Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnia polska. T radycyjne polskie specjały to prawdziwe bomby kaloryczne, na które warto jednak się skusić. Kuchnia polska obfituje w potrawy mięsne.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnia polska. T radycyjne polskie specjały to prawdziwe bomby kaloryczne, na które warto jednak się skusić. Kuchnia polska obfituje w potrawy mięsne."— Zapis prezentacji:

1 Kuchnia polska

2 T radycyjne polskie specjały to prawdziwe bomby kaloryczne, na które warto jednak się skusić. Kuchnia polska obfituje w potrawy mięsne przyrządzane na wiele sposobów. Szczególnie polecamy takie dania jak: bigos, kotlet schabowy, pierogi czy gołąbki.

3 Bigos W bigosach Polacy gustowali od bardzo dawna. Była to potrawa uniwersalna podawana w każdym polskim domu. Warto pamiętać czym różni się prawdziwy bigos od potrawy zwanej kapustą. Zasadnicza różnica jest w proporcjach mięsa i warzyw. W bigosie musi być więcej mięsa niż kapusty. Bigos jest bardzo polską potrawą. Ogromnie pasuje do naszego charakteru. Jesteśmy przecież narodem indywidualistów. Chciałoby się powiedzieć: gdzie dwóch Polaków tam trzy bigosy.

4

5 KOTLET SCHABOWY S tandardowy element polskiej kuchni - prosty, zawsze się udaje i smakuje świetnie z ziemniakami i surówką. Jest to plaster schabu (np. wieprzowego) usmażony na tłuszczu w panierce z mąki lub bułki tartej.

6

7 PIEROGI S łowo "pierogi" oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso, kiszona kapusta z grzybami, owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi).

8

9 GO ŁĄ BKI T o potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem gołąbki są duszone/smażone na tłuszczu. Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.

10

11 To już wszystkie najpopularniejsze tradycyjne potrawy kuchni polskiej, te które Polacy lubią najbardziej. Zachęcamy do ich posmakowania.

12 Dziękujemy za uwagę poświęconą naszej prezentacji - Nicol Barlik, Zuzanna Janik, Paulina Luśnia, Izabela Wąchała.


Pobierz ppt "Kuchnia polska. T radycyjne polskie specjały to prawdziwe bomby kaloryczne, na które warto jednak się skusić. Kuchnia polska obfituje w potrawy mięsne."

Podobne prezentacje


Reklamy Google