ŚRODOWISKOWE I SPOŁECZNE ASPEKTY WPROWADZENIA UPRAW GMO DO ROLNICTWA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
prezentacja wyników badania marketingowego
University of California
European Commission - Directorate General for Agriculture Polityka Rozwoju Wsi w powiększonej Unii Europejskiej Propozycja Komisji Europejskiej na lata.
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
rolnictwo ekologiczne
Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
prof. zw. dr hab. Ludwik Tomiałojć
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Chcę żyć ekologicznie.
Amerykańskie programy ubezpieczenia upraw.
Priorytet 5 Wspieranie efektywnego gospodarowania zasobami i przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną i odporną na zmianę klimatu w sektorach: rolnym,
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Akwakultura oczami konsumenta
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
„EKOROLNICTWO w REGIONIE POMORSKIM”.
Autor: Jacek Kukawski III a
DANE SZKOŁY Nazwa szkoły:
Lokalny ekorozwój - założenia, a rzeczywistość
UMIEJĘTNOŚĆ KONSULTACJI SPOŁECZNYCH > DROGĄ DO ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Społeczne partnerstwo na rzecz zdrowia środowiskowego
Formy ochrony krajobrazu i przyrody
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Stan edukacji leśnej w polskich szkołach
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Biotechnologia w produkcji zwierzęcej: klonowanie
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
problem ocieplania klimatu nierozerwalnie związany jest z funkcjonowaniem geosystemu, tj. skomplikowanej współzależności procesów zachodzących w litosferze,
Technik żywienia i usług gastronomicznych
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej na ochronę środowiska w Polsce.
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Ochrona indywidualna, gatunkowa i obszarowa. Ochrona indywidualna Jest to najstarsza forma ochrony przyrody na świecie. Ochroną indywidualną obejmuje.
Republika Federalna Niemiec
Rolnictwo ekologiczne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Propozycje działań demonstracyjnych
Transgraniczny Rezerwat Biosfery „Roztocze”
Zapis prezentacji:

ŚRODOWISKOWE I SPOŁECZNE ASPEKTY WPROWADZENIA UPRAW GMO DO ROLNICTWA prof. zw. dr hab. Ludwik Tomiałojć Wykładowca Rozwoju Zrównoważonego i Ochrony Przyrody na Uniwersytecie Wrocławskim, z dyplomem kursu n.t. GMO, syn rolnika tomilu@biol.uni.wroc.pl

I. ANTYEKOLOGIZM W DEBATACH O GMO W dyskusjach tych spośród nauk oceniających wpływ na środowisko wyłączono ekologię i gleboznawstwo – choć: a) tylko te dziedziny badają zależności między organizmami oraz ich relacje ze środowiskiem b) znane są już poważne zmiany w glebach i w ekologii zespołów wywołane przez uprawy GMO

Tworzenie i uprawianie roślin GM to dwa kompletnie różne etapy: a) eksperymenty w laboratoriach, wykorzystujące wiedzę genetyczną i molekularną, b) uwalnianie do środowiska – działanie zmieniające stan środowiska, wymagające ocen opartych na wiedzy gleboznawczej, ekologicznej i ewolucyjnej. Ta dwuetapowość, oczywista przy wprowadzaniu leków, w przypadku GMO jest uparcie ignorowana.

Uwalnianie GMO do środowiska jest aktem tylko EKOLOGICZNYM Zatem: czy i jaki zespół ekologów, gleboznawców, ekspertów rolnictwa konwencjonalnego będzie te eksperymenty kontrolować? jakie gremium będzie dbać o zachowanie w dobrym stanie gleb, środowiska rolniczego, bezpieczeństwa upraw konwencjonalnych i ekologicznych?

Pytajmy: Dlaczego utrzymuje się w tajemnicy, gdzie w Polsce są owe 3000 ha eksperymentalnych upraw kukurydzy GM? Czy dlatego, że wiedząc to, niezależni naukowcy mogliby przeprowadzić tam badania terenowe i ujawnić dane np. o stanie flory i fauny glebowej?

Art. 24 byłego projektu Ustawy o GMO: W 19-osobowym składzie Komisji ds. GMO przewidywano: samych tylko biologów molekularnych bez wiedzy z zakresu ekologii i środowiska, i ani jednego uczonego z zakresu ekologii, gleboznawstwa, ekologii roślin, żywienia itp. Ci drudzy nie są pełnoprawnymi obywatelami?

II. JAKIE ŚRODOWISKOWE SKUTKI UPRAW GMO? 1. Nieodwracalność aktów uwolnienia GMO to nie rdzewiejące maszyny, lecz mnożące się, mutujące i wędrujące organizmy żywe (jakby inwazje obcych gatunków); 2. Przekazywanie obcych genów innym gatunkom GMO krzyżują się z innymi odmianami i gatunkami, są więc „genetycznym zanieczyszczeniem”; Znamy już mieszańce pomiędzy 20-25 % gatunków roślin wyższych!

A. Zubożenie agronomicznego bogactwa genetycznego GM zmniejszają różnorodność lokalnych kultywarów i odmian zwierząt hodowlanych, Marnuje to różnorodny dorobek tysięcy lat rolnictwa konwencjonalnego A zmniejszona różnorodność genetyczna utrudnia dopasowywanie upraw do zmian klimatu oraz uodparnianie się na nowe szkodniki

B. SKUTKI EKOLOGICZNE. NIEMOŻNOŚĆ zatrzymania ekspansji GMO w przyrodzie (prof. J.B. Neilands, biochemik). Transgeny przenikają z czasem do roślin dzikich, także tych w rezerwatach i parkach narodowych, oraz do organizmów glebowych i wodnych To nieodwracalne wprowadzenie nowego genetycznego czynnika, bez uprzedniego poznania jego skutków wieloletnich ekologiczno-ewolucyjnych.

GMO zagraża czystości dzikiej przyrody Nawet czystości genetycznej gatunków dzikich nie spokrewnionych z formami GM Seria prac: zmieniony chemizm GMO wpływa poprzez pyłek lub zjadane tkanki rośliny na współżyjące z nią gatunki zwierząt bezkręgowych i kręgowych zmieniając skład zespołów organizmów żywych (Alteri 1998, Hilbeck et al. 1998, Hernandez et al. 1998, Losey et al. 1999, Mizuki et al. 1999)

Redukcja różnorodności biologicznej Poprzez likwidowanie mozaikowatości krajobrazu rolniczego, jako ostoi dla wielu zanikających gatunków roślin i zwierząt. Obok inwazji zawleczonych gatunków obcych ekspansja GMO jest drugim krokiem ku absurdalnej, bo PLANETARNEJ, uniformizacji organizmów żywych.

III. PROBLEM GOSPODARCZO-SPOŁECZNY POLSKI I EUROPY to: BRAK PRACY i ŹRÓDEŁ UTRZYMANIA dla milionów obywateli, a nie NIEDOSTATEK lub ZŁA JAKOŚĆ PRODUKTÓW ROLNYCH

Rozstrzyganie o przyszłości społeczeństwa oraz o stanie środowiska jego bytowania wymaga decyzji natury moralno-filozoficznej: Jaka hierarchia wartości będzie podstawą? Czy maksymalizacja zysku dla wybranych i obcych? Czy zapisana w Konstytucji i w unijnym Traktacie Lizbońskim sprawiedliwa zasada Rozwoju Zrównoważonego = Obrona dobra wspólnego?

W przypadku upraw GMO pytamy : co dla Ustawodawcy będzie wartością nadrzędną: doraźny zysk zagranicznych właścicieli ziarna zmodyfikowanego i naszych ich klientów? czy dalekowzroczne dobro polskich rolników, naszego społeczeństwa i naszego środowiska przyrodniczego, w którym mamy żyć przez stulecia? Rolniczy neokolonializm czy rozważna niezależność?

KTO PRZECIW GMO? Konwent Marszałków Sejmiki Wojewódzkie Izby Rolnicze Kilkudziesięciu akademickich profesorów, np. Komitet Ochrony Przyrody PAN Kilkanaście dużych organizacji pozarządowych Partie PiS oraz ZIELONI 2004 Zdecydowana większość obywateli Polski DLACZEGO?

UPRAWY GMO ZASZKODZĄ POLSCE GOSPODARCZO I SPOŁECZNIE Nasze rolnictwo opiera się na rodzimej produkcji, eksporcie płodów i rodzimym przemyśle rolnym (wytwórnie pasz, np. śruty rzepakowej) Daje stały dochód i zatrudnienie paru milionom ludzi Polska i UE ma nadmiar żywności (do 40% marnowane) Rynek wschodni straciliśmy, ale zachodni rośnie… Po co nam opatentowane obce uprawy, ryzykując ich negatywne skutki?

Polski eksport prod. rolno-spożywczych w 2011 r przekroczył 60 mld zł

Rozwój rolnictwa ekologicznego Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce: r. 1991 - 49 r. 2000 - 950 r. 2011 - 24 416 W ciągu 11 lat wzrost 25-krotny. Wg. J. Mostowski 2012. Ekonatura 2/99: 27-29.

Uprawy GMO zagrażają rolnictwu konwencjonalemu i ekologicznemu oraz eksportowi smacznej żywności Wprowadzanie ich nie leży w interesie większości Polaków, ani rolników, ani konsumentów, ani eksporterów żywności, ani nie jest dobre dla przyrody. W 5 razy gęściej niż USA zaludnionej Polsce i pokrytej drobnopowierzchniowymi uprawami nie ma warunków dla odizolowania upraw GMO ani od upraw konwencjonalnych i ekologicznych, ani od dzikiej przyrody

Nieliczni zyskają, większość straci Polskie drobne rolnictwo najbardziej podatne na wykonkurowanie przez rolnictwo „przemysłowe” Masowe uprawy GMO grożą bankructwem drobnych rolników, jak w Indiach, i w konsekwencji wzrostem bezrobocia o 1-2 mln Polaków. Kto da im zatrudnienie i utrzymanie ich rodzinom? Zagraniczne koncerny? W USA nie pomogły!  

W czyim interesie trwa propaganda na rzecz uwolnienia GMO w Polsce wspierana w mediach przez kilku biotechnologów? Tym aspektem warto zainteresować Najwyższą Izbę Kontroli, powołaną do kontrolowania dbałości o interes publiczny.

IV. MODERNIZACJA ROLNICTWA, CZY TYLKO PRZEZ GMO? Także przez: a) uniezależnienie od ropy naftowej i chemizacji; b) wzrost plonowania przez zwiększenie pracy ludzkiej – roln. ekologiczne zmniejszające bezrobocie; c) wzbogacanie różnorodności lokalnych odpornych odmian i ras d) nowe technologie: probiotyki, dobór hodowlany wsparty markerami molekularnymi, heterozja, nawadnianie kropelkowe; e) rozwinięta biologiczna walka ze szkodnikami

FOOD FUTURES NOW: ORGANIC, SUSTAINABLE, FOSSIL- FUEL -FREE Zamiast rolnictwa przemysłowego zubażającego gleby polecajmy nową wiedzę rolniczą Świata: Ho M-W, Burcher S, Li-Ching L i inni 2008. FOOD FUTURES NOW: ORGANIC, SUSTAINABLE, FOSSIL- FUEL -FREE ISIS-TWN Report. www.i-si-s.org.uk/foodFutures.php To są wyniki badań nad tym, jak produkując żywność można chronić społeczeństwo, zdrowie, środowisko, gleby, klimat i uniezależniać rolnictwo od ropy i koncernów

V. WNIOSKI Pełne skutki upraw GMO, natury ekologicznej i ewolucyjnej, będą rozpoznawalne z opóźnieniem o całe dziesięciolecia. Twierdzenia o nieszkodliwości ekologicznej i gospodarczej GMO są nienaukowe, a emocjonalne lub interesowne. Wobec braku badań wpływ upraw GMO na przyrodę znamy słabo. Jednak co ujawniono, jest tak niepokojące, żeby wspierać ROZWAGĘ.

Wnioski c.d. Mając nadprodukcję żywności POLSKA NIE MA ŻADNYCH POWODÓW, aby wprowadzać ten ryzykowny i neokolonialny eksperyment, Przeciwnie mamy powody, by go nie dopuścić: - chroniąc DZIEDZICTWO BIOLOGICZNO-KULTUROWE setek pokoleń rolników Starego Świata - chroniąc różnorodność biologiczną dzikiej przyrody.