PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Koordynacja: Izabella Byszewska
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Prezentacja Konkursu TERAZ POLSKA
Kpt. mgr inż. Maciej Hamerski Wydział Kontrolno-Rozpoznawczy Komenda Miejska PSP w Olsztynie Ocena zgodności wyrobów budowlanych przeznaczonych do ochrony.
AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Przepisy prawa dotyczące żywności
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
Grupy producentów rolnych
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
XXV Międzynarodowe Targi Żywności Delikatesowej SALON DE GOURMETS Madryt kwietnia 2011 r.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Leśny Krąg Naturalna Przedsiębiorczość w Leśnym Kręgu.
Maciej Bieńkiewicz, 15 marca 2012
Warsztaty szkoleniowe Regionalnego Komitetu Sterującego ds. Regionalnej Strategii Innowacyjności Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gabriela Zenkner-Kłujszo.
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
„Członkostwo organizatora turystyki w Polskiej Izbie Turystyki a poziom ochrony praw konsumentów na przykładzie analizy warunków uczestnictwa w imprezach.
Certyfikacja jakości żywności – potrzeba rynku produktów rolno spożywczych w Polsce Agnieszka Wierzbicka Warszawa, 2007.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Tradycyjne Greckie Produkty
Produkty regionalne i tradycyjne
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Tradycyjne Produkty Kulinarne
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
PROMOCJA PRODUKTU LOKALNEGO
Definicje w uznawalności wykształcenia
PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
DEKRA Certification Sp. z o.o.
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Rozwój regionów – rola biznesu Marek Kłoczko Sekretarz Generalny Warszawa, 22 maja 2009 r.
PRODUKT.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
REALIZACJA PLANU DZIAŁANIA KSOW WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE stan na r.
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Prezentacja do scenariusza zajęć pn. „Wielka rola konsumentów w kształtowaniu rynku opakowań”
Kształtowanie produktu na rynku UE A.M. Zarzycka.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Projekt kryteriów wyboru projektów w Szczegółowym opisie osi priorytetowej 11 Włączenie społeczne RPO WiM Kromerowo, grudnia 2015 r.
PORCJA ZDROWIA KAŻDEGO DNIA. DLACZEGO TYMBARK ?  W szerokiej ofercie Tymbarku każdy znajdzie coś dla siebie.  Wśród naszych produktów są 100% soki bez.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Żywność ekologiczna.
WYNIKI EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Nasza misja . Misją naszej firmy jest zapewnienie satysfakcji klientom, oferując wyroby najwyższej jakości przy rozsądnej cenie.
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Rolnictwo ekologiczne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
nasze prawa mgr Beata Spruch
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego
Zapis prezentacji:

PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH CERTYFIKACJA I ROZPOZNAWANIE JAKOŚCI ORAZ BUDOWANIE MARKI PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH Izabella Byszewska Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego WYRÓŻNIANIE I ROZPOZNAWANIE JAKOŚCI PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH Systemy jakościowe Żywność ekologiczna System „Jakość Tradycja” Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

JAKOŚĆ – „pewien stopień doskonałości” (Platon) oceniany obiektywnie: kształt, masa i subiektywnie: zapach, smak. Oznaczanie jakości produktów Informacja dla konsumentów Pochodzenie Użyte surowce Technologia Warunki wytwarzania 2. Wartość dodana dla producentów

Przykłady Systemów jakościowych: Produkty regionalne i tradycyjne Produkty ekologiczne System „Jakość Tradycja” Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Logo "rolnictwo ekologiczne" zostało wprowadzone w marcu 2000 roku przez Komisję Europejską. Od momentu wstąpienia do Unii Europejskiej wszystkie polskie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne mogą oznaczać swoje produkty tym znakiem. Użycie logo jest dobrowolne. Znak "rolnictwo ekologiczne”: chroni interesy producentów chroni interesy konsumentów (mają gwarancję, że kupują produkty najwyższej jakości, o znanym pochodzeniu Logo "rolnictwo ekologiczne" oznacza, że: przynajmniej 95% składników tego produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi, produkt spełnia wymogi oficjalnego systemu certyfikacji.

System „Jakość Tradycja”

Bardzo ważne:związek znaku z regionem: Uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. Posiadacze znaku liczą na zdobycie renomy u klientów i zwiększoną sprzedaż. Bardzo ważne:związek znaku z regionem: Wielkopolski ser smażony Masło Wielkopolskie Ser twarogowy naturalny z Warmii, Mazur i Powiśla Masło naturalne z Warmii, Mazur i Powiśla Użytkownicy znaku JT: 1.OSM TOP TOMYŚL z Nowego Tomyśla 2.SM „Jana” ze Środy Wlkp. 3.SM w Gostyniu 4.OSM w Olecku 5.OSM w Suszu 6.SM w Elblągu Oczekują na przyznanie znaku 4 podmioty (wędliny, olej tłoczony na zimno, nalewki, chrzan tarty, ogórki konserwowe)

Jedynym kryterium przyjęcia do systemu produktu jest jego jakość. System stawia na: - Jakość produktu: do systemu będą przyjmowane wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii. Producent deklaruje zachowanie wyższych standardów produkcyjnych lub wyjątkowych cech produktów. Przed dopuszczeniem do uczestnictwa w systemie produkt będzie podlegał szczegółowej weryfikacji zgodnie z Regulaminem Znaku. - Kontrolę jakości: producenci są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją. Producenci używający znaku jakościowego „Jakość Tradycja” będący w Systemie Jakości Żywności powinni poddawać swoje produkty kontroli, której celem jest zagwarantowanie że stosowana metoda wytwarzania jest zgodna z metodą deklarowaną we wniosku. - Otwartość Systemu: do systemu mogą przystąpić wszyscy rolnicy, producenci rolni, przetwórcy w kraju i za granicą, członkowie Izby i nie należący do niej. Jedynym kryterium przyjęcia do systemu produktu jest jego jakość. spełniają kryteria określone w regulaminie. Uczestnictwo w systemie potwierdzania jakości żywności jest całkowicie dobrowolne. - Przejrzystość i identyfikowalność produktu: regulamin określa tryb i zasady korzystania ze znaku. Używający go producenci są zobowiązani do określenia częstotliwości i zakresu kontroli oraz prowadzenia dokumentacji.

POTWIERDZANIE JAKOŚCI Certyfikat dokument stwierdzający zgodność wyrobu z właściwościami deklarowanymi przez wytwórcę lub określonymi w przepisach bądź normach. Certyfikaty wydawane są na ogół przez akredytowane lub cieszące się powszechnym zaufaniem instytucje. Jednostki certyfikujące, akredytowane i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprawnione do kontroli zgodności ze specyfikacją: 1) PNG Sp. z o.o. Jednostce Certyfikującej PNG w Zajączkowie, 2) Polskie Centrum Badań i Certyfikacji w Warszawie, 3) COBICO Sp.z o.o., numer identyfikacyjny OZ/jc-03/2007/PL, 31-559 Kraków, 4) BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., Zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych do kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją upoważniony jest również Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

MARKA – nazwa lub symbol graficzny umieszczany na wyrobach POTWIERDZANIE JAKOŚCI MARKA – nazwa lub symbol graficzny umieszczany na wyrobach w celu ochrony przed naśladownictwem lub podrabianiem, podszywaniem się, przypisywaniem sobie autorstwa. Jest świadectwem produktu i oznacza, że: producent nie wstydzi się swego wyrobu, a używając marki identyfikującej, gwarantuje jego jakość. Marka daje reputację i uznanie Poszukiwacze marki: Turyści Klienci lokalnej gastronomii Sieć sprzedaży

Uznane marki lokalne: Jabłka Łąckie Powidła z Doliny Dolnej Wisły Sery korycińskie Pisanki lipskie Tkanina janowska „Kuźnia Kurpiowska” Pniewy Powidła krzeszowskie Kiełbasa markowska

Zagroda Handzlowianka - lokalna współpraca

Promocja miejsca poprzez tradycję - Ulanów

Budowanie lokalnej marki – Ruda Różaniecka

Budowanie lokalnej marki produktu i miejsca Lokalne organizacje Gospodarstwa agroturystyczne biznes Stowarzyszenie „Kobiety Razem” Nowa Sarzyna TKKKR Boguchwała

Region w „sieci” – budowanie wspólnej marki dla 10 gmin w Bawarii Członkowie Sieci Rolnicy, młynarze, przetwórcy – piekarnie, serowarnie, masarze; kupcy, konsumenci, samorządy, organizacje pozarządowe

Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wspólna marka ponad granicami

której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe. Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego 1995 r. - południowo-wschodnia Skania w Szwecji i duńska wyspa Bornholm. Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należą regiony z różnych części Europy. Cele: promocja i poprawa jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Regionalna sieć, zrzeszająca producentów uczestniczących w sieci. Regiony członkowskie mi.in. Bornholm (Dania), Rugia (Niemcy), Dzukija (Litwa), Galicja (Hiszpania), Gotlandia i Skania (Szwecja) oraz Warmia, Mazury, Powiśle (Polska)

Wyróżnianie żywności wysokiej jakości Wydzielone miejsca sprzedaży Certfikaty, znaki, loga Uczestnictwo w sieci Oznaczone opakowania Reputacja Kontrola Przestrzeganie reguł

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ