Doliny Ekologicznej Żywności na Lubelszczyźnie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leszek Skalny Kraków, dnia 29 marca 2007 r.
Advertisements

Założenia aktualizacji Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Małopolskiego.
innowacyjna wielkopolska
Wrocław. Środki na przedsiębiorczość MŚP EFRREFS RPOPO KL Środki na wsparcie już funkcjonujących przedsiębiorstw Środki na założenie przedsiębiorstwa.
Kongres Uzdrowisk Polskich Muszyna r
Departament Strategii i Rozwoju Regionalnego
Dr inż. Michał Klepka Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata
Wiedza i innowacje w rozwoju gospodarki -
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
III Regionalna Konferencja Ewaluacyjna – Rzeszów 2010 Koncepcja systemu monitoringu i ewaluacji Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Podkarpackiego.
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BADANIA NAUKOWE POLSKO-NORWESKI FUNDUSZ BADAŃ NAUKOWYCH PROGRAMY WSPÓŁPRACY TERYTORIALNEJ.
Wybrane działania Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości w zakresie wspierania innowacji i przedsiębiorczości Irma Pęciak Dyrektor Zespołu Innowacji.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
Pomorski Klaster ICT - sukces w praktyce
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Klaster konkurujemy ze sobą i działamy razem
Priorytet II Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Departament Rozwoju Regionalnego.
Innowacyjność w programach Unii Europejskiej i Polski
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
Slajd początkowy z animacją, animacja uruchamia się automatycznie po włączeniu tryby prezentacji 1 1.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski oraz Bank Gospodarstwa Krajowego dla przedsiębiorstw regionu Konferencja Finansowanie inwestycji innowacyjnych przedsiębiorstw.
kampania edukacyjno-informacyjna MAŁOPOLSKA 3E konkurs na ekologiczny biznes (produkt) targi ekoofert budowanie potencjału znaku (eko)jakości MAŁOPOLSKA.
1.
dr Zbigniew E. Zieliński Wyższa Szkoła Handlowa
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
ABC FUNDUSZY EUROPEJSKICH © Mariola Ciborowska, 11 grudnia 2012.
Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji KOORDYNATOR: Maria Szwarc.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
„Polskie klastry i polityka klastrowa” Klaster NUTRIBIOMED Warszawa dnia 14 kwietnia 2011 r. Przedsięwzięcie realizowane przez PARP jest współfinansowane.
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Dolina Lotnicza Innowacyjny Klaster Przemysłowy
WSCHODNI OŚRODEK TRANSFERU TECHNOLOGII
Program eCentra - propozycja Bartosz Mioduszewski.
Plan działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
Wsparcie dla rozwoju technologii
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego INNOWACYJNY REGION Omar Saoudi Dyrektor Departamentu Gospodarki Poznań, 14 stycznia 2008.
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Rozwój regionów – rola biznesu Marek Kłoczko Sekretarz Generalny Warszawa, 22 maja 2009 r.
1 Targi Zarządzania Zasobami Ludzkimi 8-9 kwiecień 2008 r. Warszawa Wanda Powałka Zespół Wdrażania Instrumentów Instytucjonalnych PARP „Punkty Konsultacyjne.
Programowanie perspektywy finansowej
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Innowacje – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT PAWEŁ ZAWADZKI Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju Regionalnego.
Poznań, r. Oddział Terenowy Stowarzyszenia „Wolna Przedsiębiorczość” Płock, ul. Nowy Rynek 3 tel. 24/ ;
Budowa Lubuskiego Systemu Innowacji , Żary Współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Program Operacyjny Współpracy.
P RZEDSIĘBIORCZOŚĆ W KONTEKŚCIE WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ - TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ P RZEDSIĘBIORCZOŚĆ W KONTEKŚCIE WSPÓŁPRACY TRANSGRANICZNEJ - TERAŹNIEJSZOŚĆ.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Lubelskie Centrum Obsługi Inwestora Spotkanie pracowników PAIiIZ i COI L U B E L S K I E C O I Doświadczenie Lubelskiego COI w pozyskiwaniu funduszy Unii.
Projekt systemowy LUBUSKIE CENTRUM INNOWACJI Deklaracje współpracy na rzecz rozwoju innowacji w regionie Maciej Nowicki Dyrektor Departamentu Rozwoju Regionalnego.
1 Wprowadzenie Dostępne środki z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności w latach
Biuro Funduszy Europejskich Europejski Fundusz Społeczny dla szkół ponadgimnazjalnych Marta Krause Biuro Funduszy Europejskich Urząd Miasta Poznania 12.
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
„Fundusze europejskie dla przedsiębiorców, szansa, czy mit”
Katarzyna Matuszak Dyrektor Działu Rozwoju Przedsiębiorczości
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Stanisław Tamm Urząd Miasta Poznania Wydział Działalności Gospodarczej
Potrzeby informacyjne ROT WŁ w kontekście monitorowania SRWŁ 2020 i RSI LORIS 2030 Maciej Bąk (BPPWŁ ROT)
Zapis prezentacji:

Doliny Ekologicznej Żywności na Lubelszczyźnie Strategia Doliny Ekologicznej Żywności na Lubelszczyźnie Dr inż. Barbara Szymoniuk

Dlaczego „Dolina” na „Wyżynie” Lubelskiej? Słowo „Dolina” w nazwie Dolina Ekologicznej Żywności nie oznacza ukształtowania powierzchni, ale tzw. klaster gospodarczy - nowoczesną formę współpracy gospodarczej, skoncentrowanej na lokalnym terytorium. Przykład: Krzemowa Dolina w Kaliforni

Jak odróżnić klastry od sieci lub skupisk firm? Firmy lub gospodarstwa są położone na pobliskim terytorium, a ich właściciele zazwyczaj się znają firmy działają w tej samej lub w powiązanych branżach uczestnicy współpracują lub konkurują ze sobą uczestnicy współpracują z firmami świadczącymi usługi biznesowe oraz z ośrodkami badawczo-rozwojowymi lub naukowymi wytwarza się tożsamość klastra, czyli wszyscy uczestnicy są świadomi, że działają w klastrze, często tworzą wspólną markę handlową (mają wspólne logo)

Dlaczego żywność ekologiczna? Światowy rynek ekologicznej żywności cechuje dynamiczny wzrost, który warto wykorzystać. Również w Polsce istnieje ogromny potencjał rozwoju tego rynku.

Co to jest „żywność ekologiczna”? Żywność ekologiczna to smaczne, pełnowartościowe produkty przetwarzane i przechowywane wyłącznie w naturalny sposób. Są produkowane na bazie zbóż, warzyw, owoców, ziół, jaj, mięsa, mleka, miodu i innych surowców pochodzących z gospodarstw stosujących naturalne metody wytwarzania, w tym nawożenia i ochrony roślin.

Żywność ekologiczna… Jest pełnowartościowa, o zbilansowanej zawartości składników pokarmowych; długo zachowuje świeżość Nie zawiera szkodliwych dodatków chemii spożywczej (konserwantów, spulchniaczy, barwników) ani zanieczyszczeń chemicznych Nie pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie Mimo wyższej ceny stanowi najtańszy i najskuteczniejszy sposób profilaktyki zdrowotnej. Jest korzystna dla zdrowia, ponieważ jest wolna od środków chemicznych, będących przyczyną wielu chorób: gastrycznych, nowotworowych oraz alergii.

Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Produkty zapakowane powinny być specjalnie oznakowane: obowiązkowo nazwą lub numerem upoważnienia jednostki certyfikującej, napisem PL – rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE oraz ewentualnie logo produktów ekologicznych wytworzonych w Unii Europejskiej Sprzedawcy produktów ekologicznych sprzedawanych luzem (sklepy detaliczne, rolnicy) powinni legitymować się aktualnym certyfikatem

Kategorie ekożywności Ekologiczne produkty rolne (zboża i inne surowce roślinne), mąki, kasze Owoce i warzywa (surowe, mrożone, suszone, liofilizowane) oraz ich przetwory Zioła, przyprawy, używki (kawy, herbaty) Produkty korzenne, bakalie, miody Mięso i wędliny, ryby, nabiał i jaja Pieczywo, wyroby cukiernicze Napoje, wina, nalewki, piwo

Korzyści z popularyzacji rolnictwa ekologicznego Przyjazna środowisku produkcja rolna Oferta żywności o wysokich walorach odżywczych, smakowych i zdrowotnych dla własnego społeczeństwa i na eksport Podnoszenie atrakcyjności turystycznej i biznesowej regionu Zwiększone dopłaty unijne dla rolników (uwaga - niebezpieczeństwo nieracjonalnych upraw np. trawy, orzecha włoskiego, nastawionych wyłącznie na pozyskiwanie dopłat!!!)

Podstawowe informacje o projekcie Tytuł projektu: Strategia Doliny Ekologicznej Żywności Numer projektu: Z/2.06/II/2.6/17/04 Okres realizacji: styczeń 2005 – czerwiec 2006 (18 miesięcy) Finansowanie: Europejski Fundusz Społeczny (EFS) w 75%, krajowe środki publiczne w 25% Program: Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego (ZPORR), Priorytet 2. Wzmocnienie zasobów ludzkich w regionach, Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Koordynacja: Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie

O projekcie… „Strategia Doliny Ekologicznej Żywności” jest projektem pilotażowym Regionalnej Strategii Innowacji województwa lubelskiego (współtworzonej głównie przez Urząd Marszałkowski i Politechnikę Lubelską) koordynowanym przez WSPA. Obecnie jako eksperci projektu współpracują naukowcy z 4 szkół wyższych Lublina: Politechniki Lubelskiej, Akademii Rolniczej (in spe Uniwersytetu Przyrodniczego), Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji oraz Akademii Medycznej. Zainteresowane są także: UMCS i KUL. Dolina Ekologicznej Żywności wpisana jest w Regionalną Strategię Innowacji, Strategię Rozwoju Województwa Lubelskiego i Narodowy Plan Rozwoju.

Innowacje w DEŻ Nowa forma organizacji biznesu, oparta na konkurencji i współpracy (klaster gospodarczy) Podwyższenie norm produkcyjnych Nowe technologie: produkcji rolnej i przetwórstwa, produkcji opakowań itp.; dla rolników – całkowita „rewolucja” w dotychczasowym gospodarowaniu (z 2-3 letnim okresem przestawiania) Nowe instrumenty i metody marketingu Nowe rynki (kreowanie popytu)

Założenia „odgórne” Dolina Ekologicznej Żywności to pomysł na rozwój Ściany Wschodniej Polski (województw: warmińsko –mazurskiego, lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego). Ekologiczna żywność ma być sztandarowym produktem tych regionów, promowanym i sprzedawanym na terenie Polski, Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych.

Cel kierunkowy 2: Większa spójność społeczna, gospodarcza i społeczna: Narodowa Strategia Rozwoju Regionalnego 2007-2013 (wersja z grudnia 2005 r.) Cel kierunkowy 2: Większa spójność społeczna, gospodarcza i społeczna: Priorytet 2.5: Poszerzenie perspektyw rozwoju gospodarczego województw Wschodniej Polski: Kierunek działań 2.5.3.: Rozwój specjalistycznej produkcji rolniczej Kierunek działań 2.5.4: Wsparcie budowy „doliny lotniczej” z zaawansowanymi technologicznie ośrodkami rozwoju przemysłu lotniczego

Kierunek działań 2.5.2.: Rozwój specjalistycznej produkcji rolniczej Obszar docelowy: warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie

Europejska przestrzeń B+R 100 CENTRES OF EXCELLENCE 26 CENTERS OF ADVANCED TECHNOLOGY Dolina Ekologicznej Żywności 12 TECHNOLOGY PARKS

Cele projektu Stworzenie strategii Doliny Ekologicznej Żywności Stworzenie bazy dla kolejnych projektów, wprowadzających w życie ideę Doliny Ekologicznej Żywności Propagowanie rozwoju regionu w oparciu o produkcję ekologicznej żywności, przedsiębiorczość i postęp w rolnictwie ekologicznym Stworzenie znaku dla produktów ekologicznych z województwa lubelskiego oraz systemu identyfikacji DEŻ Upowszechnianie idei zdrowego żywienia

Cel funkcjonowania DEŻ Celem DEŻ będzie zarówno zwiększanie podaży żywności ekologicznej, jak i pobudzanie popytu regionalnego, krajowego i zagranicznego.

Główne założenia strategii DEŻ - struktura funkcjonalna Doliny DEŻ jako klaster (regionalna sieć współpracy) Lubelskie Stowarzyszenie np. EkoLubelszczyzna (byt prawny – rdzeń klastra) Biuro DEŻ (Jednostka Koordynująca, punkt konsultacyjny)

Procesy rozwoju sieci DEŻ procesy wsparcia dla rozwoju rynku ekologicznej żywności procesy rozwoju popytu na ekologiczną żywność procesy rozwoju podaży ekologicznej żywności Budowanie świadomości ekologicznej Rozwój kultury ekologicznej Inicjowanie produkcji ekologicznej Rozwój sprzedaży ekologicznej żywności Polityka rozwoju regionalnego Wspomaganie rozwoju ekogospodarstw Promocja produktów ekologicznych Rozwój ekobiznesu Rozwój oferty ekologicznej

Główne założenia strategii DEŻ - czynniki przewagi konkurencyjnej lokalizacji Kontekst strategii i rywalizacji firm w obszarze DEŻ Naśladownictwo, transfer wiedzy i doświadczenia Nasilona konkurencja Wzajemne dyscyplinowanie Solidarność branżowa Wspólny marketing Warunki popytu na ekologiczną żywność Promocja ekologicznej żywności Wymagający i uczący się klient Uczciwa oferta i transakcja Innowacje produktowe Warunki czynników produkcji ekologicznej żywności Potencjał i jakość zasobów ludzkich i naturalnych Baza naukowo-techniczna i jej bliskość Proekologiczna aktywność administracji terenowej Zbieżność projektu DEŻ z polityką regionalną Sektory pokrewne i wspomagające rynek ekologicznej żywności Doradztwo i szkolenia dla gospodarstw ekologicznych Badania i kształcenie kadr dla eko-biznesu Rozwój agroturystyki i imprez środowiskowych Lobbing na rzecz rozwoju Doliny

Współpraca w ramach DEŻ to... Udział w tworzeniu oferty klastra: produkcja rolna, przetwarzanie, wspólna promocja, baza informacyjna, portal internetowy, udział w targach i misjach gospodarczych, oragnizowanie kiermaszy ekożywności i innych produktów ekologicznych, lobbing, np. przeciwko uprawom roślin modyfikowanych genetycznie, organizowanie szkoleń, seminariów i konferencji, wydawanie wspólnych publikacji, starania o europejskie środki pomocowe, wspólne prowadzenie badań i projektów innowacyjnych.

Kto może współpracować w ramach Doliny Ekologicznej Żywności? Rolnicy i grupy producentów rolnych – dostawcy ekologicznych produktów rolnych Dostawcy przetworzonych produktów ekologicznych, wytwarzający je we własnym zakresie lub zlecające produkcję Zakłady produkcyjne wytwarzające produkty ekologiczne oraz produkty komplementarne, np. opakowania (wyłącznie lub alternatywnie wobec konwencjonalnych) Firmy zajmujące się sprzedażą i marketingiem żywności ekologicznej, w tym sieci sprzedaży i rynek hurtowy Gospodarstwa eko-agroturystyczne Dostawcy usług certyfikacyjnych i badawczych

Kto może współpracować w ramach Doliny Ekologicznej Żywności? c.d. Regionalne i lokalne władze samorządowe Organizacje i instytucje działające na rzecz rozwoju wsi, w°tym ODR-y i lokalne klastry gospodarcze Organizacje ekologiczne, organizacje popularyzujące prowadzenie zdrowego trybu życia i odżywiania się Przedszkola, szkoły wszystkich szczebli i instytuty naukowo-badawcze Media, zajmujące się tematyką ekologiczną, zdrowotną, rolniczą, rozwoju regionalnego Społeczność Lubelszczyzny zainteresowana prowadzeniem zdrowego trybu życia, środowiska lekarskie, nauczyciele

Struktury ponadregionalne – potencjalni partnerzy DEŻ Polskie Towarzystwo Rolników Ekologicznych Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND Polski Klub Ekologiczny Koalicja na rzecz Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego Sieć Ośrodków Doradztwa Rolniczego z centrum koordynującym ekodoradztwa w Brwinowie k/Radomia EkoConnect - Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego Środkowej i Wschodniej Europy krajowe stowarzyszenie producentów ekologicznych (obecnie tworzone)

Inne programy i struktury regionalne - przykłady Małopolski Program Rozwoju Rynku Żywności Ekologicznej (uruchomiony jesienią 2005 r.) Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego – zrzeszenie 5 stowarzyszeń z województwa podkarpackiego Małopolska i Podkarpacie mają więcej ekogospodarstw (1177 i 885), niż Lubelszczyzna (773). Źródło: www.rzeczpospolita.pl, 20.02.2006

Podkarpackie na międzynarodowych targach ekologicznych BioFach`2006 w Norymberdze

Dane teleadresowe Biuro projektu: Sekretariat Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, ul. Bursaki 12 Infolinia: 081740 84 11-12 Internet: biuro@dolinaeko.lublin.pl www.dolinaeko.lublin.pl

Dziękuję za uwagę! b.szymoniuk@pollub.pl