Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49."— Zapis prezentacji:

1 XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49

2 Zapraszamy do obejrzenia krótkiej prezentacji na temat KUCHNI POLSKIEJ, przyjrzymy się też nieco bliżej jednemu z jej dań : GOŁĄBKOM

3 Kuchnia danego kraju oparta jest w głównej mierze Kuchnia danego kraju oparta jest w głównej mierze na produktach roślinnych, powszechnie występujących na jego obszarze. Występowanie tych roślin wynika z kolei z klimatu obszaru, oraz rodzaju obecnych na jego terenie gleb.

4 Klimat Polski Ziemie polskie stanowią krainę przejściową między suchym, kontynentalnym klimatem Europy Wschodniej, a wilgotnym, oceanicznym klimatem Europy Zachodniej. Ziemie polskie stanowią krainę przejściową między suchym, kontynentalnym klimatem Europy Wschodniej, a wilgotnym, oceanicznym klimatem Europy Zachodniej. Do cech charakterystycznych naszego klimatu należy zmienność pogody, oraz występowanie wyraźnie różniących się pór roku, co decyduje o rodzaju uprawianych warzyw i owoców. Do cech charakterystycznych naszego klimatu należy zmienność pogody, oraz występowanie wyraźnie różniących się pór roku, co decyduje o rodzaju uprawianych warzyw i owoców.

5 Rośliny uprawne w Polsce Ponad 60% powierzchni naszego kraju stanowią gleby mało urodzajne, a tylko 3,5% to gleby bardzo urodzajne. Ponad 60% powierzchni naszego kraju stanowią gleby mało urodzajne, a tylko 3,5% to gleby bardzo urodzajne. W związku z tym uprawia się tu rośliny o przeciętnych wymaganiach glebowych W związku z tym uprawia się tu rośliny o przeciętnych wymaganiach glebowych takie jak : takie jak : - zboża (żyto, pszenica, jęczmień) - zboża (żyto, pszenica, jęczmień) - ziemniaki - ziemniaki - rośliny oleiste - rośliny oleiste - jabłka - jabłka - kapusta - kapusta

6 Poza warunkami klimatycznymi i glebowymi na charakter kuchni narodowej miały również wpływ warunki ekonomiczne państwa. To czym przez lata odżywiała się większość społeczeństwa, wchodziło w kanon kuchni Polskiej. To czym przez lata odżywiała się większość społeczeństwa, wchodziło w kanon kuchni Polskiej.

7 Kilka słów o historii polskiej kuchni W średniowiecznej kuchni dominowały : W średniowiecznej kuchni dominowały : - mięso - mięso - kasza - kasza - groch - groch - duża ilość przypraw - duża ilość przypraw Najpopularniejszym trunkiem było piwo Najpopularniejszym trunkiem było piwo

8 Najstarsze potrawy, które można by uznać za tradycyjnie polskie i jednocześnie wciąż popularne, pochodzą z XIX wiecznych książek kucharskich. Do potraw tych można zaliczyć : barszcz czerwony barszcz biały bigos grochówka kapusta kiszona i ogórek kiszony kasza gryczana pierogi rosół baba wielkanocna

9 Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką i francuską, ale obecnie bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni to : ziemniaki golonka gotowana kiełbasa naleśniki piernik schabowy

10 KUCHNIA POLSKA GOŁĄBKI

11 Gołąbki Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach w minionych wiekach były często potrawą biedniejszych warstw ludności. Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach w minionych wiekach były często potrawą biedniejszych warstw ludności. To potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. To potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza, oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza, oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa.

12 Składniki : Gołąbki : Kapusta (1 szt.= 1,5 kg) Kapusta (1 szt.= 1,5 kg) Ryż (150 g) Ryż (150 g) Kasza (150 g) Kasza (150 g) Mięso mielone (500g) Mięso mielone (500g) Sos : Pomidory (7 szt. ) Pomidory (7 szt. ) 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mleka

13 Sposób przygotowania: Kasze i ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Kasze i ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Mięso zmielić i zmieszać z ryżem i kaszą. Mięso zmielić i zmieszać z ryżem i kaszą. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i obgotować w posolonej wodzie. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i obgotować w posolonej wodzie. Uformować gołąbki (zawijając farsz w liście ), Uformować gołąbki (zawijając farsz w liście ), a następnie dusić w piekarniku ok.1 godziny a następnie dusić w piekarniku ok.1 godziny Gotowe już gołąbki polać zrobionym wcześniej Gotowe już gołąbki polać zrobionym wcześniej sosem pomidorowym. sosem pomidorowym.

14 Sposób podawania : Gołąbki można spożywać z sosem pomidorowym lub grzybowym. W niektórych regionach Polski gołąbki podaje się z ziemniakami W niektórych regionach Polski gołąbki podaje się z ziemniakami

15 Kaloryczność dania : Kapusta 570 kcal Kapusta 570 kcal Ryż 530 kcal Ryż 530 kcal Kasza 550 kcal Kasza 550 kcal Pomidory 290 kcal Pomidory 290 kcal Mięso 1320 kcal Mięso 1320 kcal Mąka 70 kcal Mąka 70 kcal Woda 0 kcal Woda 0 kcal Mleko 58 kcal Mleko 58 kcal Razem: 3388 kcal / ok. 25 gołąbków Wartość kaloryczna to 121 kcal / 100 g potrawy

16 Składniki odżywcze obecne w 100 gramach produktu : Białka 5,2 g Białka 5,2 g Tłuszcze 4,2 g Tłuszcze 4,2 g Węglowodany 14,0 g Węglowodany 14,0 g Znaleźć w nich można również witaminy Znaleźć w nich można również witaminy takie jak : witamina C takie jak : witamina C witamina B1, B6 witamina B1, B6 witamina K witamina K Sole mineralne zawierające : potas, wapń, żelazo, siarkę Sole mineralne zawierające : potas, wapń, żelazo, siarkę

17 Rola poszczególnych składników Białka zawarte w ryżu i mięsie Białka zawarte w ryżu i mięsie pełnią przede wszystkim funkcje budulcowe, transportowe, oraz enzymatyczne. pełnią przede wszystkim funkcje budulcowe, transportowe, oraz enzymatyczne. Tłuszcze obecne w mięsie są głównym źródłem energii oraz materiałem zapasowym. Budują też Twoje komórki i hormony. Tłuszcze obecne w mięsie są głównym źródłem energii oraz materiałem zapasowym. Budują też Twoje komórki i hormony. Węglowodany występujące w ryżu, kaszy, kapuście są bezpośrednim źródłem energii. Węglowodany występujące w ryżu, kaszy, kapuście są bezpośrednim źródłem energii.

18 Witaminy i sole mineralne regulują wiele życiowych procesów Witamina C- wzmaga odporność Witamina C- wzmaga odporność Witamina K- zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi Witamina K- zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi Witaminy z grupy B- decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego Witaminy z grupy B- decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego

19 Smaczne i zdrowe Gołąbki zaliczone są do potraw półmięsnych, w przygotowaniu których wykorzystuje się mięso, ale również warzywa (kapusta, cebula), oraz przyprawy. Gołąbki zaliczone są do potraw półmięsnych, w przygotowaniu których wykorzystuje się mięso, ale również warzywa (kapusta, cebula), oraz przyprawy. Podane z sosem dają potrawę o dużej wartości odżywczej, smaczną i powszechnie lubianą. Podane z sosem dają potrawę o dużej wartości odżywczej, smaczną i powszechnie lubianą.

20 Na pytanie czy smakują Wam gołąbki odpowiedzieliście następująco :

21 Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw. Niektóre z nich są znane w całym kraju, a inne są charakterystyczne tylko dla danego regionu. Kuchnia polska ma wiele tradycyjnych potraw. Niektóre z nich są znane w całym kraju, a inne są charakterystyczne tylko dla danego regionu. Na tle tłustych i sytych potraw naszej narodowej kuchni, prezentowane przez nas gołąbki stanowią smaczne i wartościowe danie. Na tle tłustych i sytych potraw naszej narodowej kuchni, prezentowane przez nas gołąbki stanowią smaczne i wartościowe danie.

22 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ


Pobierz ppt "XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49."

Podobne prezentacje


Reklamy Google