Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kraje angloj ę zyczne Kuchnia. Spis tre ś ci Strona tytu ł owa Strona tytu ł owa Kraje angloj ę zyczne Kraje angloj ę zyczne Wielka Brytania Cornish pasty.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kraje angloj ę zyczne Kuchnia. Spis tre ś ci Strona tytu ł owa Strona tytu ł owa Kraje angloj ę zyczne Kraje angloj ę zyczne Wielka Brytania Cornish pasty."— Zapis prezentacji:

1 Kraje angloj ę zyczne Kuchnia

2 Spis tre ś ci Strona tytu ł owa Strona tytu ł owa Kraje angloj ę zyczne Kraje angloj ę zyczne Wielka Brytania Cornish pasty Anglia Sherry trifle Szkocja Haggis Bara Brith Irlandia Colcannon Kanada Poutine USA Jambalaya Australia Lamingtons Nowa Zelandia Kumara Wykonała

3 Kraje angloj ę zyczne Wielka Brytania Anglia Szkocja Walia Kanada USA Australia Irlandia Nowa Zelandia

4 Wielka Brytania Wielka Brytania wniosła do kuchni światowej przede wszystkim śniadania na gorąco, popołudniowe herbaty i tradycyjne puddingi. Jako pierwsza wprowadziła fast food i dania na wynos w postaci słynnej ryby z frytkami, kanapek oraz Cornish pasty (mięso i warzywa w cieście).

5 Cornish pasty Cornish pasty to mięso i warzywa zapiekane w cieście.

6 Anglia Sztuka kulinarna Anglii nie jest niestety uwa ż ana za szczególnie wyszukan ą. Tradycyjnie Anglicy jadali stosunkowo du ż o mi ę s i prostych, syc ą cych potraw. Dania angielskie mia ł y by ć ł atwe do przyrz ą dzenia i zaspokajaj ą ce g ł ód na d ł ugi czas.

7 Sherry trifle Sherry trifle to biszkoptowe ciasto nasączone słodkim sherry i podawane z kremem

8 Szkocja Szkockie produkty ż ywno ś ciowe - wspania ł e mi ę so, ryby i dziczyzna, du ż y wybór wyrobów mleczarskich, najlepsze owoce w ca ł ej Europie oraz przyprawiaj ą ce o zawrót g ł owy tradycyjne wypieki.

9 Haggis Przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Haggis jest zwykle podawany z ziemniakami i brukwią.

10 Walia Ten dość ubogi kraj żył zawsze z rybołówstwa, farmerstwa, ogrodnictwa oraz kopalni węgla. Stąd tradycyjne menu to pożywienie prostego, ciężko pracującego człowieka, którego jedynym luksusem jest popołudniowa herbata z kawałkiem pożywnego ciasta. Narodowy symbol i ulubione warzywo to jednak bez wątpienia por. Z porów przyrządza się wspaniałe dania z owocami morza, a także wegetariańskie przysmaki, takie jak poniższa tarta z dwoma serami.

11 Bara Brith Bara Brith, czyli chleb z owocami.

12 Irlandia W kuchni irlandzkiej ze względu na surowość klimatu używa się dużych ilości mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Dania mięsne spożywane na co dzień są niezbyt wyszukane i podobnie jak w Polsce, podawane najczęściej z ziemniakami. W kuchniach tego wyspiarskiego państwa używa się też dużo chleba.

13 Colcannon To potrawa irlandzka z tłuczonych ziemniaków i kapusty.

14 Kanada Tradycyjna kuchnia kanadyjska pozostaje w cieniu kuchni narodów Europy i innych zakątków świata. Jej podstawa to dziczyzna i ryby, jarzyny i sałatki są mniej ważne.

15 Poutine Frytki z roztopionym serem i sosem mięsnym lub cebulowym.

16 USA Z uwagi na ogromny rozmiar kraju nie jest zaskoczeniem, że można wyróżnić wiele różnych odmian regionalnych kuchni amerykańskiej. Na przykład na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina.

17 Jambalaya Potrawa, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów.

18 Australia Kuchnia w Australii bazuje nie tylko na tradycjach brytyjskich, ale również amerykańskich i azjatyckich. W każdym większym mieście można bez trudu dostać takie dania jak typowe dla USA: rybę z frytkami, hot - dogi, grilowane steki czy hamburgery. Bez większego kłopotu kupimy też potrawy rodem z całego świata. Australijczycy jedzą zarówno tureckie kebaby, jak i japońskie sushi, typowo chiński ryż z dodatkami lub włoską pizze i spagetti.

19 Lamingtons Ciasto biszkoptowe w formie kostki, oblane warstwą czekolady, dżemu i gęsto obsypane wiórkami kokosowymi.

20 Nowa Zelandia Nowa Zelandia od początków kolonizacji produkowała wspaniałą żywność – mięso, drób, owoce morza, jarzyny i owoce. Europejskie dziedzictwo w Nowej Zelandii jest głównie brytyjskie, oparte na pożywieniu farmerów, czyli pieczonym mięsie, pieczywie i obfitych śniadaniach.

21 Kumara Ziemniaki na słodko.

22 Wykona ł a Dorota Zysiak


Pobierz ppt "Kraje angloj ę zyczne Kuchnia. Spis tre ś ci Strona tytu ł owa Strona tytu ł owa Kraje angloj ę zyczne Kraje angloj ę zyczne Wielka Brytania Cornish pasty."

Podobne prezentacje


Reklamy Google