekąski zimne i napoje. Przyjęcie bufetowe lub recepcja, te same zasady co przy cocktail party, z tą różnicą, że podaje się także kilka ciepłych dań do wyboru. Garden party, odmiana cocktail party na świeżym powietrzu.

7 Przyjęcia na stojąco Wejście Przywitanie z gospodarzami Przemieszczanie się (z jedną grupą nie dłużej niż 10 min) Pożegnanie Podchodzimy do 1, 3, 4 i więcej osób, nie do dwóch.

8 Przyjęcia na stojąco Jedzenie – talerzyk i kieliszek? Odkładanie naczyń Co nakładać na talerzyk? Jak trzymać filiżankę i co robić z łyżeczką? Jak trzymać kieliszek? Ile potraw można jeść na jednym talerzyku?

9 PRZYJĘCIA NA SIEDZĄCO Obiad, uroczysta forma przyjęcia na siedząco. - rozpoczyna się zwykle około godziny 20.00, - trwa około 2,5 - 3 godziny, - czekając na przybycie gości podaje się aperitif (ok.20 minut), - jeśli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób, przed każdym z gości powinien się znaleźć kartonik z nazwiskiem. Śniadanie, z ang. lunch, ma formę podobną do obiadu. - zaczyna się około godziny 13 00, - trwa 2-2,5 godziny, - menu skromniejsze, na ogół nie podaje się zupy. Bankiet, zasady podobne jak na obiedzie, lecz organizowany dla dużej grupy osób, nawet kilkuset. - do zaproszenia dołącza się zwykle plan sali z zaznaczeniem miejsca, które ma zająć zaproszony.

10 Usadzenie przy stole Gospodarze siedzą naprzeciw siebie Gość honorowy po prawej stronie gospodarza Kolejność: mężczyzna-kobieta-mężczyzna Małżeństwa, pary siedzą oddzielnie (np. naprzeciw siebie)

11 ZASADY NAKRYWANIA STOŁU zestaw nakrycia dla każdego gościa składa się z metalowej (ew. porcelanowej) podstawki, na którym kładziemy okrągłą serwetę i talerz podstawowy, serwety służące do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu, zasada układania sztućców - powinny być ułożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerza, powyżej talerza znajdują się sztućce deserowe,

12 ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza, widelce grzbietami w dół, powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło, po prawej, na górze, również w kolejności użycia stoją kieliszki, kieliszków do likierów i koniaku nie stawia się na stole, ponieważ są podawane razem z kawą, najczęściej przy innym stole. ZASADY NAKRYWANIA STOŁU

13 Nakrycie stołu

14

15

16

17 O czym informuje ułożenie sztućców? Jeszcze nie skończyłem jedzenia Jestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenie Skończyłem jedzenie. Proszę sprzątnąć nakrycie

18 Podawanie dań

19 Jak dobierać wina do dań Najpierw wina wytrawne, a potem słodkie; Najpierw białe, potem czerwone; Najpierw lekkie, potem ciężkie.

20 Dobór win i napojów Aperitif - gin z tonikiem, campari (wino ziołowe) z sokiem, whisky z lodem, białe wino, szampan, wódki zwł. ziołowe. schłodzone Schłodzone (szampany 6-8°C) Zupa NIE PODAJEMY ALKOHOLU Ryby, białe mięsoWino białe wytrawneSchłodzone (ok. 8-12°C ) Ciemne mięso, dziczyznaWino czerwone wytrawne Temperatura pokojowa (ok. 18°C) Sery Wino czerwone wytrawne, porto Temperatura pokojowa DeserWino deserowe Temperatura pokojowa Kawa - koniak, brandy, likiery, miody pitne, wermuty Temperatura pokojowa

21 Postawa przy stole siadanie, torebka zachowanie

22 SPOSÓB PODAWANIA I JEDZENIA NIEKTÓRYCH POTRAW jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza, bułki na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku, talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie, ryby jemy widelcem lub widelcem i nożem - nigdy dwoma widelcami, °C

23 SPOSÓB PODAWANIA I JEDZENIA NIEKTÓRYCH POTRAW awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką, kompoty i desery powinny być przygotowane z owoców wypestkowanych, jeśli jednak znajdziemy pestkę wypluwamy ją na łyżeczkę, nie na dłoń, ziemniaki w całości jemy tylko widelcem, nigdy nie pomagamy sobie nożem kawior rozsmarowujemy na kawałku pieczywa, nigdy nie wkładamy go sztućcami wprost do ust, °C


Pobierz ppt "TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH Etykieta przy stole."

Podobne prezentacje


Reklamy Google