Powołanie stowarzyszenia LGR Pojezierze Dobiegniewskie było naturalną konsekwencją wieloletniej aktywności środowisk lokalnych, w tym szczególnie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konferencja , 14 grudnia 2006, Warszawa
Advertisements

LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA ZIELONY PIERŚCIEŃ TARNOWA
WIELKOPOLSKA – BRANDENBURGIA
" Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013 OŚ priorytetowa IV Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa.
STAN WDROŻENIA OSI 4 PO RYBY :
SŁOWIŃSKA GRUPA RYBACKA Ustka ul. Ks. Kard. St. Wyszyńskiego 3 tel ;
NABÓR WNIOSKÓW NA WYBÓR STOWARZYSZENIA DO REALIZACJI LSROR W RAMACH OSI PRIORYTETOWEJ 4 Termin: od 30 października 2009 r. do 30 marca 2010 r. Wysokość
LGR Kaszuby.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Pradolina Łeby”
Rola samorządów w budowaniu współpracy lokalnej Jolanta Zientek-Varga Łochów, 9 grudnia 2009 r.
Program Leonardo da Vinci
Doświadczenie Polskiej Zielonej Sieci w zakresie monitoringu i rzecznictwa funduszy unijnych.
Solidarność międzypokoleniowa a aktywność społeczna osób starszych.
Mniejszości Narodowe Romowie Konferencja w PSP 1
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Borne Sulinowo, września 2012r.. Konwent Polskich Lokalnych Grup Rybackich - KPLGR 18 maja 2012 r. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa.
ZAKRES OSI PRIORYTETOWEJ IV Programu Operacyjnego Programu Operacyjnego Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich
Gminna Koalicja na Rzecz Gminna Koalicja na Rzecz Rozwoju Biblioteki Publicznej Rozwoju Biblioteki Publicznej Miasta i Gminy Łapy Miasta i Gminy Łapy.
II Posiedzenie Regionalnego Komitetu Sterującego ds. Regionalnej Strategii Innowacyjności Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn.
Trasa turystyczna.
ZAŁOŻENIA OSI PRIORYTETOWEJ 4 Programu Operacyjnego Programu Operacyjnego Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PODSUMOWANIE DZIAŁAŃ PARTNERA PROJEKTU COGITO ERGO.
„Turystyka w zgodzie z naturą” projekt realizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju Turystyki Wiejskiej „Słowiniec” w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem.
1. 2 Pilotażowy Program Leader+ Krzysztof Janiak Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA Warszawa, 14 listopada 2007 r.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Lokalna Grupa Działania na terenie 7 Gmin
Kujawsko-Pomorski Program na Rzecz Ekonomii Społecznej na lata Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu.
FUNDACJA „Kraina Podgrzybka”
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Konferencja Jeziora między Brdą a Wdą – człowiek i środowisko Charzykowy, 24 maja 2013r.
Oś priorytetowa 4 Europejskiego Funduszu Rybackiego Gdzie jesteśmy
LIDER Małopolskie Towarzystwo Doradcze – Stowarzyszenie Konsultantów na Rzecz Rozwoju Lokalnego i Przedsiębiorczości Społecznej PARTNER MERYTORYCZNY I.
ZAŁOŻENIA ,88 zł Lp.Wyszczególnienie zakresu rzeczowego Całkowity koszt operacji w zł (z VAT) 1 Organizowanie spotkań, szkoleń, konferencji i.
Lokalna Strategia Rozwoju Obszarów Rybackich LGR Obra - Warta
Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania Prezentacja funkcjonowania Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania w II schemacie Pilotażowego Programu.
POLSKA FUNDACJA DZIECI I MŁODZIEŻY PROJEKT: Z PRZESZŁOŚCIĄ W PRZYSZŁOŚĆ WYSOKOŚĆ DOTACJI: 7 000,00 zł
PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.
Plan działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ EKONOMIA SPOŁECZNA.
Instytut na rzecz Ekorozwoju
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Organizowane przez LGD „Qwsi”.  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” powstało w 2008 r. (rejestracja w KRS w lutym 2009 r.) w celu realizacji 4 osi priorytetowej.
Zagraniczna mobilność szkolnej kadry edukacyjnej w ramach projektów instytucjonalnych. Projekt jest finansowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał.
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Misja Misją Gminnej Biblioteki Publicznej w Gorzkowicach jest zaspakajanie potrzeb czytelniczych, integracja i aktywizacja społeczności.
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
MOBILNOŚĆ SZKOLNEJ KADRY EDUKACYJNEJ… CZYLI JAK ZDOBYĆ „KASĘ” NA NAUKĘ W INNYCH KRAJACH… …I W JAKI SPOSÓB POZNAWAĆ INNE KULTURY NIE BĘDĄC ROCKEFELLEREM…
2 Podsumowanie wdrażania osi 4 PO RYBY na Mazowszu stan na 31 października 2014 r.
SPOTKANIE KADRY KIEROWNICZEJ OPS, PCPR I PUP Z TERENU WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO- MAZURSKIEGO Olsztyn, 16. czerwca 2010 ELBLĄSKIE STOWARZYSZENIE WSPIERANIA.
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
Europejskiej Współpracy Terytorialnej na lata
KONFERENCJA Stowarzyszenia „Ślężanie - Lokalna Grupa Działania” Podsumowanie realizacji zadań oraz wykorzystania środków w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju.
Program Współpracy Transgranicznej Polska – Białoruś – Ukraina jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej Mikroprojekt nr 7: „Wspólne.
REALIZACJA PLANU DZIAŁANIA KSOW WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE stan na r.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt pn.: „Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania,
Program Operacyjny RYBY Gmina Szczecinek 16 czerwca 2015 rok.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
REALIZACJA PROJEKTU pn.: AKCJA INFORMACYJNO-EDUKACYJNA „ODPADY POD KONTROLĄ” (2012 – 2014) Projekt dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony.
Współpraca między LGR w celu rozwoju obszaru ich działań Krajowa konferencja turystyczna dotycząca strategii rozwoju turystyki na obszarach objętych działaniami.
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Realizowany przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Iławie Projekt „Masz Okazję – Pomóż Sobie”
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
Multimedialne Centrum Edukacji Lokalnej. Cel główny projektu „Promocja działań edukacyjnych na obszarach wiejskich pozwalających zdobyć lub rozwinąć umiejętności.
Lokalna Strategia Rozwoju jako źródło funduszy wspierających włączenie społeczne na przykładzie Torunia Miejskie LGD.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Potrzeby informacyjne ROT WŁ w kontekście monitorowania SRWŁ 2020 i RSI LORIS 2030 Maciej Bąk (BPPWŁ ROT)
Konferencja informacyjno-szkoleniowa Zalesice 29 listopad 2017
„Podnosimy bezpieczeństwo pracy w rolnictwie poprzez wymianę naszych doświadczeń szkoleniowych” Projekt nr PL01-KA
Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego
Zapis prezentacji:

Powołanie stowarzyszenia LGR Pojezierze Dobiegniewskie było naturalną konsekwencją wieloletniej aktywności środowisk lokalnych, w tym szczególnie rybackich, zamieszkujących obszar Pojezierza Dobiegniewskiego. W dniu 30 lipca 2009 r. powołano Stowarzyszenie LGR, w zebraniu wzięło udział 35 osób (członkowie założyciele). Powołanie stowarzyszenia LGR Pojezierze Dobiegniewskie było naturalną konsekwencją wieloletniej aktywności środowisk lokalnych, w tym szczególnie rybackich, zamieszkujących obszar Pojezierza Dobiegniewskiego. W dniu 30 lipca 2009 r. powołano Stowarzyszenie LGR, w zebraniu wzięło udział 35 osób (członkowie założyciele). W dniu 23 listopada 2010 r. w Warszawie Stowarzyszenie podpisało umowę z MRiRW o warunkach i sposobie realizacji LSROR, ostatecznie uzyskało kwotę dofinansowania 16 mln zł i znalazło się na 20 miejscu listy rankingowej. W dniu 23 listopada 2010 r. w Warszawie Stowarzyszenie podpisało umowę z MRiRW o warunkach i sposobie realizacji LSROR, ostatecznie uzyskało kwotę dofinansowania 16 mln zł i znalazło się na 20 miejscu listy rankingowej.

Dobiegniew, Dobiegniew, Drezdenko, Drezdenko, Kłodawa, Kłodawa, Nowogródek Pomorski, Nowogródek Pomorski, Skwierzyna, Skwierzyna, Stare Kurowo, Stare Kurowo, Strzelce Krajeńskie, Strzelce Krajeńskie, Zwierzyn. Zwierzyn.

W ramach środka 4.2. Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej mogą być realizowane operacje polegające na promowaniu współpracy międzyregionalnej lub międzynarodowej między LGR-ami. Pomoc w zakresie tego środka obejmuje: organizację spotkań, szkoleń, konferencji, wyjazdów studyjnych, mających na celu nawiązanie współpracy, zdobycie wiedzy, wymianę informacji i doświadczeń lub udział w tego typu przedsięwzięciach, prowadzenie działań mających na celu promocję i rozwój obszarów zależnych od rybactwa, organizację staży i praktyk zarówno dla członków lub pracowników LGR w celu nabywania doświadczeń i umiejętności związanych z realizacją operacji

30 marca 2012 r. Lokalna Grupa Rybacka Pojezierze Dobiegniewskie podpisała umowę o dofinansowanie na realizację współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej na rok W ramach środka 4.2 jednym z planowych działań była realizacja wspólnego projektu współpracy pn. Kuchnia regionalna z udziałem następujących grup: LGR Żabi Kraj LGR Żabi Kraj LGD Mazurskie Morze LGD Mazurskie Morze LGR Opolszczyzna LGR Opolszczyzna Darłowska Lokalna Grupa Rybacka Darłowska Lokalna Grupa Rybacka LGR Rybacka Brać Mierzei LGR Rybacka Brać Mierzei

wyjazd studyjny do LGR Żabi Kraj wyjazd studyjny do LGR Żabi Kraj organizacja warsztatów tematycznych z udziałem LGD Mazurskie Morze organizacja warsztatów tematycznych z udziałem LGD Mazurskie Morze wspólny folder promocyjny – Atlas kulinarny Rybne Regionalia wspólny folder promocyjny – Atlas kulinarny Rybne Regionalia Dzisiejsza konferencja jest podsumowaniem wspólnego projektu współpracy.

W ramach realizacji projektu Kuchnia regionalna- sekrety przetwórstwa produktów rybnych w dniach r.,odbył się wyjazd studyjny przedstawicieli LGR Pojezierze Dobiegniewskie do LGR Żabi Kraj.

Celem wyjazdu do LGR Żabi Kraj była wymiana doświadczeń w zakresie funkcjonowania LGR, jak i w tematach rybackich oraz zapoznanie się z lokalnymi przetworami rybnymi. W trakcie wizyty przedstawiciele LGR Pojezierze Dobiegniewskie" uczestniczyli w spotkaniu z dr Mirosławem Kuczyńskim – dyrektorem Zakładu Doświadczalnego Gospodarki Stawowej w Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu. Podczas spotkania poruszono zagadnienie związane z rybactwem śródlądowym.

Kolejnym punktem wyjazdu do LGR Żabi Kraj było zwiedzanie Zapory przy Zbiorniku Goczałkowickim oraz Stacji Uzdatniania Wód. Podczas zwiedzania skupiono uwagę na omówieniu tematyki związanej z rybactwem jeziornym.

Przedstawiciele LGR mogli ponadto zwiedzić Zakład Doświadczalny Gospodarki Stawowej oraz pozyskać informacje dotyczące historii i funkcjonowania Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej.

W niepowtarzalną atmosferę minionych lat przeniosła przedstawicieli LGR wizyta w Izbie Regionalnej Wsi Cieszyńskiej, gdzie podziwiano: W niepowtarzalną atmosferę minionych lat przeniosła przedstawicieli LGR wizyta w Izbie Regionalnej Wsi Cieszyńskiej, gdzie podziwiano: - rekonstrukcję wystroju dawnych izb mieszkalnych, - kolekcję obrazów świętych, - kolekcję dokumentów szkolnych z czasów zaboru austriackiego.

W ramach projektu Kuchnia Regionalna LGR Pojezierze Dobiegniewskie zorganizowała warsztaty kulinarne, na które zostali zaproszeni przedstawiciele LGR.Mazurskie Morze.

Główny punkt warsztatów, stanowiły pokazy kulinarne w wykonaniu każdej z grup LGR.

LGD Mazurskie Morze zaprezentowała lokalne przysmaki z ryb w wykonaniu pani Marianny Kos, która wraz ze swoją grupą kucharzy przygotowała m.in. sandacza w sosie śmietanowo - cebulowym, chipsy rybne, placki ziemniaczane z mięsem mielonym z ryb w sosie chrzanowym, zupę rybną oraz kotlety rybne.

Z kolei nasza LGR zaprezentowała pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu kucharza Łukasza Konika i jego asystenta.

Każdy mógł spróbować lodów pomidorowych zrobionych przy pomocy ciekłego azotu, ryby wędzonej w dość niekonwencjonalny sposób, a także innych równie smacznych potraw.

Podczas warsztatów uczestnicy zostali podzieleni na kilkuosobowe grupy, które otrzymały niezbędne atrybuty kuchenne: kuchenki, łopatki, garnki, noże…, przepis i pod okiem szefa kuchni musiały w jak najkrótszym czasie przygotować wykwintną potrawę z ryby – dobiegniewskiego sandacza.

LGR Pojezierze Dobiegniewskie wspólnie z udziałem LGD Mazurskie Morze opublikowało Atlas Kulinarny Rybne Regionalia. Pomimo tego, że obszary działania naszych Stowarzyszeń znajdują się na przeciwnych krańcach Polski, staraliśmy się skupiać na tym co nas łączy, niż zastanawiać nad tym co dzieli: Przyroda, lasy, jeziora – a w jeziorach RYBY!

Projekt pozwolił na wzajemne poznanie kultur i tradycji naszych regionów, posmakowanie potraw, które były wykonywane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jak również kuchenne eksperymenty. Takie kulinarne spotkanie wschodu i zachodu Polski okazało się niezwykle inspirującym doznaniem, którego podsumowaniem jest niniejsza książka.

Specyfika zrealizowanych zadań pozwoliła dostrzec korelacje występujące pomiędzy tradycją, potrawami kulinarnymi, a turystką, promocją danego regionu. Analiza wykazała, iż jednym z czynników determinujących wybór danej oferty turystycznej jest serwowane w danym regionie jedzenie.

Czynnik ten może stanowić podstawowy lub drugorzędny cel podróży potencjalnych turystów, bowiem kuchnie lokalne, tradycyjne potrawy stanowią niematerialny wyraz dziedzictwa poszczególnych regionów, a dzięki spożywaniu posiłków turyści mają okazję ich dosłownie zasmakować.

Jak się okazało żywność może odgrywać ogromną rolę w sensownym budowaniu marki regionów turystycznych, gdyż kuchnie regionalne są odpowiednio grupowane, co z kolei daje możliwość wykreowania pozytywnych skojarzeń między potrawami kulinarnymi, a danym regionem turystycznym. Jak się okazało żywność może odgrywać ogromną rolę w sensownym budowaniu marki regionów turystycznych, gdyż kuchnie regionalne są odpowiednio grupowane, co z kolei daje możliwość wykreowania pozytywnych skojarzeń między potrawami kulinarnymi, a danym regionem turystycznym.

Promocja obszarowego produktu turystycznego łączącego w sobie zarówno potrawy kulinarne, jak i obszary turystyczne jest stosunkowo młodym trendem, kryjącym jeszcze wiele tajemnic. Nie wszystkie regiony turystyczne mają świadomość możliwości płynących z pozycji kuchni regionalnej w promocji regionów turystycznych lub też po prostu nie potrafią ich adekwatnie wykorzystać.