1.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Skutki głodu i niedożywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Rok szkolny 2011/2012.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Prawidłowa waga człowieka
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Zdrowy tryb życia.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

1

Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 12 im.Sybiraków ID grupy: 96/88_MP_G1 Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem co jem ? Semestr / rok szkolny: Trzeci / 2010/2011 2

Czy wiem co jem ?

Jak zbudowany jest nasz układ pokarmowy ?

Czym jest i gdzie przebiega trawienie pokarmów ? Trawienie jest to proces rozkładu dużych cząsteczek poszczególnych składników pokarmowych na małe elementarne cząsteczki dobrze rozpuszczalne w płynach ustrojowych. Trawienie zachodzi w: jamie ustnej, żołądku, jelicie cienkim, przy udziale odpowiednich enzymów trawiennych.

Jakie składniki pokarmowe zawierają pokarmy ? Białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy, woda

O czym zawiadamia nas etykieta produktu spożywczego ? Na etykiecie znajdują się informacje dotyczące składu i przeznaczenia artykułu spożywczego, warunków i czasu jego przechowywania, wartość energetyczna, data przydatności do spożycia.

Co oznacza symbol E na etykiecie artykułu spożywczego ? E dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości.

Czym jest prawidłowe żywienie ? Pojęcie to oznacza dostarczanie organizmowi wszystkich składników pokarmowych: budulcowych i energetycznych. Prawidłowe żywienie musi chronić przed wystąpieniem niedoborów i nadmiarów pokarmowych a jego celem powinno być utrzymanie normalnej wagi ciała.

Czy dieta i prawidłowe odżywianie to jedno i to samo ? Dieta to dostarczanie organizmowi wszystkich składników pokarmowych: budulcowych i energetycznych ale dla człowieka chorego. Dieta ma na celu utrzymanie: dobrego stanu odżywienia, prawidłowej masy lub wyrównanie i uzupełnienie istniejących niedoborów a także odciążenie czynności tych narządów, których funkcja została upośledzona w wyniku choroby.

Jakie produkty i w jakiej ilości powinniśmy spożywać, by naszemu organizmowi dostarczać odpowiednich składników pokarmowych ?

Czym jest zapotrzebowanie kaloryczne i od czego ono zależy ? To ilość energii jaką należy dostarczyć każdego dnia organizmowi w pożywieniu aby pokryć zapotrzebowanie energetyczne wynikające z podstawowej przemiany materii i aktywności fizycznej. Zapotrzebowanie organizmu na energię zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, metabolizmu, cech genetycznych, klimatu.

Najczęstsze choroby wynikające z nieprawidłowego odżywiania się Miażdżyca, nadwaga, otyłość, cukrzyca, niedowaga, krzywica, osteoporoza, choroba wrzodowa

prawidłowo się odżywiam, promuję zdrowy i aktywny styl życia Już wiem co jem, prawidłowo się odżywiam, promuję zdrowy i aktywny styl życia czyli DZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA w naszym Gimnazjum

Dziękujemy za uwagę