Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji”
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
STOWARZYSZENIE – LGD „BĄDŹMY RAZEM”
Integrowana Produkcja Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
„Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji”
1 Oś 1 Korzystanie z usług doradczych przez rolników i posiadaczy lasów 4 listopad 2009 r.
Oś 1 Działania informacyjne i promocyjne 9 listopad 2009 r.
Oś 3 Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej 2 listopad 2009 r.
Oś 1 Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej 6 listopad 2009 r.
Grupy producentów rolnych
Ośrodek Przetwarzania Informacji Warszawa
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Zadania LGD związane z przyjęciem wniosku
Departament Wdrażania Programów Rozwoju Regionalnego Ministerstwo Gospodarki i Pracy Komitet Monitorujący ZPORR 5. posiedzenie POMOC TECHNICZNA Warszawa,
- Integrowana produkcja
Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Działania: 132 Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności 133 Działania informacyjne i promocyjne Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego27 lutego 2008 r. 1 Obowiązki Beneficjenta wobec IZ RPO WD wynikające z zawartej umowy o dofinansowanie projektu.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wrocław, 9-10 grudnia 2008 r. Przedsięwzięcia z zakresu współpracy międzynarodowej i międzyregionalnej w.
1 Oś 1 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie 1 listopad 2009 r.
Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata Departament Programów.
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Produkty regionalne i tradycyjne
1. 2 Pilotażowy Program Leader+ Krzysztof Janiak Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA Warszawa, 14 listopada 2007 r.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Regulamin dotyczący realizacji działań w ramach Planu Działania.
24 dni 14 dni 14 dniowy termin liczony od dnia podania do publicznej wiadomości informacji o naborze W terminie co najmniej 24 dni przed dniem rozpoczęcia.
PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
1. 2 Pilotażowy Program Leader+ Krzysztof Janiak Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA Przemyśl, 12 października 2007 r.
1 INWESTYCJE W INNOWACYJNE PRZEDSIĘBIORSTWA FUNDUSZ KREDYTU TECHNOLOGICZNEGO Piła, maj 2007 r.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 9 marca 2012 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania.
Zasady udzielania pomocy publicznej po akcesji Polski do Unii Europejskiej.
Zasady przyznania pomocy dla działań: 312 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw, 413 Małe projekty, 311 Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej.
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Rozwój usług rolniczych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
ASPEKTY PRAWNE DOTYCZĄCE INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Zamówienia publiczne Szczecin 2009.
Kluczowe zagadnienia związane z wyborem LGD do realizacji LSR Łukasz Tomczak ,Rzeszów.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Dziękuję za uwagę Pomoc Techniczna PROW 2014 – 2020 cz. I Grupa Robocza KSOW Radziejowice,
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Biuro Promocji i Pomocy Żywnościowej
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
Kryteria rekrutacji do klas pierwszych ogólnodostępnych oraz integracyjnych gimnazjów prowadzonych przez Miasto Poznań.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Zespół-Komitet do Spraw Monitorowania Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich Warszawa, 9 grudnia 2005 r.
Zasady finansowania w Programie Operacyjnym Wiedza Edukacja Rozwój Departament Funduszy Europejskich i e-Zdrowia Ministerstwo Zdrowia Warszawa, 16 czerwca.
Człowiek – najlepsza inwestycja CO NOWEGO W PROGRAMIE OPERACYJNYM KAPITAŁ LUDZKI? Prowadząca: Anna Makowska.
Portal Ogłoszeń ARiMR 10 maja 2017 r. Warszawa.
Wnioski o płatność- informacje potrzebne do rozliczenia operacji w ramach PROW „Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Wsparcie dotacyjne w ramach
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
WIELKOPOLSKI REGIONALNY PROGRAM OPERACYJNY NA LATA
Operacje typu „Inwestycje w targowiska lub obiekty budowlane przeznaczone na cele promocji lokalnych produktów” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji.
Portal Ogłoszeń ARiMR 10 maja 2017 r. Warszawa.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności 8 listopad 2009 r.

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI BENEFICJENT UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Producent rolny – osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, która została wpisana do ewidencji producentów oraz wytwarza produkty uczestniczące w systemach jakości żywności ZAREJESTROWANE

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Cel działania UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI 1. Poprawa jakości produkcji produktów rolnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, 2. Zwiększenie spożycia żywności wysokiej jakości, 3. Wsparcie rolników wytwarzających żywność wysokiej jakości. Wspierane systemy jakości żywności WSPÓLNOTOWE: System Chronionych Nazw Pochodzenia Zaakceptowane lub rozpatrywane: brynza podhalańska, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, wiśnia nadwiślanka, karp zatorski, miód drahimski, „miód z Sejneńszczyzny”, lub „miód z Łóździej”, śliwka szydłowska, fasola wrzawska, redykołka

2. System Chronionych Oznaczeń Geograficznych Zaakceptowane lub rozpatrywane: wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie, rogal świętomarciński, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, kiełbasa lisiecka, „truskawka kaszubska”, suska sechleńska, miód kurpiowski, fasola korczyńska, jabłka łąckie, obwarzanek krakowski 3. System Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności Zaakceptowane lub rozpatrywane: staropolski miód pitny czwórniak, staropolski miód pitny trójniak, staropolski miód pitny dwójniak, staropolski miód pitny półtorak, olej rydzowy, pierekaczewnik, kiełbasa myśliwska, kabanosy, kiełbasa jałowcowa 4. Produkcja ekologiczna

KRAJOWE: Integrowana produkcja (IP) 24 gatunki w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (tekst jednolity Dz.U. Nr 133, poz. 849 z 2008 r.) oraz rozporządzenie MRiRW z dnia 26 lipca 2004 r. w sprawie integrowanej produkcji (Dz. U. Nr 178, poz. 1834 z 2004 r. z późniejszymi zmianami) 24 gatunki Produkty integrowanej produkcji (IP) obejmują wyłącznie nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego dla których zostały opracowane i zaakceptowane metodyki produkcji integrowanej. Przygotowane metodyki obejmują następujące produkty: agrest, borówka wysoka, brzoskwinia i morela, buraki ćwikłowe, cebula, gruszki, jabłka, kalafior, kapusta głowiasta, malina, marchew, ogórek gruntowy, ogórek spod osłon, papryka, pomidory pod osłonami, porzeczka czarna i czerwona, sałata pod osłonami, śliwki, truskawki, wiśnie, ziemniaki oraz kukurydza, pomidor gruntowy oraz rzepak

JAKOŚĆ TRADYCJA System obejmuje produkty: wyprodukowane przy użyciu naturalnych surowców, pochodzące z gospodarstw ekologicznych lub stosujących Dobrą Praktykę Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO, Surowce użyte do produkcji muszą być w pełni identyfikowalne

JAKOŚĆ TRADYCJA Cel działania: Wyróżnienie produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. zachowanie wyższych standardów jakościowych i cech wyjątkowych produktu

JAKOŚĆ TRADYCJA Produkty charakteryzujące się: tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania, szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter. szczególną jakością lub reputacją odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii. W przypadku produktów produkcji podstawowej dodatkowym wymogiem jest tradycyjna rasa lub tradycyjna odmiana. Za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 r. Ponadto, za tradycyjny uważa się produkt, który posiada co najmniej 50-letnią historię wytwarzania.

JAKOŚĆ TRADYCJA Kontrola jakości Producent używający znaku jakościowego obowiązany jest poddawać swoje produkty kontroli, która gwarantuje zgodność metody wytwarzania produktu z deklaracją złożoną we wniosku, - Producenci zobowiązani są do określenia częstotliwości kontroli, jej zakresu oraz prowadzenia dokumentacji, która zapewnia identyfikowalność surowca i produktu, Producent jest zobowiązany do posiadania certyfikatu zgodności, który potwierdza wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją, - Nadzór nad procesem produkcji sprawują jednostki certyfikujące akredytowane zgodnie z normą PN-EN 45011 i upoważnione przez MRiRW.

JAKOŚĆ TRADYCJA Otwartość systemu do systemu mogą przystąpić wszyscy rolnicy, producenci rolni, przetwórcy w kraju i za granicą, - Kryterium przyjęcia do systemu danego produktu jest jego jakość, Uczestnictwo w systemie jest dobrowolne

JAKOŚĆ TRADYCJA Zasady funkcjonowania systemu Wniosek o udzielenie prawa do używania znaku składa rolnik, producent rolny, przetwórca do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, O prawie do używania Znaku decyduje Kapituła Znaku Jakościowego „Jakość Tradycja”, Prawo do używania Znaku jest odpłatne, - Kapituła pozbawia producenta prawa do używania Znaku w przypadku braku spełnienia warunków użytkowania znaku.

2. Inne krajowe systemy jakości – wprowadzane w kolejnych latach ...... System Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności - 3.200 zł/rok/gosp.  Rolnictwo ekologiczne - 996 zł/rok/gosp. Integrowana produkcja - 2.750 zł/rok/gosp. Jakość Tradycja - 1.470 zł/rok/gosp. Płatność udzielana będzie na gospodarstwo przez max 5 lat Poziom wsparcia Powyższe kwoty obejmują maksymalne stawki wsparcia dla producenta uczestniczącego w danym systemie wsparcia. PRODUCENT ROLNY OTRZYMUJE WSPARCIE NA PODSTAWIE KOSZTÓW RZECZYWIŚCIE PONIESIONYCH – udokumentowanych fakturami, ...... !!!!!!! NIE WLICZAMY PODATKU VAT

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Jak to będzie funkcjonowało w IP Maksymalna kwota wsparcia – 2.750 PLN/rok/gosp. W tym koszty związane z: składkami na rzecz grup producentów (stowarzyszenia, KR, spółdzielnie, grupy producentów rolnych, wstępnie uznane grupy producentów, organizacje producentów), które w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku realizują IP – jeżeli dołączy stosowane oświadczenie zakup publikacji, pułapek feromonowych i lepowych nie może przekroczyć kwoty 750 PLN Kwota 2.750 PLN obejmuje wszystkie produkty łącznie

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Co obejmują koszty kwalifikowane Koszty kontroli, po których wydaje się certyfikaty poświadczające stosowanie IP, Wydatki na uzyskanie zaświadczeń o nieprzekroczeniu w roślinach i produktach roślinnych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych, Koszty zakupu publikacji, poświęconych prowadzeniu upraw zgodnie z zasadami IP, pułapek feromonowych i lepowych do monitorowania poziomu występowania szkodników.

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI ILE MOŻE WYNOSIĆ MAKSYMALNA KWOTA WSPARCIA NA 1 ROK/gospodarstwo System Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności  Rolnictwo ekologiczne Integrowana produkcja (wszystkie produkty) Jakość Tradycja Nie może przekroczyć kwoty 3.000 EURO

Ogłoszenie Prezesa ARiMR o możliwości składania wniosków ZASADY FUKCJONOWANIA - zmiana Ogłoszenie Prezesa ARiMR o możliwości składania wniosków 14 dni 80 mln Euro. Wniosek „o przyznanie pomocy” z załącznikami O/R ARiMR Wnioski przyjmowane do wykorzystania 110% limitu środków – 100 mln Euro (koniec następnego dnia roboczego po ogłoszeniu Prezesa ARiMR) Wnioski będą przyjmowane w sposób ciągły do wyczerpania środków (nie przewidziano kopert rocznych)

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Wnioski złożone do 31.07.2009 5.161 wniosków NABÓR WNIOSKÓW od 15 kwietnia 2009 r. Wnioski złożone do 9.10.2009 7.230 wniosków

Decyzja o przyznaniu pomocy ZASADY FUKCJONOWANIA Forma wypłaty – roczne płatności obejmujące okres kolejnych 12 mies, liczone od dnia: - wydania certyfikatu, świadectwa... - zgłoszenia do WIORIN zamiaru prowadzenia IP 60 dni Decyzja o przyznaniu pomocy Wniosek o przyznanie pomocy O/R ARiMR 2 3 4 5 ZAŁĄCZNIKI: 1. Kopia zgłoszenia do WIORIN zamiaru prowadzenia IP złożonego nie wcześniej niż 9 mies. przed dniem złożenia wniosku 2. ............... Składamy wniosek o płatność 60 dni Decyzja o WYPŁACIE pomocy 90 dni od zakończenia okresu pomocy WNIOSEK o płatność ZAŁĄCZNIKI: 1. Oświadczenie, że należy do GRUPY PROD. (zał 1) 2. Kopia Certyfikatu IP (w okresie za który jest składany wniosek o płatność), 3. Kopie dowodów księgowych potwierdzających poniesienie kosztów

UCZESTNICTWO ROLNIKÓW W SYSTEMACH JAKOŚCI ŻYWNOŚCI Liczba wspieranych gospodarstw w latach 2007 – 2013 = 69.000 Średnio w roku ok. 9.900 gospodarstw Będzie mniejsza ilość

Dziękuję za uwagę