1
Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 12 im.Sybiraków ID grupy: 96/88_MP_G1 Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem co jem ? Semestr / rok szkolny: Trzeci / 2010/2011 2
Czy wiem co jem ?
Jak zbudowany jest nasz układ pokarmowy ?
Czym jest i gdzie przebiega trawienie pokarmów ? Trawienie jest to proces rozkładu dużych cząsteczek poszczególnych składników pokarmowych na małe elementarne cząsteczki dobrze rozpuszczalne w płynach ustrojowych. Trawienie zachodzi w: jamie ustnej, żołądku, jelicie cienkim, przy udziale odpowiednich enzymów trawiennych.
Jakie składniki pokarmowe zawierają pokarmy ? Białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy, woda
O czym zawiadamia nas etykieta produktu spożywczego ? Na etykiecie znajdują się informacje dotyczące składu i przeznaczenia artykułu spożywczego, warunków i czasu jego przechowywania, wartość energetyczna, data przydatności do spożycia.
Co oznacza symbol E na etykiecie artykułu spożywczego ? E dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości.
Czym jest prawidłowe żywienie ? Pojęcie to oznacza dostarczanie organizmowi wszystkich składników pokarmowych: budulcowych i energetycznych. Prawidłowe żywienie musi chronić przed wystąpieniem niedoborów i nadmiarów pokarmowych a jego celem powinno być utrzymanie normalnej wagi ciała.
Czy dieta i prawidłowe odżywianie to jedno i to samo ? Dieta to dostarczanie organizmowi wszystkich składników pokarmowych: budulcowych i energetycznych ale dla człowieka chorego. Dieta ma na celu utrzymanie: dobrego stanu odżywienia, prawidłowej masy lub wyrównanie i uzupełnienie istniejących niedoborów a także odciążenie czynności tych narządów, których funkcja została upośledzona w wyniku choroby.
Jakie produkty i w jakiej ilości powinniśmy spożywać, by naszemu organizmowi dostarczać odpowiednich składników pokarmowych ?
Czym jest zapotrzebowanie kaloryczne i od czego ono zależy ? To ilość energii jaką należy dostarczyć każdego dnia organizmowi w pożywieniu aby pokryć zapotrzebowanie energetyczne wynikające z podstawowej przemiany materii i aktywności fizycznej. Zapotrzebowanie organizmu na energię zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, metabolizmu, cech genetycznych, klimatu.
Najczęstsze choroby wynikające z nieprawidłowego odżywiania się Miażdżyca, nadwaga, otyłość, cukrzyca, niedowaga, krzywica, osteoporoza, choroba wrzodowa
prawidłowo się odżywiam, promuję zdrowy i aktywny styl życia Już wiem co jem, prawidłowo się odżywiam, promuję zdrowy i aktywny styl życia czyli DZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA w naszym Gimnazjum
Dziękujemy za uwagę