Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnia amerykańska. Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnia amerykańska. Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli."— Zapis prezentacji:

1 Kuchnia amerykańska

2 Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników.

3 Amerykanie swój dzień opierają na trzech posiłkach - jest to śniadanie, lunch oraz obiad, jadany w porze europejskiej kolacji. Wbrew powszechnej opinii poza fast foodami, jadają oni również specyficzne dania zależne od pory dnia. Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i dość kaloryczne i dlatego też kuchnia tego obszaru zyskała sobie miano mało urozmaiconej, tłustej i niezdrowej. Taka opinia ma swoje korzenie w historii, ze względu na to, że jedzenie prawdziwych pionierów i kolonizatorów musiało być nie tyle zdrowe, co bardzo kaloryczne, by dawać im siłę do ciężkiej pracy na długi dzień. Kiedyś typowe dania amerykańskie miały charakter bardziej europejski, ale z czasem zaczęto do nich dodawać kukurydzę i fasolę.

4 Śniadanie jest dla nich bardzo ważnym posiłkiem, dlatego jest bardzo obfite i urozmaicone - składa się ze szklanki zimnego soku owocowego, płatków mącznych lub zbożowe lub naleśników z pszennej lub kukurydzianej mąki, polanych syropem klonowym. To także jajka z szynką lub bekonem. Na końcu podawana jest kawa ze śmietanką, bułki, ser i wędlina.

5 Posiłkiem jadanym w południe jest lunch, który często jest jadany w restauracji, w przerwie w pracy. Najpopularniejsze są sandwicze, przy czym jest to dość szerokie pojęcie, ponieważ może to być zarówno hamburger, jak i plaster szynki, piersi indyka lub duży befsztyk na chlebie. Do tego je się ciasto i popija filiżanką kawy.

6 Obiad składa się z co najmniej trzech gorących dań. W święta jada się specjalne dania, np. szynkę po wirginijsku, pieczony indyk, placek z dyni lub homary.

7 Główne przyprawy to sól czosnkowa, papryka mielona, musztarda gruboziarnista, zielony i czarny pieprz w ziarnkach albo świeżo zmielony.

8 Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku. Natomiast kuchnia azjatycka miała ogromne znaczenie dla praktycznie wszystkich stanów. Wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie mogło mieć swoje źródła również w kuchni innych narodów. Oczywiście przez lata receptury były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy. Dla przykładu hot-dogi i hamburgery to modyfikacje dań niemieckich. Jakakolwiek ich forma jest bardzo zmieniona, tak że są powszechnie podawane jako typowe przykłady tradycyjnych dań amerykańskich.

9 Potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej Hot-dog Hamburger Coca-cola Popcorn Naleśniki z syropem klonowym Apple pie Jambalaya

10 Hot-dog

11 Hamburger

12 Coca cola

13 Popcorn

14 Naleśnik z syropem klonowym

15 Apple pie

16 Jambalaya

17 Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji


Pobierz ppt "Kuchnia amerykańska. Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli."

Podobne prezentacje


Reklamy Google