na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE FOOD QUALITY AND SAFETY Jakość i bezpieczeństwo żywności 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Bożena Romanowicz Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE Warszawa bozena.romanowicz@kpk.gov.pl Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
5.Jakość i bezpieczeństwo żywności FOOD QUALITY AND SAFETY 5.Jakość i bezpieczeństwo żywności 5.4.1 Całkowity łańcuch żywnościowy 5.4.2 Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi 5.4.3 Wpływ żywności na zdrowie 5.4.4 Śledzenie procesów w łańcuchu produkcyjnym żywności 5.4.5 Metody analizy, detekcji i kontroli półproduktów i produktów żywnościowych 5.4.6 Bezpieczne i przyjazne środowisku metody produkcji i technologii zdrowszej żywności 5.4.7 Wpływ żywienia zwierząt na zdrowie ludzi 5.4.8 Środowiskowe zagrożenia zdrowia
Uczestnicy w łańcuchu żywieniowym FOOD QUALITY AND SAFETY Uczestnicy w łańcuchu żywieniowym Kierunki działań § § Lekarze medycyny, autorytety zdrowia publicznego Rybołówstwo Przemysł żywnościowy MŚP!!! Dostawcy żywności/ przygotowywanie Konsumenci Rolnictwo Laboratoria analityczne Nauka o żywności i żywieniu na uniwersytetach i w instytutach naukowo - badawczych Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
Łańcuch żywnościowy FOOD QUALITY AND SAFETY Source: Article 130 f Treaty of Rome Undertakings: including small and mediums sized undertakings, research centres and universities This has to be seen before the background of Art. 2 of the Treaty of Rome: “The Community shall have as its task … to promote throughout the Community a harmonious and balanced development of economic activities; sustainable and non inflationary growth respecting the environment; a high degree of convergence of economic performance; a high level of employment and of social protection; the raising of the standard of living and quality of life; economic and social cohesion and solidarity among Member States.” Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
Prześledzenie: łączenie informacji i identyfikacja czynników FOOD QUALITY AND SAFETY Prześledzenie: łączenie informacji i identyfikacja czynników Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
Badania nad metodami śledzenia łańcucha żywnościowego FOOD QUALITY AND SAFETY Badania nad metodami śledzenia łańcucha żywnościowego Całościowe prześledzenie Łańcucha żywnościowego Od materiałów surowych do żywności kupowanej Wzmocnione podstawy naukowe i technologiczne Wzrost zaufania konsumentów do dostarczanej im żywności Rozwój, atestowanie i harmonizowanie technologii i metodologii w celu kompletnego prześledzenia zjawisk zachodzących w łańcuchu żywnościowym Opracowanie, zastosowanie i atestowanie metod w łańcuchu żywieniowym Zapewnienie wiarygodności Ważność oznakowania produktów Stosowanie metody HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli) w całym łańcuchu żywnościowym
Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi „Od stołu konsumenta do farmy” Spożywanie żywności Systemy produkcji: Rolniczej Rybołówstwo Hydroponiczna Bezpieczna Wysokiej jakości żywność Zdrowie i poziom życia konsumentów Przetwórstwo Czynniki środowiskowe „Od farmy do stołu konsumenta”
Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Opracowania epidemiologiczne na temat efektów w zastosowaniu diety, zróżnicowania żywności i stylu życia co ma wpływ na zdrowie konsumentów => W szczególności u dzieci i osób starszych Szczególnych chorób (np.zaburzenia metaboliczne, alergie) ; Metodologie do pomiaru i analizy składników żywnościowych i stosowania diety; Wpływ zróżnicowania genetycznego (np.poprzez zaawansowane metody w genetyce funkcjonalnej);
Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Życie człowieka Żywność/ dieta Czynniki środowiskowe Rolnictwo rybołówstwo „OD FARMY DO STOŁU – OD STOŁU DO FARMY” np.chemikalia,woda,czynniki uczulające.. Łańcuch żywnościowy
Struktura budżetu na 2003 rok 167 M EURO FOOD QUALITY AND SAFETY Struktura budżetu na 2003 rok 167 M EURO € Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa
Instrumenty finansowe programu Jakość i bezpieczeństwo żywności FOOD QUALITY AND SAFETY Instrumenty finansowe programu Jakość i bezpieczeństwo żywności 1. Integrated Projects 5. Jakość i bezpieczeństwo żywności 2. Networks of Excellence 3. STREP/ CA 4. Collective Research 8. Policy - orientated Research (CAP, CFP) (tylko STREP/CA/SSA) 5. CRAFT
Informacje dotyczące konkursu FOOD QUALITY AND SAFETY Informacje dotyczące konkursu 17 grudnia 2002 - ogłoszono pierwszy konkurs w Priorytecie 5. „Food Quality and Safety” zakończenie składania wniosków upływa 15 kwietnia 2003; godzina 17.00 !!!TYLKO JEDEN KONKURS W 2003 ROKU!!!
Więcej informacji http://www.6pr.pl Krajowy Punkt Kontaktowy 6PR UE http://eoi.cordis.lu/search_form.cfm Baza zgłoszonych EoI http://www.cordis.lu/fp6/food.htmhttp://europa.eu.int/comm/food/index_en.html
Poszukiwani Partnerzy do projektu Collective Research Agrofood SME's Association (including Flour and/or Fruit subsectors) Regional SME's Entrepreneurial Association (including agrofood companies) Osoba do kontaktu: IGOR IDARETA ASESORÍA INDUSTRIAL ZABALA, S.A. Pş Premín de Iruńa 4, 1Ş planta E-31008 Pamplona (Espańa) E-mail: igor@aizabala.com
Jakość i bezpieczeństwo żywności FOOD QUALITY AND SAFETY Jakość i bezpieczeństwo żywności Dziękuję za uwagę