Prezentacja DEMO effective launching Kraków,
2
3 Poziom ogólnopolski Media ogólnopolskie Poziom regionalny Aktywność oddolna Media regionalne
4 zainteresowanie restauratorów: masowe zaangażowanie branży gastronomicznej w ideę festiwalu pozwoli na szeroką dystrybucję informacji a także pozwoli zainteresować potencjalnych sponsorów – efekt pozyskania funduszy na kampanię promocyjna na poziomie regionalnym + szum informacyjny zainteresowanie społeczności lokalnych: zaangażowanie w ideę festiwalu społeczności lokalnych, z których wywodzą się zespoły konkursowe – efekt kibicowania zainteresowanie dostawców (podwykonawców): zaangażowanie się dostawców (grupa firm lub jedna) w promocję festiwalu, którzy będą zainteresowani dotarciem ze swoją ofertą do lokali gastronomicznych Aktywność Oddolna
5 intensywne zaangażowanie lokalnych mediów (prasa, radio, TV) w promocję aktywności oddolnej festiwalu: szerokie dotarcie z informacją o festiwalu do restauratorów, dostawców i reklamodawców, patronat medialny ze strony prasy, relacjonującej przebieg eliminacji, przygotowań i zaangażowania lokalnych społeczności: rola mediów regionalnych w zakresie wzmocnienia aktywności pod względem promocyjnym: organizacja konkursów i plebiscytów związanych z festiwalem, wspomagających i promujących zaangażowanie grup docelowych Rola mediów regionalnych
6 Finały konkursów regionalnych: uatrakcyjnienie finałowej rozgrywki poprzez rozwiązanie plebiscytu dla publiczności oraz zaproszenie gwiazdy medialnej (kojarzonej z regionem), która reprezentowałaby zwycięski zespół w wielkim finale. Element wprowadzenia gwiazd do projektu gwarantowałby wzrost atrakcyjności medialnej projektu, co w połączeniu ze zgodnością treści festiwalu z misją telewizji publicznej stałoby się kluczowym argumentem do pozyskania np. TVP2 Finał ogólnopolski: rywalizacja zwycięskich zespołów regionalnych o tytuł Kucharza Polski roku (znak Festiwale Smaku – tradycja i smak) Głównym elementem wzmacniającym atrakcyjność finału, byłaby rywalizacja gwiazd- rzeczników regionalnych zespołów konkursowych, które reprezentowałyby swoje regiony. Oprócz profesjonalnych zespołów przygotowujących konkursowe potrawy, atrakcyjność medialna wzmacniałaby rywalizacja gwiazd. Poziom ogólnopolski Wrocław Kraków Białystok Zakopane Warszawa
7 Program telewizyjny Kuchnia Polska z gwiazdami : zaangażowanie TVP2 w realizację programu poświęconemu rywalizacji kulinarnych zespołów konkursowych. Program analogicznie do progr. Taniec z Gwiazdami relacjonowałby zarówno przebieg rywalizacji na polu kulinarnym jak i proces przygotowań do konkursu ekip konkursowych jak i gwiazd. Relacje telewizyjne z konkursów regionalnych i finału: wariant ten zakłada obszerne relacje telewizyjne z finałów regionalnych i wielkiego finału we Wrocławiu. Zakład on także zaangażowanie gwiazd i rywalizację pomiędzy nimi. Rola mediów ogólnopolskich
8 Wzrost znaczenia festiwalu – uwiarygodnienie: możliwość dowartościowania festiwalu poprzez dodanie elementu międzynarodowego. Zestawienie zwycięskiej ekipy konkursowej z gwiazdami kuchni innych krajów. Nic tak nie dowartościowuje, jak zestawienie polskiej kuchni z kulturą gotowania, przyrządzania i jedzenia w innych częściach świata. Koncepcja przedłużenia żywotności medialnej festiwalu: możliwość kontynuacji działań medialnych związanych z Festiwalem w oparciu o dalszy ciąg programów związanych z aspektem internacjonalnym. Wydłużenie żywotności na bazie konwencji Europa da się lubić z przedstawicielami kuchni innych krajów oraz gwiazdami pochodzącymi z tych krajów. ( Kuchnia włoska = Paolo Cozza, Kuchnia hiszpańska = Conrado Moreno) Aspekt internacjonalny
Architektura marki Kuchnia Polska
10 Po co Polsce marki narodowe? Polska jest krajem postkomunistycznym. Na Zachodzie uważa się mylnie, że prawie wszystkie byłe kraje obozu komunistycznego są do siebie bardzo podobne. Niewiele wie się o ich wielkości, tempie wzrostu gospodarczego, a już najmniej o osiągnięciach kulturalnych i o odrębnościach między poszczególnymi krajami.
11 Po co Polsce marki narodowe? Narody świata konkurują między sobą o napływ turystów, inwestycji, rynki eksportowe a także wpływy polityczne i kulturowe. Wszystko to są sprawy, wpływające bezpośrednio na stopę życiową, rozwój gospodarczy i sposób życia mieszkańców każdego z krajów.
12 Polacy w oczach innych narodów W oczach obcokrajowców Polska jest dalekim krajem w Europie Wschodniej, gdzie jest zimno i ludzie muszą się cieplej ubierać. Najczęstszymi skojarzeniami są bieda, ubóstwo, zacofanie i brak pracy.
13 Wizerunek Polski My, Polacy, wiemy, że prawda jest inna. Na naszą korzyść działa to, że polska rzeczywistość jest lepsza od wizerunku powstałego w umysłach obcokrajowców. Różnica między tym co o nas myślą a tym jaka jest prawda to nasz potencjał promocyjny.
14 Kuchnia jako element kultury Kuchnia jest jednym z elementów kultury powierzchniowej, a więc tej najbardziej widocznej dla otoczenia, podobnie jak język, architektura, muzyka, stroje, literatura czy zachowania.
15 Po co Polsce marki narodowe? Polska musi zadbać o to, by jej wizerunek odpowiadał zmieniającej się rzeczywistości. Musi pokazywać światu swe filmy, muzyków, artystów, swe przedsiębiorstwa, miasta i krajobrazy po to, by czerpać ze świata i aby świat mógł na tym korzystać, a także by zająć należne miejsce na arenie światowej. Wally Olins, światowej renomy ekspert i autorytet w dziedzinie marketingu narodowego
16 Ulubiona kuchnia narodowa Polaków
17 Tożsamość marki Kuchnia Polska
18 POZYCJONOWANIE OSOBOWOŚĆ ATRYBUTY OBIETNICA Cechy będące podstawą marki Cechy ludzkie przypisane marce To, z czego chcemy być znani Ostateczna korzyść Tożsamość marki
19 Atrybuty Ekologiczny sposób produkcji rolnej, czysta polska ziemia, nie zanieczyszczona środkami chemicznymi, naturalne sposoby żywienia i chowu zwierząt Czyste lasy bogate w grzyby, jagody i dziczyznę; jeziora i rzeki dostarczające ryb Różnorodność wynikająca ze zróżnicowanych korzeni kulturowych
20 Osobowość Ciepła, sympatyczna, uśmiechnięta osoba, w wieku dojrzałym, gościnna i serdeczna, znająca wiele sekretów kulinarnych; erudyta i znawca historii, umiejętnie łączy tradycję ze współczesnością
21 Pozycjonowanie Smaczne i różnorodne potrawy będące mieszanką polskiego bogactwa naturalnego, narodowej gościnności i złożonej historii naszej kultury
22 Obietnica Kuchnia Polska to sytość i smak tradycji
23 POZYCJONOWANIE OSOBOWOŚĆ ATRYBUTY OBIETNICA Cechy będące podstawą marki Cechy ludzkie przypisane marce To, z czego chcemy być znani Ostateczna korzyść Tożsamość marki Naturalne składniki Ekologiczne regiony upraw i hodowli Różnorodność Własne zasoby naturalne Serdeczność Mądrość Ciepłe usposobienie Otwartość Smaczne i różnorodne potrawy będące mieszanką polskiego bogactwa naturalnego, narodowej gościnności i złożonej historii naszej kultury Sytość i smak tradycji