Nr projektu: PL1-LEO Działanie realizowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu w okresie od 01. lutego 2014 r. do 31. sierpnia 2014 r. Wysokość współfinansowania Projektu: ,57 PLN
Projekt realizowano z my ś l ą o przygotowaniu m ł odzie ż y klas trzecich techników ZSP nr 3 w Ł owiczu, realizuj ą cych ś cie ż k ę kszta ł cenia w zawodach: technik hotelarstwa, kelner, kucharz, technik organizacji us ł ug gastronomicznych, do p ł ynnego reagowania na potrzeby mi ę dzynarodowego rynku pracy. Zosta ł on zainicjowany przez Dyrektora Zespo ł u Szkó ł mgr in ż. Jana Sa ł ajczyka.
Partner pośredniczący: Vitalis Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH w Schkeuditz – Niemcy Partner wysyłający: INTER International Education & Trainings s.c. w Warszawie
realizacja praktycznej nauki zawodu u pracodawców, zgodnie z programem nauczania dla każdego zawodu, z uwzględnieniem predyspozycji psychofizycznych uczniów, przygotowanie do samodzielnego funkcjonowania w społeczeństwie i zdobycie dodatkowych dokumentów, potwierdzających umiejętności, stworzenie warunków sprzyjających personalizacji i socjalizacji, zdobycie różnorodnych umiejętności oraz możliwość przekazywania zdobytego doświadczenia, co wpłynie na lepsze zapamiętywanie oraz na rozwijanie umiejętności interpersonalnych, opracowanie indywidualnego programu praktyk, zgodnego z programem kształcenia, umiejętnościami uczestników i możliwościami firm, w których odbędą się staże, możliwość poznania kultury i zwyczajów przez doświadczenie ich oraz wymuszenie użycia języka niemieckiego w komunikacji
Przygotowanie osób, zakwalifikowanych do udzia ł u w sta ż u, przebiega ł o na trzech p ł aszczyznach: j ę zykowej, j ę zykowej, pedagogicznej, pedagogicznej, kulturowej. kulturowej.
Pierwsza grupa sta ż ystów i sta ż ystek wyruszy ł a w podró ż r., za ś druga r..
W ramach Projektu „Sta ż e zawodowe – szansa na dobr ą prac ę ", na dwutygodniowe praktyki zawodowe wraz z opiekunami ze szko ł y, do Niemiec wyjecha ł y dwie pi ę tnastoosobowe grupy uczniów i uczennic klas trzecich techników Zespo ł u Szkó ł Ponadgimnazjalnych nr 3 w Ł owiczu, kszta ł c ą cych si ę w zawodach: technik hotelarstwa - 9 osób technik hotelarstwa - 9 osób kelner – 5 osób technik organizacji us ł ug gastronomicznych – 6 osób kucharz – 10 osób.
Grupa I opiekun: mgr Adam Wro ń ski sta ż w Lipsku: od r. do r. Hotel Royal International: Justyna Ciechańska Marta Markus Ilona Podsędek Kinga Dąbrowska Magdalena Rubacha Hotel Admiral: Patrycja Zając Karolina Osadowska Michalina Mikołajczyk Patrycja Kujawiak Ristorante da Vito: Katarzyna Redzisz Jolanta Gołębiewska Karolina Rubacha Tomasz Mitręga Szymon Koza Miejski Dom Opieki „Am Rosental”: Krzysztof Pająk
Grupa II opiekun: mgr Paulina Kosi ń ska sta ż w Lipsku: od r. do r. Stołówka Studencka: Katarzyna Jaros Jakub Zakrzewski Miejski Dom Opieki „Am Rosental”: Dominika Bartczak Ilona Gawęcka Ewa Górowska Anna Kazimierczak Agnieszka Kowara Edyta Markus Ewa Sikorska Michał Błędowski Mariusz Gruza Dominik Kupski Artur Michalski Damian Płuska Damian Szustak
W ś ród korzy ś ci, oczekiwanych w zwi ą zku z odbyciem w sta ż u zagranicznego, uczestnicy Projektu wskazywali na: zdobycie i ugruntowanie wiedzy praktycznej doskonalenie i rozwijanie umiej ę tno ś ci zawodowych podwy ż szenie swoich kwalifikacji zawodowych poprzez aktywne wykorzystanie nabytych wcze ś niej kompetencji i zdobycie nowych, zwi ą zanych z zachodnim sposobem bycia, mod ą, kuchni ą, obyczajowo ś ci ą doskonalenie umiej ę tno ś ci j ę zykowych, zw ł aszcza nauki j ę zyka bran ż owego, a tak ż e sprawno ś ci porozumiewania si ę w j ę zyku niemieckim czy te ż j ę zyku angielskim, jako mi ę dzynarodowym motywacja do dalszej nauki zawodu, jak równie ż j ę zyków obcych poznanie nowych technik i metod organizacji pracy wykszta ł cenie umiej ę tno ś ci pracy w ś rodowisku mi ę dzynarodowym poznanie nowej kultury
nabycie i wzmocnienie cech takich, jak: radzenie sobie w nowych, trudnych sytuacjach, samodzielno ść, pewno ść siebie, wiara w swoje mo ż liwo ś ci, podniesienie poczucia w ł asnej warto ś ci, ł atwo ść nawi ą zywania kontaktów, otwarto ść i tolerancja na inne kultury lepsze przygotowanie i funkcjonowanie na polskim rynku pracy otworzenie si ę na inne rynki pracy (europejskie) zdobycie informacji o tym, jakie kwalifikacje i umiej ę tno ś ci w zakresie wykonywanego zawodu s ą pomocne, by móc z powodzeniem poszukiwa ć i wykonywa ć ten zawód w innych krajach w wyniku zaobserwowanych podczas sta ż u rozwi ą za ń, wprowadzanie zmian, np. do firmy rodzinnej lub w przysz ł o ś ci wykorzystanie ich w zak ł adaniu i prowadzeniu w ł asnej dzia ł alno ś ci gospodarczej podniesienie w ł asnej atrakcyjno ś ci, jako pracownika, poprzez przenoszenie na grunt polski zdobytych na sta ż u do ś wiadcze ń, a tym samym zwi ę kszenie swoich szans na zatrudnienie Ponadto, uczestnictwo w Projekcie potwierdza EUROPASS – MOBILNO ŚĆ. Jest to standardowy dokument europejski, maj ą cy na celu oficjalne przedstawienie szczegó ł owych informacji na temat tre ś ci oraz rezultatów (rozumianych jako zdobyte umiej ę tno ś ci i kompetencje) uzyskanych przez jego posiadacza podczas okresu sp ę dzonego w innym kraju europejskim w celach edukacyjnych.
Zapraszamy do obejrzenia prezentacji z pobytu w Niemczech uczniów i uczennic z grupy I oraz grupy II Fotorelacje ze sta ż y dost ę pne s ą na stronie internetowej Zespo ł u Szkó ł Ponadgimnazjalnych nr 3 w Ł owiczu w zak ł adce: Projekt „Sta ż e zawodowe – szansa na dobr ą prac ę ”.
Niniejsza publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko autora. Komisja Europejska nie odpowiada w jakikolwiek sposób za umieszczon ą w niej zawarto ść merytoryczn ą oraz za wykorzystanie informacji, publikacji i materia ł ów powsta ł ych w zwi ą zku z realizacj ą Projektu. Wy łą czn ą odpowiedzialno ść za tre ść publikacji ponosi Beneficjent Projektu pt. "Sta ż e zawodowe - szansa na dobr ą prac ę " – Zespó ł Szkó ł Ponadgimnazjalnych nr 3 im. W. S. Reymonta w Ł owiczu.