Skutki głodu i niedożywienia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Poznajemy składniki żywności !
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Wpływ promieniowania na organizmy żywe
Skutki złego odżywiania się
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
Pierwiastki występujące w człowieku
ANOREKSJA I BULIMIA mgr Anna Grygny.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Anoreksja.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Zdrowy styl życia Zdrowy styl życia Autor: Martyna Ignaszewska Kl.VI
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ALKOHOLIZM.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Białka W diecie człowieka.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Skutki niezdrowego odżywiania
RUCH TO ZDROWIE.
Jak się odżywiamy?.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Bez białka nie ma ciałka!.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Woda dla życia i Urody.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Woda i składniki mineralne
Zaburzenia odżywiania
Młodzieży zdrowie się należy!
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
 Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem,  Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby,  Zdrowie to długie życie.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje.
ALKOHOLIZM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Niedożywienie.
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Skutki głodu i niedożywienia

Rodzaje głodu

Głodowanie ilościowe Głodowanie ilościowe jest to odżywianie w ilościach mniejszych od zapotrzebowania organizmu, prowadzi do niedożywienia.

Głodowanie jakościowe zwane też utajonym, jest stanem niedoboru tylko pewnych składników pokarmowych, szczególnie białka lub witamin, i może spowodować poważne upośledzenie czynności organizmu lub jego uszkodzenie.

Głodowanie przewlekłe powoduje opóźnienie rozwoju cielesnego i psychicznego dzieci, awitaminozy i inne choroby głodowe, obniżoną odporność na choroby zakaźne oraz zwiększoną umieralność. całkowite pozbawienie organizmu pokarmu, prowadzi do postępującego wyniszczenia, do obniżenia przemiany materii i śmierci z chwilą wyczerpania się zapasów energetycznych pochodzących z rozkładu własnych tkanek ustroju. Okres ten trwa zwykle kilkadziesiąt dni. Dodatkowo nie przyjmowanie wody przyspiesza śmierć i zwiększa cierpienia wskutek zatrucia organizmu.

Głodowanie pełne Całkowite pozbawienie organizmu pokarmu, prowadzi do postępującego wyniszczenia, do obniżenia przemiany materii i śmierci z chwilą wyczerpania się zapasów energetycznych pochodzących z rozkładu własnych tkanek ustroju. Okres ten trwa zwykle kilkadziesiąt dni. Dodatkowo nie przyjmowanie wody przyspiesza śmierć i zwiększa cierpienia wskutek zatrucia organizmu.

Śmierć z głodu następuje powoli. Organizm pozbawiony kalorii i w konsekwencji glukozy, zaczyna ją wytwarzać z kwasów tłuszczowych pochodzących z własnej tkanki tłuszczowej. Z czasem to nie wystarcza, człowiek słabnie i popada stopniowo w śpiączkę. Niedobory witamin z grupy A są dodatkowo przyczyną pogorszenia widzenia i ślepoty. W zależności od kondycji fizycznej i rezerw organizmu śmierć głodowa następuje od dwóch do sześciu tygodni po zaprzestaniu jedzenia. U niedożywionych dzieci jeszcze szybciej...

Niedożywienie stan organizmu żywego będący skutkiem, zazwyczaj przedłużonego, niedoboru składników pokarmowych (najczęściej tłuszczów i węglowodanów) wynikającym bądź z niedoboru określonych składników w spożywanych pokarmach, bądź to z ich niewielkiej ilości. Skutkiem niedożywienia jest zazwyczaj utrata masy ciała i wychudzenie, rzadziej objawy niedoboru jakiegoś składnika, np. witamin w spożywanym pokarmie. Niedożywienie może być przyczyną znacznego osłabienia organizmu i depresji, apatii czy rozdrażnienia.

Najczęstsze objawy niedożywienia bladość wychudzenie bóle brzucha dopytywanie się o jedzenie obniżenie dyspozycji do nauki niemożność skupienia na jednej czynności.

Choroby związane z niedożywieniem MARAZM KWASHIORKOR

Marazm  jest skutkiem braku produktów energetycznych. Niedożywione dzieci są całkowicie wychudzone. Ich waga bywa ponad połowę mniejsza od normy.

Kwashiorkor spowodowany jest brakiem białka w pożywieniu. Objawia się głównie obrzękami na całym ciele. Zamiast tkanki tłuszczowej jest woda. Po naciśnięciu skóry palcem pozostaje dołek. Włosy odbarwiają się i prostują. Oba przypadki w cięższych stanach prowadzą do śmierci. W wielu wypadkach dochodzi też do trwałego upośledzenia fizycznego lub umysłowego. Niekiedy dzieci trafiają do ośrodka dożywiania zbyt późno. Wycieńczony organizm nie przyjmie już żadnego pokarmu. Nie leczony kwashiorkor jest zawsze śmiertelny.