Jakość i bezpieczeństwo żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
16 décembre 2013 Slide N° 1 5 mars 2009 Slide N° 1 Urbact Secretariat URBACT II Europejski Program Współpracy Terytorialnej dla Zrównoważonego.
Advertisements

Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Analiza wyników konkursu z 14 maja 2003.
Szósty Program Ramowy Priorytet 6.1. Zrównoważone Systemy Energetyczne Udział polskich zespołów w pierwszych konkursach Priorytetu 6.1 Szóstego Programu.
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Nauka i technologia przyszłości NEST New and Emerging Science and Technology.
JAK WŁĄCZYĆ SIĘ W PROJEKTY EUROPEJSKIE?. POMYSŁ NA PROJEKT – ALE JAKI? Projekty realizowane w ramach współpracy (collaborative projects) Sieci doskonałości.
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Maciej Bieńkiewicz, 15 marca 2012
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Szósty Program Ramowy Unii Europejskiej IST 6PR-3 call Krajowy Punkt Kontaktowy 6PR UE Tematyka 3 Konkurs Priorytetu Tematycznego.
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
Ogłoszenie Zamknięcie: dla nowych instrumentów, 6 marca 2003 (pierwszy etap); 26 czerwca, 2003 (drugi etap). Dla pozostałych, 10 kwiecień (jeden.
Jak włączyć się do 6PR? Przegląd możliwości uczestnictwa Elżbieta Książek Regionalny Punkt Kontaktowy 6PR Poznański Park Naukowo-Technologiczny Fundacji.
1 Wskazówki dla autorów projektów badawczych UE Zbigniew Krejpcio Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego, Poznań
Nauki o życiu, genomika i biotechnologia dla zdrowia człowieka
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Nauka i technologia przyszłości NEST New and Emerging Science and Technology.
Szósty Program Ramowy Priorytet 6.1. Zrównoważone Systemy Energetyczne Udział polskich zespołów w pierwszych konkursach Priorytetu 6.1 Szóstego Programu.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Priorytet : Harmonijny transport powierzchniowy
1 PRZYGOTOWANIA DO 7. PROGRAMU RAMOWEGO UE REGIONY WIEDZY I INNOWACJI RESEARCH POTENTIAL = CENTERS OF EXCELLENCE ANDRZEJ SIEMASZKO KRAJOWY PUNKT KONTAKTOWY.
Konferencja „Innowacyjna Wielkopolska”
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
1 Europejska Strategia Środowiska i Zdrowia - udział Polski w jej wdrażaniu COM(2003)338 final - 11 czerwiec 2003 Nina Wuczyńska Instytut Medycyny Pracy.
Bazy danych z zakresu genomiki, biotechnologii i jakości produktów pochodzenia zwierzęcego Jolanta Oprządek, Grażyna Sender, Magdalena Sobczyńska, Łukasz.
Jakość żywności w Polsce
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Warszawa 6 Października 2004 Projekt ETISMARLAND – promocja udziału MŚP z obszaru transportu powierzchniowego w europejskich projektach badawczych.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Społeczne partnerstwo na rzecz zdrowia środowiskowego
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Program Operacyjny Kapitał Ludzki
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Energia Środowisko i Zrównoważony Rozwój PT4 B: Energia Piąty Program Ramowy UE Andrzej Sławiński Wyniki.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
1 Trzeci Program działań Unii w dziedzinie zdrowia czerwca 2015 r. partnerstwo"
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Jakość i bezpieczeństwo żywności Pawel Bartoszek Poznański Park Naukowo-Technologiczny
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Projekt InMoST Podsumowanie dotychczasowych działań oraz plany na kolejny rok Projekt InMoST Podsumowanie dotychczasowych działań oraz plany na kolejny.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Kryteria wyboru projektów w ramach działania Gospodarka Odpadowa
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Jakość i bezpieczeństwo żywności Pawel Bartoszek Poznański Park Naukowo-Technologiczny Pawel.Bartoszek@ppnt.poznan.pl

Terminy składania wniosków SSA – 1- stopniowa procedura składania wniosków luty 2006 – termin zamknięcia konkursu ok. marca 2006 – wyniki konkursu Koniec roku 2006 – podpisanie umowy z Komisją Europejską

Terminy składania wniosków STREP, CA – 1- stopniowa procedura składania wniosków październik 2005 – termin zamknięcia konkursu ok. marca 2006 – wyniki konkursu Koniec roku 2006 – podpisanie umowy z Komisją Europejską

Terminy składania wniosków Sieci doskonałości (NoE), projekty zintegrowane (IP) - 2- stopniowa procedura składania wniosków Październik 2005 – termin zamknięcia konkursu – złożenie szkicu wniosku 2-ga poł. Listopada 2005 – wyniki I etapu luty 2006 – termin złożenia całkowitego wniosku Maj/ czerwiec 2006 – wyniki konkursu

Wymogi formalne I etap Nie więcej niż 20 stron, czcionką 12 Kryteria oceny: IP – relevance, potential impact, S&T excellence, (próg - 12 z 15 max.) NoE – relevance, Degree of integration and the Joint Programme of Activities (próg – 8 z 10 max.) ,

Budżet konkursu IP & NoE 83 M Euro SREP & CA 34 M Euro SSA 8 M Euro

Tematyka konkursu Całkowity łańcuch żywieniowy Projekty związane z jakością i bezpieczeństwem całkowitego łańcucha żywnościowego od konsumpcji do produkcji podstawowej i paszowej. Celem obszaru jest produkcja lepszej jakościowo i bezpieczniejszej żywności z jasno określonymi korzyściami dla konsumentów.

1. Całkowity łańcuch żywieniowy T5.4.1.1 Udoskonalenie jakości mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych dla klientów. Identyfikacja elementów całego procesu produkcyjnego, które mają wpływ na konsumpcje Podejście multidyscyplinarne (genomika, biochemia, fizjologia) Badania powinny być sprawdzone w praktyce Znacząca rola przemysłu w projekcie Obowiązkowo 1 partner INCO IP

1. Całkowity łańcuch żywieniowy T5.4.1.2 Podnoszenie bezpieczeństwa produkcji wołowej Nowe procesy kontroli przeciwko patogenom i zanieczyszczeniom chemicznym w całym procesie produkcji Cele – bezpieczeństwo, wartości odżywcze i konsumpcyjne Obowiązkowo 1 partner INCO Znaczący udział SMEs IP

Tematyka konkursu Epidemiologia chorób i alergii związanych z żywnością Cel: Badania złożonych zależności pomiędzy żywieniem i metabolizmem, systemem immunologicznym, genetyką i społeczno-ekonomicznymi czynnikami w celu identyfikacji czynników ryzyka i opracowanie wspólnej europejskiej bazy danych.

2. Epidemiologia chorób i alergii związanych z żywnością T5.4.2.1 Składniki pokarmowe wobec wymagań specyficznych grup ludzkich Niemowląt, dzieci, dojrzewających, kobiet karmiących piersią, starszych osób, uboższych Kompilacja obecnych baz danych – opracowanie wskazówek dietetycznych Podnoszenie świadomości konsumentów Konieczny udział organizacji konsumenckich NoE

2. Epidemiologia chorób i alergii związanych z żywnością T5.4.2.2 Wpływ historii żywienia na chorobę trzewną Korelacja sposobu odżywiania z czynnikiem genetycznych na chorobę trzewną Identyfikacja cząsteczek i genów związanych z wystąpieniem choroby STREP

Tematyka konkursu Wpływ żywności na zdrowie człowieka Cel: Badanie wpływu diety na zdrowie człowieka: Opracowanie porad dot. diety Opracowanie nowych produktów dla zdrowia (np.. żywność funkcjonalna, OGM) Wykorzystanie nowych możliwości biotechnologicznych i proteomicznych

3. Wpływ żywności na zdrowie człowieka T5.4.3.1 Mleko i produkty mleczne ze wzbogaconymi bioczynnikami Molekularne biomarkery, Genomiczne, proteomiczne i metabolomiczne analizy efektów udoskonalonych produktów mlecznych: żywność funkcjonalna, nowe, bezpieczne metody przetważania Wzbogacanie paszy zwierząt Silny udział przemysłu IP

3. Wpływ żywności na zdrowie człowieka T5.4.3.2 Składniki odżywcze zmniejszające ryzyko chorób stomatologicznych Typowanie pokarmu o pozytywnym wpływie na jamę ustną (żywność funkcjonalna) Wyznaczenie składników żywnościowych i zbadanie ich oddziaływania (mikroflora), Silny udział przemysłu STREP

3. Wpływ żywności na zdrowie człowieka T5.4.3.3 Optymalizacja procesu przetwórstwa dla jakości żywności i środowiska Optymalizacja obecnie stosowanych procesów przetwórczych (fermentacji, pakowania i składowania) w celu: Podniesienia jakości i bezpieczeństwa żywności, Silny udział przemysłu Obowiązkowo 1 partner INCO STREP

Tematyka konkursu Proces „traceability” wzdłuż łańcucha żywieniowego Cel: Zwiększenie zaufania konsumentów dla dostaw żywności poprzez naukowe i technologiczne wzmocnienie procesu „traceability”. Identyfikacja OGM i biotechnologicznie udoskonalanej żywności. Termin traceability- oznacza możliwość lokalizowania i śledzenia żywności, paszy, zwierząt lub innych substancji, będących lub mogących stać się składnikiem żywności lub paszy, przez wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji.

4. Proces „traceability” wzdłuż łańcucha żywieniowego T5.4.4.1 Pochodzenie i rozwój mimowolnych mikroorganizmów w żywności i łańcuchu żywieniowym Badanie pochodzenia biologicznych zanieczyszczeń i ich rozwoju (toksykogenezy, poliferakcji): Otoczenia (np. temperatury, wilgotności) Sposobu przenikania Wyniki – rekomendacje do kontroli ryzyka Obowiązkowo 1 partner INCO Wykorzystanie doświadczenia krajów spoza UE IP

4. Proces „traceability” wzdłuż łańcucha żywieniowego T5.4.4.2 Nowe technologie w procesie „traceability”: monitoring praktyk produkcyjnych i załadunkowych Produkty zawierające elementy GMO, Badania nad efektem skali Obowiązkowo 1 partner INCO Wykorzystanie doświadczenia krajów spoza UE IP

Tematyka konkursu Metody analizy, wykrywania i kontroli Cel: Ulepszanie, zatwierdzanie i harmonizacja niezawodnych i skutecznych strategii poboru próbek i ich badań na skażenia chemiczne i występowanie patogenów (wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty, drożdże, BSE); jak również kontrola bezpieczeństwa i zapewnienie dokładności danych dla analizy ryzyka.

5. Metody analizy, wykrywania i kontroli T5.4.5.1 Strategie kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności Harmonizacja i walidacja metod wykrywania – zastosowanie w systemie HACCP Baza danych wskazówek działania w przypadku zagrożeniu różnymi czynnikami Nowatorskie podejście w budowaniu bazy danych: E-learning, Udział detalistów i SMEs jest obowiązkowy Obowiązkowo 1 partner INCO NoE

5. Metody analizy, wykrywania i kontroli T5.4.5.2 Opracowanie udoskonalonych metod dezaktywacji chorobotwórczej TSE w następujących miejscach: wyposażenie rzeźni, produktach z rzeźni i posiłkach mięsnych Transfer technologii do środowiska medycznego pożądany Metody: szybkie, tanie, łatwe i bezpieczne Preferowane metody wykorzystujące istniejącą pracę badawczą STREP

5. Metody analizy, wykrywania i kontroli T5.4.5.3 Kozie mleko, produkty mleczne i mięsne – jako czynnik chorobotwórczy BSE Określenie przenoszenia tkanki chorobotwórczej BSE u kóz Badania skoncentrowane na: jelitach, obwodowej tkance nerwowej, węzłach chłonnych, tkankach mięśniowych i mleku, Wpływ genotypu i wieku Badania mają określić ryzyko zakażenia przez konsumpcję mleka i mięsa koziego STREP

Tematyka konkursu Bezpieczniejsze i bardziej przyjazne środowisku metody produkcji i technologie oraz zdrowsze artykuły żywnościowe Cel: Opracowanie niskonakładowego systemu uprawy (np. organicznego). Wykorzystanie biotechnologii i genomiki do produkcji zdrowszej żywności.

T5.4.6.1 Zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin 6. Bezpieczniejsze i bardziej przyjazne środowisku metody produkcji i technologie oraz zdrowsze artykuły żywnościowe T5.4.6.1 Zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin Innowacyjne technologie bazujące na wiedzy dostępnej w UE i realizowanych projektach Sieć ma być światowym liderem w opracowywaniu i stosowaniu trwałych strategii zwalczania szkodników Konieczny udział przemysłu NoE

T5.4.6.2 Zarządzanie odpadami z gospodarstw rolnych i łowisk 6. Bezpieczniejsze i bardziej przyjazne środowisku metody produkcji i technologie oraz zdrowsze artykuły żywnościowe T5.4.6.2 Zarządzanie odpadami z gospodarstw rolnych i łowisk Redukcja niechcianych efektów (np. odoru) Rezultatem będzie wiedza nt.: Ulepszonych technologii kontroli zanieczyszczeń, Wpływie recyclingu odpadów na glebę i wody powierzchniowe Obowiązkowo 1 partner INCO CA

T5.4.6.3 Synteza narodowych programów badawczych dot. bakterii coli 6. Bezpieczniejsze i bardziej przyjazne środowisku metody produkcji i technologie oraz zdrowsze artykuły żywnościowe T5.4.6.3 Synteza narodowych programów badawczych dot. bakterii coli E. coli O157:H7 i innych patogenicznych szczepów i serotypów Cel: zmniejszenie infekcji tej bakterii CA

T5.4.6.4 Analizy budowy roślin i metabolizmu 6. Bezpieczniejsze i bardziej przyjazne środowisku metody produkcji i technologie oraz zdrowsze artykuły żywnościowe T5.4.6.4 Analizy budowy roślin i metabolizmu Opracowanie technologii, narzędzi i metodologii uprawy i inżynierii roślin o udoskonalonej jakości odżywczej Desyminacja wyników: medycyna, żywienie człowieka, przetwórcy żywności, instytucje rządowe STREP

6. Bezpieczniejsze i bardziej przyjazne środowisku metody produkcji i technologie oraz zdrowsze artykuły żywnościowe T5.4.6.5 Zmniejszenie zużycia nawozów sztucznych poprzez udoskonalony system zarządzania drobnoustrojami gleby wykorzystanie praktyczne wyników obowiązkowe Obowiązkowo 1 partner INCO Znaczący udział SMEs STREP

T5.4.6.6 Ryzyko choroby od systemów klatkowych 6. Bezpieczniejsze i bardziej przyjazne środowisku metody produkcji i technologie oraz zdrowsze artykuły żywnościowe T5.4.6.6 Ryzyko choroby od systemów klatkowych Dostarczenie danych liczbowych o ryzyku konsumenckim dot. zanieczyszczeń jaj (wynikających z wprowadzania nowych klatek) Redukcja dodatkowego ryzyka wynikającego z innowacyjności STREP

Tematyka konkursu Wpływ żywienia zwierząt na zdrowie człowieka Cel: Zrozumienie wpływu żywienia zwierząt na zdrowie człowieka, włączając OGM i podgatunki różnego pochodzenia.

7. Wpływ żywienia zwierząt na zdrowie człowieka T5.4.7.1 Kontrola bezpieczeństwa paszy Nowe techniki śledzenia obecności niepożądanych substancji w paszy zwierząt: Protein Substancji organicznych, Leków farmakologicznych, antybiotyków Wykorzystanie technik w krajach eksportujących do UE, STREP

Tematyka konkursu Zagrożenia dla zdrowia występujące w środowisku Cel: Identyfikacja czynników wpływających na zdrowie ludzkie, zrozumienie i działań i ograniczenie i ich negatywnego wpływu

8. Zagrożenia dla zdrowia występujące w środowisku T5.4.8.1 Badanie przyczyn alergicznych Nieinwazyjne metody wykorzystujące techniki genomiczne i proteomiczne. Skupienie badań nad: Zmianami w środowisku, żywieniu i stylu życia Uczestnictwo producentów testerów pożądane Uczestnictwo krajów spoza UE pożądane IP

8. Zagrożenia dla zdrowia występujące w środowisku T5.4.8.2 Badania nad długotrwałym wpływem odkażonej wody pitnej na zdrowie człowieka Badanie ryzyka: raka, przedwczesnego porodu, poronienia, Analiza ryzyka/korzyści – zawartości drobnoustrojów lub chemii Udział SMEs mierzącego skażenie wody pożadany Udział krajów trzecich pożądany STREP

8. Zagrożenia dla zdrowia występujące w środowisku T5.4.8.3 Patogeny w źródłach wody pitnej Zebranie wiedzy nad występowaniem patogenów w źródłach wody pitnej Badanie ich wpływu na zdrowie ludzkie Opracowanie nowych metod wykrywania i pomiaru patogenów Pożądany udział SMEs STREP

Dobre rady Przejrzeć listę już dofinansowanych projektów w 1-szym i 2-gim callu – nie powielać tematów, a jedynie je uzupełniać i kontynuować Realizować przyjęte polityki europejskie: Environmental Technology Action Plan (ETAP) - http://europa.eu.int/comm/environment/etap/ the Life Sciences and Biotechnology Action Plan - http://europa.eu.int/comm/biotechnology/introduction_en.html

Dobre rady Zalecane jest aby 15% budżetu projektu przypadło na MŚP the European Environmental Health Strategy (SCALE initiative) - http://europa.eu.int/comm/environment/health/index_en.htm Zalecane jest aby 15% budżetu projektu przypadło na MŚP Popierana jest współpraca międzynarodowa (INCO, kraje trzecie)