Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre."— Zapis prezentacji:

1

2 Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre z nich, warte są popularyzowania, z uwagi nie tylko na swoją oryginalność, ale także walory zdrowotne. Przykładem takiego wyrobu jest, słynny już w Unii Europejskiej, pieróg biłgorajski zwany także pierogiem gryczanym, który 28 września 2005 r został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze na Ziemi Biłgorajskiej. Ten niegdyś świąteczny wypiek z gryczanej kaszy, towarzyszył ludziom w najważniejszych chwilach ich życia. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na innych specjalnych okazjach.

3 Normatyw surowcowy: Kasza gryczana gruba 1000g Ziemniaki 1000g Ser twarogowy 1500g Jaja (10szt.) 500g Słonina 700g Śmietana 500g Sól, pieprz, mięta

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzedzamy.

16 Słoninę kroimy w kostkę i topimy.

17 Przebraną kaszę gryczaną wsypujemy do ugotowanych gorących ziemniaków.

18 Jaja sparzamy i sprawdzamy ich świeżość.

19 Ser biały starannie kruszymy.

20 Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej. Ziemniaki z kaszą przekładamy do miski. Dodajemy: jaja...

21 …ser biały, tłuszcz ze skwarkami…

22 …śmietanę…

23 …oraz przyprawy.

24 Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do blachy.

25 Powierzchnie pieroga smarujemy żółtkiem.

26

27

28 Prezentację opracowała: Barbara Sosnowska


Pobierz ppt "Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre."

Podobne prezentacje


Reklamy Google