piątek godz s. 503, bl. 43 Prowadzący: Prof. dr hab. Jerzy Borowski

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Główne zagadnienia Dlaczego zajmujemy się wypadkami?
Advertisements

WIEDZA I NAWYKI ŻYWIENIOWE KOBIET AKTYWNYCH FIZYCZNIE
Katarzyna Lech, Katarzyna Prot-Klinger Centrum Zdrowia Psychicznego,
Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
Wyniki działalności naukowej pracownika w latach Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
Sugestie dotyczące pisania pracy magisterskiej na seminarium prof
Metodyka pracy umysłowej -Sporządzanie bibliografii
Zakupy.
Poprawa opieki nad osobami starszymi przez lekarzy
M I N I S T E R S T W O NAUKI I INFORMATYZACJI Przebieg realizacji zasad i trybu doboru ekspertów w pilotażowym projekcie Foresight w dziedzinie ZDROWIE.
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Metody badawcze w socjologii – ciąg dalszy
Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ?
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Seminarium dyplomowe dr inż. Ewa Więcek-Janka
Metodyka pracy umysłowej -Sporządzanie bibliografii
Zdrowie Polaków – tendencje w czasie
1.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Literatura dla dzieci i młodzieży ćwiczenia
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Tytuł pracy inżynierskiej PL Tytuł pracy inżynierskiej ENG
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Światowy dzień żywności
Ocena parametryczna jednostek naukowych za lata: 2005 – 2009 Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 maja 2010 r.
Raport z badania przygotowany
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Zwyczaje żywieniowe Polaków
Kampania społeczna na temat picia alkoholu przez kobiety w ciąży Wyniki badań omnibusowych zrealizowanych dla Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów.
PROJEKT EDUKACYJNY realizowany w ramach Kampanii społecznej
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Kampania na rzecz przejrzystości mediów w Polsce Wybrane wyniki badań Listopad 2004.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Rok szkolny 2011/2012.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Projekt Badawczo- Rozwojowy realizowany na rzecz bezpieczeństwa i obronności Państwa współfinansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „MODEL.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
- bariera informacyjna w bibliotekach akademickich
Sporządzanie bibliografii
Instrukcja wypełniania wniosku o stypendium Rektora – 2-4 rok Opracowany do wykorzystania w roku akademickim mgr Olga Słabczyńska
Wymogi redakcyjne prac dyplomowych Wydziału Lekarskiego II
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Katarzyna Metelska-Szaniawska
Technika pisania przyrodniczych prac naukowych
Zasoby Internetowe Oxford University Press Niniejsza prezentacja opisuje Oxford Journals Collection. Podaje krótką charakterystykę kolekcji Oxford Journals.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Tytuł pracy dyplomowej
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Żeby zdrowym być….
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Wymogi redakcyjne prac dyplomowych Wydziału Lekarskiego II
Redakcja tekstów naukowych dla orientalistów
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Kampania społeczna na temat picia alkoholu przez kobiety w ciąży
Tytuł pracy dyplomowej
Nazwiska autorów Afiliacje autorów
Postawy studentów wychowania fizycznego Uniwersytetu Rzeszowskiego wobec zdrowia Dr Jaromir Grymanowski Uniwersytet Rzeszowski Wydział Wychowania Fizycznego.
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Zapis prezentacji:

Seminarium specjalnościowe semestr 7 rok akademicki 2009-2010 IV rok studiów stacjonarnych piątek godz. 800-1015 s. 503, bl. 43 Prowadzący: Prof. dr hab. Jerzy Borowski Dr hab. Jan Kłobukowski

Plan pracy (1) Seminarium 1 Wprowadzenie i omówienie zasad; wybór tematów wybór tematów ustalenie dat prezentacji Seminarium 2  7 Przegląd piśmiennictwa (fiszki) i jego weryfikacja (3 osoby) przygotowanie słów kluczowych (max 6 słów), spisu artykułów (i ich kopii) i fiszek prac; fiszki min. 5 artykułów, w tym max 1 podręcznik/monografia naukowa i max 1 praca przeglądowa; forma sprawozdania: fiszki publikacji (maszynopis); czas prezentacji po 15 min/osobę; forma prezentacji: PowerPoint;

Plan pracy (2) Seminarium 8  12 Prezentacja pracy seminaryjnej (po 3 osoby) forma prezentacji: PowerPoint; czas prezentacji po 20-25 min/osobę forma sprawozdania: maszynopis pracy seminaryjnej (6-8 stron A4) + prezentacja na CD Seminarium 13 Zaliczenie.

Prezentacja Prezentacja studenta może być odtwarzana wyłącznie z CD. Korzystanie z innych nośników jest wykluczone.

Ocena i jej składowe Opracowanie słów kluczowych, wykazu piśmiennictwa i fiszek: od 0 do 4 pkt. Opracowanie tematycznego planu pracy: od 0 do 2 pkt. Aktywność w dyskusji: zadawanie pytań innym: od 0 do 2 pkt. obrona własnych tez pytań od 0 do 2 pkt. Przygotowanie i wygłoszenie pracy seminaryjnej: od 0 do 10 pkt. poziom merytoryczny: od 0 do 8 pkt. forma prezentacji: od 0 do 2 pkt. Obecność na zajęciach: jedna nieobecność – nie wymaga usprawiedliwienia; druga nieobecność – odjęcie 1 pkt. nieobecność >=3 seminariów wyklucza zaliczenie przedmiotu;

Ocena końcowa liczba punktów ocena 7 – 9 3,0 10 – 12 3,5 13 – 15 4,0 16– 18 4,5 19 – 20 5,0

Zbieranie materiałów źródłowych Podręczniki akademickie, monografie naukowe Czasopisma naukowe, recenzowane: Żywienie Człowieka i Metabolizm Bromatologia i Chemia Toksykologiczna Przegląd Epidemiologiczny Przegląd Lekarski Przegląd Gastronomiczny, Przegląd Spożywczy, Przegląd Mleczarski Polish Journal of Food and Nutrition Sciences Polish Journal of Environmental Studies Polish Journal of Natural Sciences European Journal of Nutrition American Journal of Clinical Nutrition British Journal of Nutrition American Dietetic Association Nutrition Review Nutrition Research ....

Słowa kluczowe Intake Food Nutrient intake Minerals intake Nutrional status Nutritional habits Obesity Osteoporosis Cancer, tumor, Cardiovascular disease Arterioscerosis Hypertention Diabetes .... calcium iron fiber cholesterol herbs, spices fruit vegetables dairy products butter margarine crucial vegetables ...

Wzór fiszki (1) Tytuł publikacji Nazwiska autorów Nazwa czasopisma Słowa kluczowe Materiał badawczy (max 50 słów) Metodyka badawcza (max 80 słów) Wyniki (max 150 słów) Wnioski

Wzór fiszki (2) Tytuł publikacji Ryzyko chorób dietozależnych a spożycie specyficznej żywności przez Polaków w wieku 15+ lat. Projekt LIPGENE Nazwiska autorów Wądołowska L., Danowska-Oziewicz M., De Almeida M.D. , Stewart-Knox B. Nazwa czasopisma Pol. J. Food Nutr. Sci, rok, nr zeszytu, strony od-do. Słowa kluczowe consumption, diet-related diseases, health perceptions, food, functional food Materiał badawczy (max 50 słów) Badania prowadzono w ramach projektu LIPGENE (FOOD-CT-2003505944; 6PR UE). W Polsce badaniami objęto reprezentatywną próbę ogólnopolską osób w wieku 15+ lat, o liczebności 1005. Próbę do badań wylosowano w sposób wielowarstwowy kwotowy z 200 regionów/warstw próbkowania, uwzględniając: płeć, wiek, region i wielkość miejsca zamieszkania i korzystając z numerów PESEL.

Wzór fiszki (3) Metodyka badawcza (max 80 słów) Wyniki (max 150 słów) Wywiady przeprowadzono metodą face-to-face za pomocą wystandaryzowanego kwestionariusza (pytania typu zamkniętego), Zebrano informacje o istnieniu dolegliwości (tak/nie/nie wiem) i uświadamianym sobie ryzyku zagrożeń zdrowia (w skali od 0 do 10), związanymi z: wysokim poziomem cholesterolu we krwi, wysokim ciśnieniem krwi, nadmiernym otłuszczeniem na brzuchu, wysokim poziomem glukozy we krwi, wysokim poziomem stresu. Oceniono spożywanie specyficznej żywności (tak/nie) z częstością co najmniej raz w tygodniu. Wyniki (max 150 słów) Zidentyfikowano 6 skupień konsumentów, którzy różnili się poziomem świadomości osobistego zagrożenia chorobami dietozależnymi oraz spożywaniem specyficznej żywności. Byli to konsumenci: (1) świadomi niskiego ryzyka zagrożeń zdrowia (23,5% próby), (2) spożywający margaryny lub napoje obniżające poziom cholesterolu i świadomi niskiego ryzyka zagrożeń zdrowia (10,2% próby), (3) spożywający margaryny lub napoje obniżające poziom cholesterolu i świadomi wysokiego ryzyka zagrożeń zdrowia (12,5% próby), (4) spożywający warzywa i/lub owoce i świadomi wysokiego ryzyka zagrożeń zdrowia (24,1% próby), (5) nie spożywający specyficznej żywności (25,5% próby), (6) spożywający specyficzną żywność z wyłączeniem warzyw i/lub owoców (4,2% próby). Na przynależność do skupień wpływał wiek i poziom wykształcenia respondentów. Spożywanie specyficznej żywności przez Polaków nie było związane z istniejącym ryzykiem chorób dietozależnych. Wnioski Cechami różnicującymi Polaków było uświadamiane sobie ryzyko chorób dietozależnych oraz spożywanie specyficznej żywności. Występowanie tych cech zależało od wieku i poziomu wykształcenia.

Układ pracy seminaryjnej Co w naukowym piśmiennictwie światowym wiadomo na temat....? Tytuł pracy Autor Słowa kluczowe Wstęp Merytorycznie wyodrębnione i spójne części wg opracowanego planu pracy (ew. z tabelami i rycinami i wskazaniem ich źródła) Podsumowanie Wykaz piśmiennictwa. Objętość pracy seminaryjnej: 68 stron maszynopisu A4.

Tekst pracy i sposób cytowania źródeł Analiza cech odżywiania występujących wspólnie stanowi punkt wyjścia do dalszych badań nad współzależnością pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Zespół Hu (Fung i in. 2001; Hu i in. 2000, 2003; Lopez-Garcia i in. 2004) opisał 2 główne wzory żywieniowe.

Tekst pracy i sposób cytowania źródeł Analiza cech odżywiania występujących wspólnie stanowi punkt wyjścia do dalszych badań nad współzależnością pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Zespół Hu (Fung i in. 2001; Hu i in. 2000, 2003; Lopez-Garcia i in. 2004) opisał 2 główne wzory żywieniowe. „Rozsądne” zwyczaje żywieniowe były pozytywnie skorelowane z korzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi, a „zachodnie” zwyczaje żywieniowe były skorelowane z niekorzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi chorób układu krążenia (Hu i in. 2000).

Tekst pracy i sposób cytowania źródeł Analiza cech odżywiania występujących wspólnie stanowi punkt wyjścia do dalszych badań nad współzależnością pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Zespół Hu (Fung i in. 2001; Hu i in. 2000, 2003; Lopez-Garcia i in. 2004) opisał 2 główne wzory żywieniowe. „Rozsądne” zwyczaje żywieniowe były pozytywnie skorelowane z korzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi, a „zachodnie” zwyczaje żywieniowe były skorelowane z niekorzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi chorób układu krążenia (Hu i in. 2000). W dalszych badaniach wykazano związek obu zwyczajów żywieniowych z dysfunkcją śródbłonka naczyń, która jest pierwszym krokiem z rozwoju zmian miażdżycowych (Lopez-Garcia i in. 2004).

Tekst pracy i sposób cytowania źródeł Analiza cech odżywiania występujących wspólnie stanowi punkt wyjścia do dalszych badań nad współzależnością pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Zespół Hu (Fung i in. 2001; Hu i in. 2000, 2003; Lopez-Garcia i in. 2004) opisał 2 główne wzory żywieniowe. „Rozsądne” zwyczaje żywieniowe były pozytywnie skorelowane z korzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi, a „zachodnie” zwyczaje żywieniowe były skorelowane z niekorzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi chorób układu krążenia (Hu i in. 2000). W dalszych badaniach wykazano związek obu zwyczajów żywieniowych z dysfunkcją śródbłonka naczyń, która jest pierwszym krokiem z rozwoju zmian miażdżycowych (Lopez-Garcia i in. 2004). Newby i in. (2004a, b) opisał 6 wzorów żywieniowych osób dorosłych.

Tekst pracy i sposób cytowania źródeł Analiza cech odżywiania występujących wspólnie stanowi punkt wyjścia do dalszych badań nad współzależnością pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Zespół Hu (Fung i in. 2001; Hu i in. 2000, 2003; Lopez-Garcia i in. 2004) opisał 2 główne wzory żywieniowe. „Rozsądne” zwyczaje żywieniowe były pozytywnie skorelowane z korzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi, a „zachodnie” zwyczaje żywieniowe były skorelowane z niekorzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi chorób układu krążenia (Hu i in. 2000). W dalszych badaniach wykazano związek obu zwyczajów żywieniowych z dysfunkcją śródbłonka naczyń, która jest pierwszym krokiem z rozwoju zmian miażdżycowych (Lopez-Garcia i in. 2004). Newby i in. (2004a, b) opisał 6 wzorów żywieniowych osób dorosłych. Wykazano, że wzór żywieniowy charakteryzujący się wysokim spożyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych i żywności wysoko błonnikowej może wpływać na mniejsze roczne przyrosty BMI u kobiet i mniejsze przyrosty obwodu talii u osób obu płci (Newby i in. 2004a).

Tekst pracy i sposób cytowania źródeł Analiza cech odżywiania występujących wspólnie stanowi punkt wyjścia do dalszych badań nad współzależnością pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Zespół Hu (Fung i in. 2001; Hu i in. 2000, 2003; Lopez-Garcia i in. 2004) opisał 2 główne wzory żywieniowe. „Rozsądne” zwyczaje żywieniowe były pozytywnie skorelowane z korzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi, a „zachodnie” zwyczaje żywieniowe były skorelowane z niekorzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi chorób układu krążenia (Hu i in. 2000). W dalszych badaniach wykazano związek obu zwyczajów żywieniowych z dysfunkcją śródbłonka naczyń, która jest pierwszym krokiem z rozwoju zmian miażdżycowych (Lopez-Garcia i in. 2004). Newby i in. (2004a, b) opisał 6 wzorów żywieniowych osób dorosłych. Wykazano, że wzór żywieniowy charakteryzujący się wysokim spożyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych i żywności wysoko błonnikowej może wpływać na mniejsze roczne przyrosty BMI u kobiet i mniejsze przyrosty obwodu talii u osób obu płci (Newby i in. 2004a). W badaniach prowadzonych przez Zatońskiego i in. (cyt. za Ostrowska 1999) stwierdzono występowanie 4 spójnych wzorów żywieniowych, które były związane z cechami socjodemograficznymi takimi jak płeć, wiek, poziom wykształcenia, stan cywilny, dochody.

Tekst pracy i sposób cytowania źródeł Analiza cech odżywiania występujących wspólnie stanowi punkt wyjścia do dalszych badań nad współzależnością pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Zespół Hu (Fung i in. 2001; Hu i in. 2000, 2003; Lopez-Garcia i in. 2004) opisał 2 główne wzory żywieniowe. „Rozsądne” zwyczaje żywieniowe były pozytywnie skorelowane z korzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi, a „zachodnie” zwyczaje żywieniowe były skorelowane z niekorzystnym profilem wskaźników biochemicznych krwi chorób układu krążenia (Hu i in. 2000). W dalszych badaniach wykazano związek obu zwyczajów żywieniowych z dysfunkcją śródbłonka naczyń, która jest pierwszym krokiem z rozwoju zmian miażdżycowych (Lopez-Garcia i in. 2004). Newby (2004a, b) opisał 6 wzorów żywieniowych osób dorosłych. Wykazano, że wzór żywieniowy charakteryzujący się wysokim spożyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych i żywności wysoko błonnikowej może wpływać na mniejsze roczne przyrosty BMI u kobiet i mniejsze przyrosty obwodu talii u osób obu płci (Newby i in. 2004a). W badaniach prowadzonych przez Zatońskiego i in. (cyt. za Ostrowska 1999) stwierdzono występowanie 4 spójnych wzorów żywieniowych, które były związane z cechami socjodemograficznymi takimi jak płeć, wiek, poziom wykształcenia, stan cywilny, dochody. W cytowanych pracach z powodzeniem wykorzystywano analizę czynnikową (Fung i in. 2001; Hu 2003; Hu i in. 2000; Lopez-Garcia 2004; Newby i in. 2004a, b; Ostrowska 1999).

Klasyczny przykład tekstu pracy i sposób cytowania źródeł W piśmiennictwie naukowym opisywano na ogół dobry stan zdrowia studiującej młodzieży. Badana młodzież akademicka charakteryzowała się prawidłowymi wskaźnikami stanu odżywienia, wykazano jednak duże indywidualne zróżnicowanie wartości parametrów antropometrycznych (Ilow, Regulska-Ilow 1995a, b, 1996a, b; Quiles i in. 1996; Świtoniak i in. 1995; Wądołowska i in. 1998; Wądołowska, Cichon 1996b). W odróżnieniu od osób dorosłych ze starszych grup wiekowych, tylko u niewielkiego odsetka młodzieży akademickiej stwierdzano nadwagę, a sporadycznie otyłość, w tym częściej u studentów niż studentek (Babińska i in. 1998; Haberman, Luffey 1998; Ortega i in. 1997a; Ortega-Anta i in. 1997; Stopnicka i in. 1998; Szponar, Rychlik 1996a, b; Wądołowska, Cichon 1996b).

Sposób przygotowania piśmiennictwa Fung T.T., Rimm E. B., Spiegelman D., Rifai N., Tofler G.H., Willett W.C., Hu F.B., 2001, Association between dietary patterns and plasma biomarkers of obesity and cardiovascular disease risk. Am. J. Clin. Nutr., 73, 61-67. Hu F.B., 2003, Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: an overview. Am. J. Clin. Nutr., 78, 544-551. Hu F.B., Rimm E.B., Stampfer M.J., Ascherio A., Spiegelman D., Willet W., 2000, Prospective study of major dietary patterns and risk of coronary heart disease in men. Am. J. Clin. Nutr., 72, 912-921. Lopez-Garcia E., Schulze M.B., Fung T.T., Meigs J.B., Rifai N., Manson J.E., Hu F.B, 2004, Major dietary patterns are related to plasma concentrations of markers of inflammation and endothelial dysfunction. Am. J. Clin. Nutr., 80, 1029-1035. Newby P.K., Muller D., Hallfrisch J., Andres R., Tucker K.L., 2004a, Food patterns measured by factors analysis and antropometric changes in adults. Am. J. Clin. Nutr., 80, 504-513. Newby P.K., Muller D., Tucker K.L., 2004b, Associations of empirically derived eating patterns with plasma lipid biomarkers: a comparison of factor and cluster analysis methods. Am. J. Clin. Nutr., 80, 759-767. Ostrowska A., 1999, Styl życia a zdrowie. Z zagadnień promocji zdrowia. Wyd. IFiS PAN, Warszawa, 52-62.

Sposób cytowania źródeł Alfabetycznie Jeśli czasopismo: 1. Nazwiska autorów z inicjałami., rok, Tytuł pracy. Tytuł czasopisma, numer zeszytu, strony od-do. 1. Roinin A.S., Tuorila K., 1999, Food preferences and its factors. Pol. J. Food Nutr., 12, 120-126. Jeśli książka/monografia (opracowanie zwarte): 2. Nazwiska autorów z inicjałami, rok, Tytuł rozdziału. (w:) Tytuł książki. Red. Nazwiska redaktorów z inicjałami. Wydawnictwo, miejsce wydania, strony od-do. 2. Charzewska J., 1998, Ocena stanu odżywienia. (w:) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Red. Gawęcki J., Hryniewiecki L. PWN, Warszawa, 481-494. Można cytować strony internetowe – podając pełną ścieżkę

Dziękuję za uwagę - konwalie