Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich Priorytet I, Działanie 1.2 Perspektywy dla młodzieży, schemat a. DO SUKCESU OD KUCHNI
Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich Priorytet I, Działanie 1.2 Perspektywy dla młodzieży, schemat a. DO SUKCESU OD KUCHNI
Realizator projektu: Powiatowy Urząd Pracy w Tomaszowie Lubelskim Instytucja Wdrażająca: Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie
OKRES WDRAŻANIA PROJEKTU: r. – r.
WARTOŚĆ PROJEKTU ,50 zł Wnioskowana kwota dofinansowania ,07 zł Wkład własny 47211,43 zł
CEL PROJEKTU: AKTYWIZACJA ZAWODOWA OSÓB BEZROBOTNYCH PONIŻEJ 25 ROKU ŻYCIA ZAREJESTROWANYCH DO 24 MIESIĘCY poprzez: Wzmocnienie kreatywności i zdolności do samodzielnego poruszania się po rynku pracy Podniesienie lub zdobycie kwalifikacji dostosowanych do wymogów gospodarki i potrzeb pracodawców w konkretnych zawodach i sektorach rynku pracy Zwiększenie zatrudnienia wśród ludzi młodych
GRUPA DOCELOWA: 25 osób bezrobotnych poniżej 25 roku życia z terenu powiatu tomaszowskiego zarejestrowanych do 24 miesięcy, z wykształceniem: średnim gastronomicznym – 20 osób zasadniczym zawodowym gastronomicznym – 5 osób
UZASADNIENIE POTRZEBY REALIZACJI PROJEKTU: wysoki poziom bezrobocia wśród ludzi młodych, który na dzień r. wyniósł 26,4% ogółu zarejestrowanych, w tym 192 osoby z wykształceniem gastronomicznym - rozwój sektora usług gastronomiczno- hotelarskich - brak kadry gastronomicznej o wysokich kwalifikacjach i praktycznych umiejętnościach zawodowych
ZREALIZOWANE DZIAŁANIA: Poradnictwo zawodowe nakierowane na określenie predyspozycji i potrzeb beneficjentów ostatecznych Szkolenie Kucharz-kelner z modułem językowym mające na celu dostosowanie kwalifikacji do potrzeb rynku Staże i przygotowanie zawodowe służące nabyciu praktycznych umiejętności do wykonywania pracy Pośrednictwo pracy nakierowane na pomoc w uzyskaniu odpowiedniego zatrudnienia
OSIĄGNIĘTE REZULTATY TWARDE: Zdobycie kwalifikacji zawodowych przez 25 osób w zawodzie kucharz-kelner, potwierdzone zaświadczeniami o ukończonym szkoleniu Nabycie przez 25 osób podstawowych umiejętności w zakresie znajomości języka angielskiego, z uwzględnieniem słownictwa zawodowego Zdobycie doświadczenia zawodowego przez 20 osób w ramach zorganizowanych staży i przygotowania zawodowego, potwierdzone zaświadczeniami o ich odbyciu
OSIĄGNIĘTE REZULTATY MIĘKKIE: Zwiększenie mobilności zawodowej młodych ludzi Nabycie umiejętności autoprezentacji Nabycie zdolności nawiązywania kontaktów Nabycie umiejętności planowania własnego czasu, punktualności oraz odpowiedzialności Nabycie zdolności do samodzielnego poruszania się na rynku pracy
OSIĄGNIĘTY WSKAŹNIK EFEKTYWNOŚCI – 30% POZIOM ZADOWOLENIA UCZESTNIKÓW Z UDZIAŁU W PROJEKCIE– 100%
PONIESIONE WYDATKI PROJEKTU: ,63 zł, co stanowi 64,92% ogółu planowanych wydatków we wniosku o dofinansowanie realizacji projektu
Być może udział w projekcie będzie dla uczestników drogą Do sukcesu od kuchni na miarę: Gotuj z Kuroniem Kuchnia z okrasą Na ostrzu noża Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
POWIATOWY URZĄD PRACY UL. LWOWSKA TOMASZÓW LUBELSKI TEL FAX PREZENTACJĘ PRZYGOTOWAŁY: A. RADAWSKA i M. KOZIEŁ pod kierunkiem kierownika Działu RP – E.ZUB PREZENTACJĘ PRZEDSTAWIŁA: