Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnia Turecka. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. Najpopularniejsze są: meze – przystawki podawane.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnia Turecka. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. Najpopularniejsze są: meze – przystawki podawane."— Zapis prezentacji:

1 Kuchnia Turecka

2 Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. Najpopularniejsze są: meze – przystawki podawane z alkoholami börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym dolma – warzywa z farszem lub liście winogron w które zawija się ryż z mięsem Köfte – gotowane lub pieczone mięso pilav – dania ryżowe

3 Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem, podawane na zimno. Jednym z bardziej znanych dań tego rodzaju jest imambayıldı - faszerowany bakłażan w oliwie. Najsłynniejsze danie – kebab (danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej kuchni tureckiej. Bakłażany nadziewane ryżem i baraniną.

4 Kebab z frytkami Dania główne Kurczak na zimno PilavZapiekanka jarzynowa

5 Desery tureckie można podzielić na dwa rodzaje: mleczne oraz na słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów można zaliczyć: baklava, kadayifi, helva, lokum i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pije się salep- robi się go z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje z mlekiem i cynamonem. Baklava Pismaniye – rodzaj chałwy Dondurma

6 Turcy piją herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest rakı, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze. Turecka herbataSposób przygotowania tureckiej herbaty

7 Koniec Wykonali: Michalina Mischke Tomek Kurowski


Pobierz ppt "Kuchnia Turecka. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. Najpopularniejsze są: meze – przystawki podawane."

Podobne prezentacje


Reklamy Google