na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Researchers’ Mobility Policy
Advertisements

Wspieranie Podmiotów ICT w Europie Środkowo-Wschodniej i Krajach Kandydujących na przykładzie 6. Programu Ramowego UE Świętokrzyski Punkt Kontaktowy.
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Gdzie znaleźć zagadnienia związane
Szósty Program Ramowy. Szósty program ramowy Koordynatorzy sieci (I) Priorytet 3. Nanotechnologie i nanonauki KoordynatorNazwa sieciOpis i zadania.
Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Andrzej Sławiński 7. Program Ramowy Wstęp
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Europejska Platforma Technologiczna „Food for Life” 7 Program Ramowy Unii Europejskiej dr inż. Eugeniusz K. Chyłek Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Krajowy Punkt Kontaktowy 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE Warszawa
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński Szósty Program Ramowy Nowe możliwości finansowania badań naukowych i rozwoju technologicznego.
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Analiza wyników konkursu z 14 maja 2003.
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Nauka i technologia przyszłości NEST New and Emerging Science and Technology.
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński Priorytet 6. Zrównoważony rozwój zmiany globalne i ekosystemy 6.1.Zrównoważone systemy.
Szósty Program Ramowy Priorytet 6.1. Zrównoważone Systemy Energetyczne Udział polskich zespołów w pierwszych konkursach Priorytetu 6.1 Szóstego Programu.
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Nauka i technologia przyszłości NEST New and Emerging Science and Technology.
KPK, Wiesław Studencki. Research infrastructures Instytuty badawcze Naukowcy Główni zainteresowani.
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Nauka i technologia przyszłości NEST New and Emerging Science and Technology.
Jak włączyć się w projekty europejskie? Izabela Stelmaszewska Regionalny Punkt Kontaktowy Programów Ramowych UE.
JAK WŁĄCZYĆ SIĘ W PROJEKTY EUROPEJSKIE?. POMYSŁ NA PROJEKT – ALE JAKI? Projekty realizowane w ramach współpracy (collaborative projects) Sieci doskonałości.
Szkolenie nt.6 Programu Ramowego UE [ ] Lokalny Punkt Kontaktowy 5PR Szkoła Główna Handlowa Przedstawienie źródeł informacji nt. programów.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Energia w 7PR Energia w 7PR Informacja o konkursie FP7-ENERGY-2008-TREN-1 Andrzej Sławiński Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych.
Małe i średnie przedsiębiorstwa w Programie Ramowym UE
Internet 2006: rozwój e-commerce
Pierwsze konkursy TERMINY I ZASADY Elżbieta Książek, RPK Poznań
Szósty Program Ramowy Unii Europejskiej IST 6PR-3 call Krajowy Punkt Kontaktowy 6PR UE Tematyka 3 Konkurs Priorytetu Tematycznego.
MSP W 6PR UE Poznań VI ŁUKASZ KURPISZ KPK PROGRAMÓW EUROPEJSKICH ***
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
Procedura wysyłania wniosków - MC Intra-European Fellowships Ewa Kocińska Regionalny Punkt Kontaktowy 6PR UE ul. Rubież Poznań tel.: (61) 827.
Ogłoszenie Zamknięcie: dla nowych instrumentów, 6 marca 2003 (pierwszy etap); 26 czerwca, 2003 (drugi etap). Dla pozostałych, 10 kwiecień (jeden.
Jakość i bezpieczeństwo żywności
Warsztaty, października 2002 ERA i 6. Program Ramowy w Internecie Jerzy A.Supel Krajowy Punkt Kontaktowy UE Elżbieta Książek Regionalny Punkt Kontaktowy.
Jak włączyć się do 6PR? Przegląd możliwości uczestnictwa Elżbieta Książek Regionalny Punkt Kontaktowy 6PR Poznański Park Naukowo-Technologiczny Fundacji.
Możliwości współpracy indywidualnej z Joint Research Centre (JRC) w 7.PR Joanna Stalewska Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych.
6 Program Ramowy UE Rodzaje projektów Ewa Kocińska Regionalny Punkt Kontaktowy 6 PR UE
Oferta Europejskiej Rady ds. Badań European Research Council - ERC.
Nauki o życiu, genomika i biotechnologia dla zdrowia człowieka
Konkursy łączone w priorytecie NMP 27 kwietnia 2004 r. Warszawa Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy.
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Nauka i technologia przyszłości NEST New and Emerging Science and Technology.
Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE HUMAN RESOURCES AND MOBILITY Anna Wiśniewska - Koordynator
Szósty Program Ramowy Priorytet 6.1. Zrównoważone Systemy Energetyczne Udział polskich zespołów w pierwszych konkursach Priorytetu 6.1 Szóstego Programu.
Oferta Europejskiej Rady ds. Badań. Program Pomysły Cel: zwiększenie dynamiki, kreatywności i doskonałości europejskich badań naukowych przekraczających.
Udział MSP w 6.Programie Ramowym oraz poszukiwanie partnerów do współpracy Aneta Maszewska, Ewelina Słysz – Krajowy Punkt Kontaktowy Poznań,
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
1 Infrastruktury badawcze w 7PR Wiesław Studencki Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych Problemów Techniki Polskiej Akademii.
Projekty CRAFT Projekty Collective Research Warszawa 6 Października 2004.
Krajowy Punkt Kontaktowy 6.PR 1 Andrzej Sławiński NEST Nauka i technologia przyszłości NEST New and Emerging Science and Technology.
1 PRZYGOTOWANIA DO 7. PROGRAMU RAMOWEGO UE REGIONY WIEDZY I INNOWACJI RESEARCH POTENTIAL = CENTERS OF EXCELLENCE ANDRZEJ SIEMASZKO KRAJOWY PUNKT KONTAKTOWY.
Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. Krajowy Punkt Kontaktowy Programu IEE Program ramowy na rzecz konkurencyjności i innowacji ( ) CIP Antonina.
1 Europejska Strategia Środowiska i Zdrowia - udział Polski w jej wdrażaniu COM(2003)338 final - 11 czerwiec 2003 Nina Wuczyńska Instytut Medycyny Pracy.
Sukcesy i porażki polskich MŚP w programach ramowych
Polskie instytucje wspierające europejską politykę transportową Seminarium Warszawa 6 października 2004.
Warszawa 6 Października 2004 Projekt ETISMARLAND – promocja udziału MŚP z obszaru transportu powierzchniowego w europejskich projektach badawczych.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Jerzy A.Supel Warsztaty Internet w 5.PR Zakopane 1 Zakopane Warsztaty Internet w 5. Programie Ramowym Jerzy A.Supel.
1 7 Program Ramowy Zasady uczestnictwa.
1 Expressions of Interest Identyfikator: EOI.FP Krajowy Punkt Kontaktowy Warszawa.
Energia Środowisko i Zrównoważony Rozwój PT4 B: Energia Piąty Program Ramowy UE Andrzej Sławiński Wyniki.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
FINANSOWANIE PROJEKTÓW W 7.PR 17 kwietnia 2007 Barbara Trammer Barbara Trammer Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Seminarium informacyjno – lobbingowe NMP Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy Warszawa 10 grudnia 2004.
Projekt STEF-NANO-ACC 10 grudnia 2004 r. Politechnika Warszawska Aleksandra Buczkowska-Garbarczyk Krajowy Punkt Kontaktowy.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
1 Trzeci Program działań Unii w dziedzinie zdrowia czerwca 2015 r. partnerstwo"
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE FOOD QUALITY AND SAFETY Jakość i bezpieczeństwo żywności 6 Program Ramowy Unii Europejskiej na podstawie dokumentów dostępnych EC Bożena Romanowicz Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE Warszawa bozena.romanowicz@kpk.gov.pl Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa

5.Jakość i bezpieczeństwo żywności FOOD QUALITY AND SAFETY 5.Jakość i bezpieczeństwo żywności 5.4.1 Całkowity łańcuch żywnościowy 5.4.2 Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi 5.4.3 Wpływ żywności na zdrowie 5.4.4 Śledzenie procesów w łańcuchu produkcyjnym żywności 5.4.5 Metody analizy, detekcji i kontroli półproduktów i produktów żywnościowych 5.4.6 Bezpieczne i przyjazne środowisku metody produkcji i technologii zdrowszej żywności 5.4.7 Wpływ żywienia zwierząt na zdrowie ludzi 5.4.8 Środowiskowe zagrożenia zdrowia

Uczestnicy w łańcuchu żywieniowym FOOD QUALITY AND SAFETY Uczestnicy w łańcuchu żywieniowym Kierunki działań § § Lekarze medycyny, autorytety zdrowia publicznego Rybołówstwo Przemysł żywnościowy MŚP!!! Dostawcy żywności/ przygotowywanie Konsumenci Rolnictwo Laboratoria analityczne Nauka o żywności i żywieniu na uniwersytetach i w instytutach naukowo - badawczych Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa

Łańcuch żywnościowy FOOD QUALITY AND SAFETY Source: Article 130 f Treaty of Rome Undertakings: including small and mediums sized undertakings, research centres and universities This has to be seen before the background of Art. 2 of the Treaty of Rome: “The Community shall have as its task … to promote throughout the Community a harmonious and balanced development of economic activities; sustainable and non inflationary growth respecting the environment; a high degree of convergence of economic performance; a high level of employment and of social protection; the raising of the standard of living and quality of life; economic and social cohesion and solidarity among Member States.” Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa

Prześledzenie: łączenie informacji i identyfikacja czynników FOOD QUALITY AND SAFETY Prześledzenie: łączenie informacji i identyfikacja czynników Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa

Badania nad metodami śledzenia łańcucha żywnościowego FOOD QUALITY AND SAFETY Badania nad metodami śledzenia łańcucha żywnościowego Całościowe prześledzenie Łańcucha żywnościowego Od materiałów surowych do żywności kupowanej Wzmocnione podstawy naukowe i technologiczne Wzrost zaufania konsumentów do dostarczanej im żywności Rozwój, atestowanie i harmonizowanie technologii i metodologii w celu kompletnego prześledzenia zjawisk zachodzących w łańcuchu żywnościowym Opracowanie, zastosowanie i atestowanie metod w łańcuchu żywieniowym Zapewnienie wiarygodności Ważność oznakowania produktów Stosowanie metody HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli) w całym łańcuchu żywnościowym

Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi „Od stołu konsumenta do farmy” Spożywanie żywności Systemy produkcji: Rolniczej Rybołówstwo Hydroponiczna Bezpieczna Wysokiej jakości żywność Zdrowie i poziom życia konsumentów Przetwórstwo Czynniki środowiskowe „Od farmy do stołu konsumenta”

Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Opracowania epidemiologiczne na temat efektów w zastosowaniu diety, zróżnicowania żywności i stylu życia co ma wpływ na zdrowie konsumentów => W szczególności u dzieci i osób starszych Szczególnych chorób (np.zaburzenia metaboliczne, alergie) ; Metodologie do pomiaru i analizy składników żywnościowych i stosowania diety; Wpływ zróżnicowania genetycznego (np.poprzez zaawansowane metody w genetyce funkcjonalnej);

Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi FOOD QUALITY AND SAFETY Epidemiologia chorób i alergii wywołanych składnikami pokarmowymi Życie człowieka Żywność/ dieta Czynniki środowiskowe Rolnictwo rybołówstwo „OD FARMY DO STOŁU – OD STOŁU DO FARMY” np.chemikalia,woda,czynniki uczulające.. Łańcuch żywnościowy

Struktura budżetu na 2003 rok 167 M EURO FOOD QUALITY AND SAFETY Struktura budżetu na 2003 rok 167 M EURO € Food Info Day,25 lutego 2003 Warszawa

Instrumenty finansowe programu Jakość i bezpieczeństwo żywności FOOD QUALITY AND SAFETY Instrumenty finansowe programu Jakość i bezpieczeństwo żywności 1. Integrated Projects 5. Jakość i bezpieczeństwo żywności 2. Networks of Excellence 3. STREP/ CA 4. Collective Research 8. Policy - orientated Research (CAP, CFP) (tylko STREP/CA/SSA) 5. CRAFT

Informacje dotyczące konkursu FOOD QUALITY AND SAFETY Informacje dotyczące konkursu 17 grudnia 2002 - ogłoszono pierwszy konkurs w Priorytecie 5. „Food Quality and Safety” zakończenie składania wniosków upływa 15 kwietnia 2003; godzina 17.00 !!!TYLKO JEDEN KONKURS W 2003 ROKU!!!

Więcej informacji http://www.6pr.pl Krajowy Punkt Kontaktowy 6PR UE http://eoi.cordis.lu/search_form.cfm Baza zgłoszonych EoI http://www.cordis.lu/fp6/food.htmhttp://europa.eu.int/comm/food/index_en.html

Poszukiwani Partnerzy do projektu Collective Research Agrofood SME's Association (including Flour and/or Fruit subsectors) Regional SME's Entrepreneurial Association (including agrofood companies) Osoba do kontaktu: IGOR IDARETA ASESORÍA INDUSTRIAL ZABALA, S.A. Pş Premín de Iruńa 4, 1Ş planta E-31008 Pamplona (Espańa) E-mail: igor@aizabala.com

Jakość i bezpieczeństwo żywności FOOD QUALITY AND SAFETY Jakość i bezpieczeństwo żywności Dziękuję za uwagę