Produktlokalny.pl RYNEK ŻYWNOŚCI LOKALNEJ W (MAŁO)POLSCE – BARIERY, PARADOKSY I MOŻLIWE ROZWIĄZANIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Koordynacja: Izabella Byszewska
Advertisements

Efekty kluczowych działań i form wsparcia
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
Wsparcie dla organizacji pozarządowych w ramach Priorytetu V Dobre rządzenie PO KL (Działanie 5.4 Rozwój potencjału trzeciego sektora) Ministerstwo Pracy.
„Kluczowa rola gminy w aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych”
Małopolskie Partnerstwo na rzecz Kształcenia Ustawicznego – platformą współpracy na rzecz rozwoju i promocji kształcenia przez całe życie Luty 2010.
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Gospodarka Społeczna na Bursztynowym Szlaku
Rejowiec Fabryczny Miasto przyjazne mieszkańcom i środowisku.
WIELKOPOLSKI OŚRODEK EKONOMII SPOŁECZNEJ PRZY STOWARZYSZENIU NA RZECZ SPÓŁDZIELNI SOCJALNYCH.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Kształcenie dorosłych w Małopolsce - zamierzenia Województwa Małopolskiego Spotkanie w dniach 4-5 kwietnia 2013 WARSZAWA.
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
GWD Kartuzy, 31 maja – 1 czerwca 2012
Narodowy Program Przebudowy Dróg Lokalnych Etap II Bezpieczeństwo – Dostępność – Rozwój Edycja 2013.
DOBRY PRZEPIS NA SUKCES
Przedsiębiorczość w polskim systemie oświaty
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
dr Tomasz Kaźmierczak IPSiR UW Ekspert Instytutu Spraw Publicznych
Zewnętrzne źródła finansowania przedsięwzięć innowacyjnych 9 marca 2009 r. Anna Rąplewicz Dyrektor ds. Edukacji, Doradztwa i Funduszy Europejskich Regionalna.
Model firmy społecznej i możliwości legislacyjne związane z tym narzędziem aktywizacji zawodowej w kontekście Programu Inicjatywy Wspólnotowej EQUAL Piotr.
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Fundacja Partnerstwo Doliny Środkowej Odry
Spotkanie Grupy Wymiany Doświadczeń (GWD II) Gospodarka wodno-kanalizacyjna Oleśnica 1-2 marca 2012 Projekt: Doskonalenie zarządzania usługami publicznymi.
Prawno-finansowe bariery i ograniczenia tworzenia i działalności przedsiębiorstw społecznych Tomasz Schimanek Iza Przybysz.
Projekt Inkubator Ekonomii Społecznej Subregionu Zachodniego woj. śląskiego Rybnik 27 czerwca 2013.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
Witamy w Inkubatorze Przedsiębiorczości
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Seminarium pt. "Innowacyjność działań
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Centrum Inwestora i Eksportera
Targ v Auch Dwa razy w tygodniu: większy we wtorek, a mniejszy w sobotę. Rolnicy sprzedają swoje produkty Równocześnie na miejscu wytwarzają towary, które.
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
RAMY KWALIFIKACJI JAKO NARZEDZIE POLITYKI PUBLICZNEJ DLA UCZENIA SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE Warszawa, 8-9 listopada 2012.
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ EKONOMIA SPOŁECZNA.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
„MIKROOTOCZENIE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO”
Społeczna Ochrona Przyrody
Rozwój Kierowany przez Społeczność Lokalną. Rozwój Lokalny Kierowany przez Społeczność (RLKS) Instrument RLKS propozycją Komisji Europejskiej na nowy.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
dr hab. inż. Józef Kania, prof. UR Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Organizacje pozarządowe jako partner w realizacji projektów.
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
„Stan i perspektywy rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce (badania, wirtualne konwersatorium naukowe, spotkanie audytoryjne podsumowujące badania,
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Rozwój gospodarczy, celem funkcjonowania LGD Marek Przedniczek Prezes Zarządu LGD III Regionalna konferencja gospodarczo-ekonomiczna.
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
POWIATOWY URZĄD PRACY W GDAŃSKU Metropolitalny Rynek Pracy Roland Budnik.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Lokalna Grupa Działania Rozwój przedsiębiorczości przygotowała: Patrycja Butlewska.
Urząd Miasta Poznania - Partner w projekcie „Kampania Przeciw Ubóstwu - Najwyższy Szczebel Dobroczynności” Poznań - marzec 2007 r. Urząd Miasta Poznania.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
OCENA UKSZTAŁTOWANIA TERYTORIUM GOSPODARSTWA ROLNEGO
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

produktlokalny.pl RYNEK ŻYWNOŚCI LOKALNEJ W (MAŁO)POLSCE – BARIERY, PARADOKSY I MOŻLIWE ROZWIĄZANIA

produktlokalny.pl Rynek żywności lokalnej jest nadmiernie uregulowany – te same przepisy i wymagania stosowane są do małych, lokalnych producentów - rolników i przetwórców, jak i do dużych gospodarstw i przetwórni działających na skalę przemysłową, -ramy regulacyjne są niespójne, różne instytucje stosują różne niepowiązane interpretacje, -regulacje zapisane są w wielu aktach prawnych różnego szczebla, nieczytelne dla przeciętnego obywatela, - same przepisy często niejasne i niejednoznaczne … PROBLEM PODSTAWOWY

produktlokalny.pl Wspólnie z Małopolską Izbą Rolniczą przeprowadziliśmy 44 spotkań z rolnikami/przetwórcami, w których uczestniczyli przedstawiciele sanepidu i służby weterynaryjnych (listopad 2012-styczeń W konsultacjach we wszystkich powiatach małopolskich uczestniczyło 961 osób (wypełnony 761 ankiet) Przerowadzono szereg dodaktowych konsultacji z ekspertami i partnerami MIR oraz Fundacji Sprzedaż bezpośrednia - konsultacje

produktlokalny.pl 1. Bez barier, dodatkowych zabiegów i legalnie rolnicy w Małopolsce (podobnie jak w całej Polsce) mogą sprzedawać konsumentom właściwie TYLKO PŁODY ROLNE oraz -DRÓB i ZAJĘCZAKI, pod warunkiem, że w całości, -DZICZYZNA - SUSZE I KISZONKI, pod warunkiem, że NIEPRZETWORZONE (sic!) - JAJKA, pod warunkiem, że do opakowania konsumenta… - MLEKO I SMIETANĘ (ale już nie masło..) - MIÓD Efekt?

produktlokalny.pl 2. Rolnicy nie mogą sprzedawać produktów przetworzonych – co często decyduje o jakiejkolwiek opłacalności gospodarstwa. Każde przetwórstwo jest traktowane jak działalność gospodarcza, a więc aby je realizować trzeba założyć przedsiębiorstwo. To z kolei pozbawia gospodarza statusu rolnika… furtki: zarejestrowanie produktu tradycyjnego uzyskanie statusu ChNP lub ChOG gospodarstwo agroturystyczne Efekt?

produktlokalny.pl 3. Rolnicy nie mogą legalnie wytwarzać na sprzedaż oraz sprzedawać: - masła - serów (twarogi, bunce, wędzone, kozie) - mięsa (jagnięcina, cielęcina..) - tradycyjnych wędlin (szynki, kiełbasy..) - dżemów, konfitur, soków - nie mówiąc już o nalewkach, cydrach, winach owocowych… Efekt?

produktlokalny.pl 1.Pomoc dla zainteresowanych rolników w legalizacji przetwórstwa: - poprzez rejestrację nowych produktów tradycyjnych (odstępstwa), - poprzez założenie przedsiębiorstwa, - poprzez zarejestrowanie zakładu typu MOL (produkcja marginalna, ograniczona i lokalna) Rozwiązanie? Funkcjonalne – nasza odpowiedź w projekcie PLM /1

produktlokalny.pl 2. Rozwinięcie lokalnego zaplecza usług przetwórczych: -uruchomienie modelowego Inkubatora kuchennego -pomoc w uruchamianiu usług kuchennych na bazie istniejących zarejestrowanych w Sanepid i PIW lokalnych kuchni i ubojni (sharing) 3. Rozwijanie przetwórstwa w ramach ekonomii społecznej. Rozwiązanie? Funkcjonalne – nasza odpowiedź w projekcie PLM /2

produktlokalny.pl 1.Uproszczenie i ujednolicenie systemu przepisów regulujących wytwarzanie i sprzedaż żywności lokalnej - ujednolicenie terminologii stosowanej przez różne instytucje publiczne i urzędy - uspójnienie i ułatwienie przepisów dot. rynku rolnego, bezpieczeństwa żywności, działalności rolniczej, działalności gospodarczej, opodatkowania Rozwiązanie? Systemowe – propozycje zmian w prawie krajowym

produktlokalny.pl 2. Wprowadzenia ułatwień dla rolników-wytwórców żywności lokalnej z małych gospodarstw rodzinnych, sprzedawanej: a/ w niewielkich ilościach, b/ bezpośrednio w gospodarstwie lub bezpośrednio przez gospodarzy – w tym w pierwszym rzędzie dopuszczenie sprzedaży bezpośredniej przetworów owocowych, warzywnych, masła i serów 1.` Rozwiązanie? Systemowe – propozycje zmian w prawie krajowym

produktlokalny.pl PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA 5 –letnie przedsięwzięcie Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, które ma na celu zbudowanie (odtworzenie?) systemu produkcji i sprzedaży żywnościowych produktów lokalnych w oparciu o wybrane subregiony Małopolski …..a by w ten sposób ożywić gospodarkę lokalną, zapewnić ochronę wartości przyrodniczych i kulturowych, i co za tym idzie, podnieść jakości życia ich mieszkańców

produktlokalny.pl PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski Produkt Lokalny Małopolska

Copyright by Fundacja Partnerstwo dla Środowiska Rafał Serafin – Bożena Pietras Goc – FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA Plac Matejki 5/6, Kraków tel.: kom Zapraszamy do współpracy