Bernadetta Bienia Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Założenia teoretyczne budowy sieciowych produktów turystyki wiejskiej oraz proces ich komercjalizacji Tworzenie wspólnej oferty turystycznej pod hasłem:
Advertisements

Marketing usług transportowych
Definicja Benchmarking definiowany jest jako „nieprzerwany proces porównywania wyników przedsiębiorstwa, systemów zarządzania, procesów, produktów i usług.
Definicja Clienting to nowe pojęcie, które umożliwia odmiennie niż w tradycyjny sposób postrzeganie marketingu i klientów. Prekursorem tego nurtu jest.
Istota i przesłanki badań marketingowych
CENY W MARKETINGU CENA jest głównym elementem marketingu mix. Jest także ona swoistym narzędziem gry ekonomicznej. Dla sprzedającego- cena jest elementem.
PRODUKT TURYSTYCZNY: zaprogramowany na sukces
Autorzy: Janusz Melaniuk Grzegorz Manowski
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Decyzje cenowe przedsiębiorstwa turystycznego
Marketing – zagadnienie podstawowe wykład nr 1
Dla nas ważny jest TWÓJ potencjał…
Marketing mix Dr Grażyna Adamczyk.
DYSTRYBUCJA Przygotowali: .....
PROMOCJA, czyli KOMUNIKACJA MARKETINGOWA (1)
P O P Y T , P O D A Ż.
Katedra Marketingu Usług
Katedra Marketingu Usług
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Rynki konkurencji niedoskonałej
Promocja destynacji turystycznej za granicą
MARKETING W HANDLU Zajęcia nr 6 Tematyka:
Zajęcia nr 4 Tematyka: Sposoby kupowania usług przez konsumentów
Zarządzanie 1. Zarządzanie
Zarządzanie projektami
Marketing Analiza rynku Budowa wizerunku.
Różnicowanie cen na rynku hotelarskim
PROMOCJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ W POLSCE DOŚWIADCZENIA I WYZWANIA
Promocja oferty przedsiębiorstwa turystycznego
EVENT MANAGEMENT: ZARZĄDZANIE WYDARZENIAMI KULTURALNYMI I ROZRYWKOWYMI
DECYZJE CENOWE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO
PROMOCJA OFERTY PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO
Decyzje cenowe Przedsiębiorstwa Turystycznego
„MIKROOTOCZENIE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO”
Decyzje cenowe przedsiębiorstwa turystycznego
Projekt „Moja firma w mojej gminie”
INFORMACJA MARKETINGOWA
OTOCZENIE NATURALNE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO I JEGO ELEMENTY
Zarządzanie Przedsiębiorstwem Turystycznym
POJĘCIE MARKETINGU. MARKETING jest to proces społeczno-gospodarczy mający na celu poznanie przyszłej struktury popytu na produkty lub usługi oraz zaspokojenie.
BADANIA EFEKTÓW PROMOCJI SPRZEDAŻY
POJĘCIE I ISTOTA RYNKU Autor: Ewelina Boroń.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa.
Instrumenty promocji (narzędzia promocji).
Marketing usług agroturystycznych
Zintegrowana komunikacja marketingowa
Młodzi Przedsiębiorczy – program nauczania Ekonomii w praktyce w szkole ponadgimnazjalnej Produkt i usługa Działania marketingowe Projekt jest współfinansowany.
Opracowanie: Piotr Dereszewski. „…uniwersalna funkcja kreowania i oferowania wartości (użyteczności) dla innych w celu osiągnięcia pożądanych przez organizację.
Strategie promocji.
Definicja konkurencji, jej formy i narzędzia.
BADANIA EFEKTÓW PROMOCJI SPRZEDAŻY
PRODUKT.
Opracowanie merytoryczne Joanna Lisowska
ZASADY USTALANIA CEN.
Analiza działalności przedsiębiorstwa aspekty finansowo-ekonomiczne oprac. mgr Karol Tarkowski.
Konferencja Gdańsk - PODR
MARKETING MIX mgr Agata Wiznerowicz.
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Mgr Wiznerowicz PROMOCJA.
Organizowanie. Organizowanie sprawnych działań systemu dystrybucji Koordynacja działań wszystkich jego elementów – ich integracja tak, aby wszystkie przyczyniały.
Ewa Dziedzic Katedra Turystyki SGH Potrzeby i luki informacyjne u podmiotów zarządzających turystyką.
Społeczna odpowiedzialność organizacji Zmiany zachodzące w otoczeniu współczesnych organizacji powodują, że ulegają zmianie społeczne oczekiwania wobec.
Segmentacja rynku.
Istota i znaczenie marketingu. Plan wykładu 1.Fazy ewolucji orientacji przedsiębiorstwa 2.Pojęcie marketingu ▫ rozumienie tradycyjne /historyczne/ ▫ rozumienie.
SEGMENTACJA RYNKU.
Dominika Muś TiR, grupa 2b
LOGISTYKA Punkt rozdziału.
[Nazwa produktu] Plan marketingowy
Zapis prezentacji:

Bernadetta Bienia Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie Marketing w turystyce Bernadetta Bienia Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie

Definicja marketingu Marketing jest powszechnie akceptowaną filozofią prowadzenia biznesu i funkcjonowania przedsiębiorstw, dostrzegającą konieczność orientacji na konsumenta, jako podstawy zapewniającej maksymalizację zysków przedsiębiorstwa. H. Mruk

Definicja marketingu Marketing jest procesem społeczno-gospodarczym mającym na celu poznanie przyszłej struktury popytu na produkty lub usługi oraz zaspokojenie go poprzez kreowanie podaży, przekazywanie informacji nabywcom, dostarczanie wytworzonych dóbr w odpowiednim miejscu i czasie, a także ich zrealizowanie J. Carman, K. Uhl

Marketing filozofia przedsiębiorstwa, zespół metod i technik badania stanowiąca nowe podejście do rynku i nabywców dzięki przyjęciu i stosowaniu orientacji na klienta zespół metod i technik badania potrzeb konsumenta oraz działania na konkurencyjnym rynku mające na celu sprzedaż dóbr i usług ku zadowoleniu kupującego

Marketing - mix To zespół instrumentów oddziaływania na rynek wykorzystywanych przez przedsiębiorstwo w celu osiągnięcia wcześniej zaplanowanych celów marketingowych. Najczęściej działania te koncentrują się w obrębie czterech podstawowych instrumentów: produktu, ceny, dystrybucji i promocji. W przypadku marketingu usług wyróżnić należy również personel, który jest niezwykle istotnym elementem (nie mniej ważnym od pozostałych czterech narzędzi marketingu-mix).

Strategia marketingu – mix „5P” w dziedzinie usług ŚRODKI DYSTRYBUCJI ŚRODKI KSZTAŁTOWANIA PERSONELU ŚRODKI KSZTAŁTOWANIA USŁUG ŚRODKI PRODUKCJI ŚRODKI CENOWE System doboru personelu Predyspozycja indywidualna Marka handlowa Usługi posprzedażowe Materialne środki korzystania z usług System motywacji Dodatkowa oferta usługowa System szkolenia Podstawowa oferta usługowa System oceny PERSONEL USŁUGOWY PRODUKT- -USŁUGA Inne instrumenty promocji KONSUMENT USŁUGI Cena jako zachęta do zakupu usługi Promocja dodatkowa PROMOCJA USŁUG CENA USŁUGI Poziom cen i jego różnicowanie Public relations DYSTRYBUCJA USŁUG Reklama Formuły ustalania Sprzedaż osobista Nowe metody dystrybucji usług Kanały dystrybucji w usługach Sieć usługowa Źródło: M. Pluta-Olearnik: Marketing usług

Pojęcie produktu Produkt to cokolwiek, co może znaleźć się na rynku, zyskać uwagę, zostać nabyte, użyte lub skonsumowane, zaspokajając czyjąś potrzebę. Produktem może być dobro materialne, usługa, miejsce, organizacja, idea, osoba.

Pojęcie produktu Warunkiem rynkowego sukcesu produktu jest jego zdolność do zaspokajania określonych potrzeb. Z tego względu produkt często jest definiowany jako zbiór korzyści (użyteczności) dla nabywcy.

My nie sprzedajemy motocykli. My sprzedajemy 43-letniemu księgowemu możliwość ubrania się w czarną skórę i przejeżdżania przez małe miasteczka i powodowania, że ludzie się go boją. Członek Zarządu Harley Davidson

Produkt turystyczny to zestaw składników materialnych i niematerialnych opartych na możliwościach spędzania czasu w miejscu docelowym, postrzeganym przez turystów jako przeżycie dostępne za określoną cenę

Produkt turystyczny tworzą: A. Walory regionu odwiedzanego (atrakcje turystyczne): przyrodnicze (lasy, pomniki przyrody, wody itp., tworzące piękno krajobrazu), kulturowe = antropogeniczne (zabytki, osiedla, tereny rolne itp. tworzące harmonijny krajobraz kulturowy)

Produkt turystyczny tworzą: B. Zagospodarowanie turystyczne baza noclegowa, baza pozostała (komunikacyjna, gastronomiczna, handlowa, urządzenia i obiekty sportowe, kulturalne i rozrywkowe, w tym kąpieliska, wypożyczalnie sprzętu, wyciągi narciarskie).

Produkt turystyczny tworzą: C. Imprezy (festiwale, koncerty, widowiska, zawody sportowe i przyjemnościowe, spływy, rajdy - samochodowe, konne, piesze, kolarskie).

Produkt turystyczny tworzą: D. System zarządzania i dystrybucji biura podróży, ośrodki informacji, centra obsługi turystów, banki i instytucje ubezpieczeniowe.

Produkt turystyczny tworzą: E. Składniki niematerialne tzw. emocjonalne, np. przeżycie lub doświadczenie czegoś ważnego dla klienta, poznanie czegoś lub kogoś ciekawego, pobudzenie wyobraźni.

Struktura produktu turystycznego poznanie wypoczynek zadowolenie RDZEŃ PRODUKTU PRODUKT RZECZYWISTY PRODUKT POWIĘKSZONY noclegi przejazdy wycieczki przeloty posiłki porady sprzedaży produktu serwis posprzedażowy rezerwacja komputerowa dancingi pogadanki bezpłatne ubezpieczenia bezpłatna opieka lekarska dodatkowe wycieczki Źródło: J. Altkorn, Marketing w turystyce

Produkt turystyczny winien być oferowany w postaci: pakietu usług

Pakiet lub „wiązanka” usług turystycznych jest to zestaw kilku – kilkunastu rodzajów atrakcji i sposobów spędzania wolnego czasu z zapewnieniem warunków bytowych (głównie noclegowo-żywieniowych). pakiet usługowy winien mieć określoną cenę za całość oraz możliwość wykupienia poszczególnych jego części.

Cena Cena to wartość dobra, usługi wyrażona w pieniądzu. Cena charakteryzuje obraz produktu oraz wyznacza segmenty jego nabywców.

Cena Dla konsumenta lub pośrednika cena jest kosztem nabycia korzyści wynikających z posiadania produktu. Koszt ten jest postrzegany jako wartość produktu oferowanego w danym miejscu i czasie poszczególnym grupom nabywców.

Koncepcje ustalania cen w turystyce – podstawowe metody Na podstawie kosztów Zorientowane na konkurentów Na podstawie analizy popytu i podaży

Głównymi czynnikami różnicującymi cenę produktu turystycznego są: typ konsumenta, cechy produktu, termin oraz czas korzystania z usługi, miejsce usługi, jakość usługi.

Dystrybucja Polega na efektywnym społecznie i ekonomicznie przesuwaniu dóbr i usług ze sfery ich wytwarzania do końcowych odbiorców. Zapewnienie efektywności dystrybucji odbywa się poprzez wybór kanałów dystrybucji.

Kanał dystrybucji To zespół kolejnych uczestników procesu przesuwania dóbr i usług od producenta do konsumenta wraz z zależnościami pomiędzy nimi, które powodują zmiany charakteru tego procesu (jego szybkości, kosztów - marż, oddziaływania na produkt).

W dystrybucji produktów turystycznych wyróżniamy dwa podstawowe kanały: 1. Kanał bezpośredni (wytwórca usługi – turysta lub konsument) 2. Kanał pośredni (wytwórca usługi – pośrednik - turysta lub konsument)

Zalety kanału bezpośredniego Pełna kontrola nad całym procesem sprzedaży produktów, Elastyczność w dostosowaniu oferty do potrzeb rynku, Łatwiejszy przepływ strumieni w kanale, zwłaszcza informacji i płatności, Możliwość budowania większej lojalności wśród nabywców.

Wady kanału bezpośredniego Osobiście ponoszone nakłady związane ze sprzedażą usług, Samodzielnie ponoszone ryzyko, co jest istotne przy wprowadzaniu na rynek nowości, Utrudniona ekspansja na nowe rynki

Zalety kanału pośredniego Dla usługodawcy: Zwiększenie możliwości ekspansji na dodatkowe rynki, Mniejsze koszty związane z poszukiwaniem potencjalnych nabywców i kontaktowaniem się z nimi, Redukcja liczby transakcji z nabywcami, Możliwość dotarcia do dużej liczby rozproszonych geograficznie nabywców.

Zalety kanału pośredni Dla konsumenta: Zdobycie wielu potrzebnych informacji u pośrednika, Dostęp do bogatej informacji turystycznej, Szeroka oferta, Zbliżenie obszarów wytwarzania i konsumpcji.

Wady kanału pośredniego Konieczność panowania nad działaniami pośredników i przeciwdziałania konfliktom interesów w kanale, Koszty pośrednictwa (prowizja dla np. biura podróży), Utrata kontroli nad rynkiem odbiorcy ostatecznego, Zniekształcenia w przepływie strumieni w kanale (wydłużone terminy płatności).

Powszechnie wykorzystanie Internetu spowodowało wzrost roli dystrybucji bezpośredniej a jednocześnie spadło znaczenie tradycyjnych pośredników.

Promocja To zespół działań i instrumentów za pomocą których przedsiębiorstwo komunikuje się z rynkiem, przekazując informacje o swojej działalności lub o konkretnych produktach i usługach.

Cele promocji Prezentacja korzyści wynikających z zakupu produktu, Wyróżnienie oferty usługowej na tle innych, konkurencyjnych ofert, Budowanie reputacji firmy i jej produktów oraz dążenie do stworzenia ich marki, Poinformowanie maksymalnie dużej liczby potencjalnych nabywców o rozpoczęciu działalności i ofercie (w przypadku rozpoczynania działalności).

Kompozycja promotion – mix tworzona jest przez: Reklamę, Promocję dodatkową, Sprzedaż osobistą, Public relations.

Reklama Jest formą płatnego, bezosobowego i masowego przekazywania informacji oraz oddziaływania na zjawiska rynkowe, tj. na motywy, postawy i sposób postępowania nabywców.

Cele spełniane przez reklamę: tworzenie rozpoznawalnej marki, informowanie o produkcie, wzbudzenie zainteresowania, świadomości istnienia produktu, tworzenie lojalności klientów

Najpopularniejsze grupy instrumentów reklamy: filmy reklamowe, widowiska i imprezy reklamowe, reklama radiowa, reklama prasowa, reklama pocztowa, reklama zewnętrzna (outdoor), reklama internetowa, reklama na opakowaniach.

Promocja sprzedaży (promocja uzupełniająca) Obejmuje zespół instrumentów zawierających dodatkowe i nadzwyczajne bodźce zwiększające stopień atrakcyjności produktu wobec nabywcy i podwyższające jego skłonność do zakupu

Instrumenty promocji uzupełniającej: bezpłatne próbki towaru, konkursy i loterie, obniżki cenowe, premie od zakupu, znaczki handlowe, pokazy, degustacje, wystawy, demonstracje nagrody za lojalność, karty klubowe, specjalne oferty świąteczne oferty last minute itp.

Sprzedaż osobista (bezpośrednia) Jest werbalną prezentacją towaru lub usługi, polegającą na przeprowadzeniu rozmowy z jednym lub z większą liczbą nabywców w celu dokonania sprzedaży.

Zalety sprzedaży osobistej: rozpoznanie indywidualnych preferencji i oczekiwań nabywcy możliwość modyfikacji oferty pod wpływem reakcji nabywcy dostosowanie sposobu prezentacji oferty do indywidualnych potrzeb nabywcy możliwość zaprezentowania oferty wybranej przez sprzedawcę kształtowanie trwałych relacji między firmą a klientem.

Public relations (propaganda gospodarcza ) To zespół działań i instrumentów mających na celu kształtowanie i utrzymywanie jak najlepszych stosunków przedsiębiorstwa z otoczeniem, a zwłaszcza z tą jego częścią, która jest lub może być odbiorcą towarów lub usług.

Instrumenty PR skierowane na zewnątrz firmy dni otwarte uroczystości i imprezy okolicznościowe odczyty, prelekcje o firmie i jej ofercie study tour (objazdowe wycieczki) konferencje prasowe, wywiady w prasie, radiu, telewizji udział w konkursach uczestnictwo w zjazdach, sympozjach, konferencjach sponsorowanie imprez, programów, audycji, artykułów działalność charytatywna

Instrumenty PR b) skierowane do wewnątrz firmy informowanie pracowników o zdarzeniach istotnych dla firmy narady i zebrania pracowników podróże motywacyjne imprezy integracyjne wewnętrzne biuletyny informacyjne udział pracowników w szkoleniach, kursach, konferencjach

Efektywność form promocji Formy promocji Relatywna efektywność w realizacji generalnych funkcji promocji Funkcja informacyjna Funkcja kształtowania pożądanego wizerunku Funkcja motywacyjna Reklama ++ Public relations +++ + Sprzedaż osobista Promocja uzupełniająca + niska, ++ średnia, +++ wysoka

Finalnym efektem działań promocyjnych powinien być slogan reklamowy umieszczany na, lub we wszystkich materiałach promocyjnych.

Personel firmy usługowej 1. Personel bezpośrednio obsługujący nabywców: liczba kwalifikacje cechy indywidualne system motywacji system szkolenia 2. Obsługa zaplecza (techniczna, organizacyjna) 3. Wzajemne kontakty personel - konsument (gdy świadczenie usługi pokrywa się z jej konsumpcją)

Tylko produkty turystyczne, które posiadają wyraźną tożsamość i wykreowany wizerunek mają szansę na sukces rynkowy i zaistnienie w świadomości klientów jako produkty markowe. W konsekwencji turyści nie kupują produktów, lecz marki, czyli swoje wyobrażenie o produktach.

Dziękuję za uwagę 