Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ"— Zapis prezentacji:

1 PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
GRUPA D

2 MAJERANEK - DER MAJORAN
POCHODZI Z BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO DODAWANY JEST PRZEDE WSZYSTKIM DO DAŃ CIĘŻKOSTRAWNYCH, TAKICH JAK GROCHÓWKA CZY ZUPA FASOLOWA, POTRAW Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH ORAZ TŁUSTYCH MIĘS (BARANINA, GĘSINA)

3

4 CYNAMON - DER ZIMT POCHODZI Z POŁUDNIOWO-WSCHODNIEJ AZJI I AUSTRALII
STOSUJE SIĘ DO JAGNIĘCINY, DAŃ Z RYŻU ORAZ DO DESERÓW

5

6 CZOSNEK - DER KNOBLAUCH
POCHODZI Z AZJI ŚRODKOWEJ CZOSNEK DODANY DO POTRAW GOTOWANYCH I SMAŻONYCH, TRACI PRZYKRY ZAPACH I WÓWCZAS SMAKOWO WZBOGACA POTRAWĘ

7

8 CHRZAN - DER MEERRETTICH
POCHODZI Z POLSKI UŻYWA SIĘ GO DO PRZYPRAWIANIA MIĘS, RYB, BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH, OGÓRKÓW KISZONYCH

9

10 KOPEREK - DER DILL POCHODZI Z POŁUDNIOWO-ZACHODNIEJ AZJI
DODAJE SIĘ GO DO SAŁATEK, SOSÓW, POTRAW MIĘSNYCH I RYB

11

12 SÓL – DIE SALZ NAJWIĘKSZE ZŁOŻA SOLI ZNAJDUJĄ SIĘ WE FRANCJI, ROSJI, USA ORAZ CHINACH ZASTOSOWANIE SOLI W KUCHNI JEST NIEOGRANICZONE

13

14 ZIELE ANGIELSKIE - DER PIMENT
POCHODZI Z JAMAJKI STOSUJE SIĘ DO POTRAW MIĘSNYCH, SOSÓW, RYB SMAŻONYCH, SAŁATEK RYBNYCH, ZUP ORAZ GALARETEK

15

16 STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU
SZAFRAN – DER SAFRAN PRZYPUSZCZALNIE POCHODZI ZE WSCHODNICH OBSZARÓW BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO STOSUJE SIĘ DO ZUP, POTRAW Z RYB I DROBIU, SOSÓW, ORAZ POTRAW Z RYŻU

17

18 GOŹDZIKI - DIE GEWÜRZNELKEN
POCHODZĄ Z INDONEZJI SĄ DOSKONAŁĄ PRZYPRAWĄ DO KOMPOTÓW, NADZIENIA DO CIAST, SOSÓW, MARYNAT GRZYBOWYCH, RYBNYCH, PRZETWORÓW MIĘSNYCH I PIECZENI

19

20 LIŚĆ LAUROWY – DIE LORBEERBLÄTTERN
POCHODZI Z OBSZARÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO I WYBRZEŻY MORZA CZARNEGO DODAJE SIĘ JE DO ZUP, DZICZYZNY I WOŁOWINY WZBOGACAJĄ SMAKOWO SOSY, GULASZE

21

22 PIEPRZ - DER PFEFFER POCHODZI Z AZJI
ZASTOSOWANIE KULINARNE PIEPRZU JEST NIEOGRANICZONE, DODAJEMY GO WŁAŚCIWIE DO KAŻDEJ POTRAWY

23

24 KMINEK - DER KÜMMEL POCHODZI Z EUROPY ŚRODKOWEJ I AZJI
PRZYPRAWA DO POTRAW TŁUSTYCH I CIĘŻKOSTRAWNYCH (BARANINA)

25

26 POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO
ANYŻ - DER ANIS POCHODZI Z EGIPTU, AZJI MNIEJSZEJ ORAZ TERENÓW MORZA ŚRÓDZIEMNEGO PRZYPRAWA ZNAJDUJE ZASTOSOWANIE W PRZYGOTOWANIU POTRAW SŁODKO - KWAŚNYCH, MIĘSNYCH I WARZYWNYCH.

27

28 GAŁKA MUSZKATOŁOWA – DIE MUSKATNÜSSE
POCHODZI Z WYSP BANDA NAJCZĘŚCIEJ STOSUJE SIĘ DO CIAST STOSUJE SIĘ JĄ W POSTACI ZMIELONEJ LUB TARTEJ

29

30 GORCZYCA - DER SENF POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO
GORCZYCA TO PRZEDE WSZYSTKIM GŁÓWNY SKŁADNIK MUSZTARDY

31

32 ROZMARYN – DER ROSMARIN
POCHODZI Z REGIONU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO JEST DODATKIEM DO SMAŻONYCH RYB, GRZYBÓW, SOSÓW ORAZ SAŁATEK

33

34 AUTORZY PREZENTACJI PIERONKIEWICZ JOANNA PIŃSKI PIOTR
PRZYBYŁA KAROLINA RAK KATARZYNA ROJEK JUSTYNA WANDZEL KAROLINA


Pobierz ppt "PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ"

Podobne prezentacje


Reklamy Google