Beskidzkie Stowarzyszenie Produkcji Ekologicznej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
polskiego sektora mleczarskiego jest jedynym rozwiązaniem ?
Advertisements

STRATEGIA ROZWOJU GOSPODARCZEGO MIASTA PABIANICE
Arkadiusz Wojciechowski
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata
European Commission - Directorate General for Agriculture Polityka Rozwoju Wsi w powiększonej Unii Europejskiej Propozycja Komisji Europejskiej na lata.
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
© Paweł Dobrowolski 2006 Deregulacja – dlaczego regulujemy? 20 marca 2005.
Plan działań na rzecz rozwoju społeczeństwa informacyjnego
Projekty związane z ochroną środowiska w programach operacyjnych współfinansowanych ze środków UE w Polsce Konferencja Aspekty środowiskowe w działaniach.
MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BADANIA NAUKOWE POLSKO-NORWESKI FUNDUSZ BADAŃ NAUKOWYCH PROGRAMY WSPÓŁPRACY TERYTORIALNEJ.
Podstawowa analiza rynku
Podstawowa analiza rynku
„Rolnictwo społecznie zrównoważone - koncepcja badań”
Chcę żyć ekologicznie.
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Rola Doradztwa w doskonaleniu innowacyjno ś ci sektora Rolno- spo ż ywczego Prof.zw.dr hab.Katarzyna Duczkowska- Małysz Puławy 2009.
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Społeczna odpowiedzialność biznesu szansą na zrównoważony rozwój
Przyjazne formy turystyki
Lokalny ekorozwój - założenia, a rzeczywistość
Ekonomia w pigułce.
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Społeczne partnerstwo na rzecz zdrowia środowiskowego
Założenia Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Akcja Sprzątania Świata Zespół Szkół nr2 im.A.Świętochowskiego
KATARZYNA STĘPIEŃ Antonina vizniuk gc02, 2ltd
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
problem ocieplania klimatu nierozerwalnie związany jest z funkcjonowaniem geosystemu, tj. skomplikowanej współzależności procesów zachodzących w litosferze,
w aspekcie nadzoru sanitarnego
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
STRATEGIA ROZWOJU GMINY SKARSZEWY NA LATA
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Gospodarowanie a środowisko Wykład 13 WNE UW. Związek gospodarowania ze środowiskiem i zanieczyszczeniami Zasoby i środowisko naturalne Przetwarzanie.
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Wizja Mazowsza do 2030 r. Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego Warszawa, 6 maja 2015 r.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Gospodarowanie a środowisko Konspekt 13 WNE UW Jerzy Wilkin.
Woda i składniki mineralne
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
„Czysta energia w mieście” Konkurs dla szkół podstawowych w ramach konkursu „Szanuj energię, chroń klimat” – VI edycja 2016.
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Ekologia wokół nas..
Specjalność: „Zarządzanie w Administracji Publicznej” studia I stopnia kierunek: „Zarządzanie”
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Rozwój obszarów wiejskich w działaniach UNDP Anna Darska Szefowa Przedstawicielstwa UNDP w Polsce Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju.
PROGRAM ROZWOJU GMINY CZŁUCHÓW NA LATA
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Fundusze unijne od podstaw Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 oraz inicjatywy europejskie dr Marek Szuszman.
Żywność ekologiczna.
Specjalność: „Zarządzanie w Administracji Publicznej”
Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2018/2019
Rolnictwo ekologiczne
Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2018/2019
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego
Zapis prezentacji:

ROLNICTWO TRADYCYJNE I EKOLOGICZNE SZANSĄ DLA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO Beskidzkie Stowarzyszenie Produkcji Ekologicznej i Turystyki BEST PROEKO Stowarzyszenie POLSKA WOLNA OD GMO mgr inż. Anna Bednarek – rolnik ekologiczny - specjalista z zakresu zarządzania środowiskiem naturalnym i czystszej produkcji, przeróbki surowców mineralnych, rekultywacji terenów zdegradowanych i gospodarki odpadami. koordynator Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi- ICPPC laureatka VII edycji konkursu ZIEMIA PLANETA KOBIET – Fundacji Yves Rocher – Instytutu Francuskiego

Strategiczne zasoby naturalne ZIEMI POWIETRZE, WODA, GLEBA I SŁOŃCE stanowią o podstawach egzystencji człowieka i życia naszej planety. Naturalne, budowane na wartościach i zapisane wzorem matematyki – królowej nauk przyrodniczych, recepty na życie i harmonię w przyrodzie są szansą na: zrównoważony rozwój teraźniejszych i przyszłych pokoleń mieszkańców Ziemi, ochronę bioróżnorodności i zasobów surowców naturalnych, bezpieczeństwo żywnościowe, gwarantowane tylko wtedy, kiedy najwyższym priorytetem będzie troska o zachowanie sił witalnych Ziemi, o glebę, o jej podstawową funkcję - zdolność do rodzenia. prawidłowy rozwój rolnictwa – sektora pierwszorzędnego, bo żywność jest podstawową i niezbędną energią w rozwoju cywilizacji – to rolnik tradycyjny, ekologiczny, współpracujący z przyrodą, żywi i broni, dostarcza na rynek żywność, która jest lekarstwem i lekarstwo, które jest żywnością – tak Hipokrates określił role rolnika w społeczeństwie.

Jakie rolnictwo i dlaczego ? Człowiek jest tym co je. Od jakości żywności zależy jakość życia i stan zdrowia. Zielona rewolucja zmieniła znacząco priorytety w uprawie ziemi. Zmniejszyła się liczba ludzi zaangażowanych w pracę na roli i wytwarzanie żywności. Zmienił się zatem kontakt człowieka z przyrodą i z żywnością. Przemysłowe rolnictwo produkuje przemysłową żywność, która zamiast walorów odżywczych, smakowych i zdrowotnych nabiera cech masowości i powtarzalności. Przemysłowe normy, technologie oparte na chemii, konserwantach, sztucznych polepszaczach i regulatorach smaku i zapachu wyparły stare sprawdzone receptury przetwórstwa rolno-spożywczego w lokalnych mleczarniach, serowniach, masarniach, piekarniach i wielu innych tradycyjnych przetwórniach.

Jakie rolnictwo i dlaczego ? Skupianie się na aspektach ekonomicznych gier rynkowych, pomnażaniu zysku, ograbia człowieka z godności i własności. Człowiek staje się przedmiotem, a nie podmiotem rynku. W przypadku rolnictwa i produkcji żywności prowadzi to do deregulacji rynków lokalnych i sprawia, że zagrożona jest samowystarczalność i suwerenność żywnościowa, a rolnik narażony jest na utratę ziemi.

Jakie rolnictwo i dlaczego ? Skutki jakie przyniosła zielona rewolucja i intensyfikacji rolnictwa to -wymagające kosztownej rekultywacji zdegradowane, wyjałowione gleby, które już nie rodzą, tylko produkują przy pomocy nawozów sztucznych pestycydów i herbicydów. Technika i biurokracja nie wspiera, ale wypiera rolnika z procesu wytwarzania żywności. A konsumenci? – to główni poszkodowani takiej - przemysłowej gospodarki rolnej i w konsekwencji takiej jakości żywności. Cierpią na alergie, nowotwory i bezpłodność. Taka jest cena wydajnej, taniej, nastawionej na zysk produkcji żywności dla ludzi i pasz dla zwierząt. Jest nadzieja dla rolnictwa tradycyjnego i ekologicznego – Rok 2010 był rokiem bioróżnorodności i początkiem zmian modelu rolnictwa w kierunku ekstensyfikacji. Analizy sozo-ekonomiczne i troska o zrównoważony rozwój wykazały, że tradycyjne, małe i średnie gospodarstwa rolne, wsparte polityka rolną i dobrze zorganizowane są w stanie zaspokoić lokalnie i globalnie potrzeby żywnościowe.

Jakie rolnictwo i dlaczego ? Dzisiaj już rolnik wie że z naturą się nie igra, bo ona nie wybacza błędów. Natura jest doskonała i dlatego należy z nią współpracować, tak by ją poznawać, naśladować, a nie rujnować. Tą wiedzę ma prawdziwy rolnik, który sprawdzonymi tradycyjnymi metodami ziemię uprawia pomagając jej rodzić. Ekologiczne metody gospodarowania ziemią bez chemii, bez GMO, z zachowaniem płodozmianowości i zharmonizowaniem upraw roślinnych z hodowlą zwierząt, są szansą na bezpieczeństwo żywnościowe. Są również szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego wsi.

Kto ma w ręku ziemię, żywność, ten ma władzę Ile ziemi pod pługiem, ile własności tyle wolności. Człowiek bez ziemi jest niewolnikiem, to prawda, ale na szczęście człowiek jest istotą społeczną. Dzisiaj szansą bycia człowiekiem wolnym jest posiadanie ziemi i funkcjonowanie w kooperatywie MIASTO – WIEŚ. Polski rolnik i konsument już mają tę świadomość i powstają także już u nas kooperatywy spożywcze, zalążki sprzedaży bezpośredniej. Działania u źródła są szansą odbudowy BEZPIECZNEGO RYNKU.

Sprzedaż bezpośrednia Formy funkcjonowania rynku sprzedaży bezpośredniej w naszym kraju, to przeważnie stoiska na lokalnych imprezach kulturalnych, kiermaszach i festynach. Oficjalnie nie funkcjonują sklepiki gospodarskie, bo rolnik nie może przetwarzać swoich produktów. Musi mieć do tego celu przetwórnię spełniającą normy przetwórni przemysłowej.

Od zarania rozwoju cywilizacyjnego człowieka RYNEK odgrywał i odgrywa wciąż dziejową rolę. Buduje lub rujnuje, ubogaca człowieka, lub doprowadza do ubóstwa. Szansą na normalny RYNEK i na bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce są rynki lokalne, na których rolnik będzie mógł sprzedawać przetworzoną w gospodarstwie żywność na takich samych zasadach jak w innych krajach UE.

Sprzedaż bezpośrednia W Polsce jest to „droga przez mękę” – pokonywanie absurdalnych przepisów i ograniczeń, które doregulują to co zawsze było dobre , bo logiczne i samozachowawcze. Trudne są drogi unormowania u nas prawodawstwa w zakresie sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych przetworzonych w gospodarstwach. Przykre jest, że nasze restrykcyjne przepisy utrudniają rolnikowi rozwój, a konsumentowi dostęp do bezpiecznej żywności – tradycyjnej, zdrowej i dobrej.

Bezpieczna żywność to żywność: świeża, lokalna, naturalna, nieprzetworzona przemysłowo

Dziękuję za rozwinięcie horyzontu zarządzania środowiskiem naturalnym WNIOSKI Polityka rolna i polityka rozwoju gospodarczego, powinny być spójne i winny być obszarem szczególnej troski o zdrowie i życie społeczeństwa, mieszkańców miast i wsi. Spójną politykę powinni tworzyć ludzie kompetentni, zatroskani o człowieka, o zdrowy styl życia i pożywienie dla niego. Dla dobra człowieka i środowiska naturalnego należało by znaleźć taką koncepcję efektywności wszechstronnego rozwoju, aby była kluczem kształtowania świadomości społecznej i pozwalała ocenić zachodzące zjawiska nie tylko w kategoriach ekonomicznych i społecznych, ale również niewycenialnych, ekologicznych, a zatem w kategoriach zdrowego rozsądku, dobra wspólnego i prawdziwej wolności. Dzisiaj największym zagrożeniem dla wolności i pokoju na świecie jest kryzys wartości, który się sprowadza do kryzysu człowieczeństwa. Historia uczy, że kryzys człowieczeństwa prowadził do katastrof, upadku i zagłady cywilizacji.

Dziękuję za uwagę