Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Advertisements

Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
CHEMIA ORGANICZNA.
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Wprowadzenie-węglowodory aromatyczne
Mocznik Zastosowanie Nawóz sztuczny –w skład mocznika wchodzi ok..46.6%azotu a więc jako nawóz sztuczny przewyższa on zawartością azotu takie nawozy.
Alkohole Typ wody.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
Węglowodory nasycone Alkany
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 13.
Aldehydy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Alkeny – węglowodory nienasycone
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Estry kwasów karboksylowych
Kwasy karboksylowe.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Węglowodory aromatyczne Areny
AMINOKWASY część I.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Aldehydy alifatyczne - budowa aldehydów,
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Analiza jakościowa – chemia organiczna
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
WYKŁAD
Kwasy karboksylowe.
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aldehydy i ketony.
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Zapis prezentacji:

Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy Aminokwasy i peptydy Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy

Aminokwasy - to dwufunkcyjne pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH. . Aminokwasy tworzące białka w organizmach żywych zwane są aminokwasami białkowymi. gdzie: R – grupa węglowodorowa Atom węgla  Wszystkie aminokwasy białkowe ( znanych jest 22) zawierają grupę aminową przy atomie węgla  względem grupy karboksylowej i nazywane są inaczej -aminokwasami

Przykłady aminokwasów: kwas aminooctowy (aminoetanowy) glicyna (Gly) kwas 2-aminopropanowy alanina (Ala) Właściwości chemiczne aminokwasów: Aminokwasy ulegają reakcjom charakterystycznym zarówno dla amin: + HCl  chlorowodorek glicyny jak i dla kwasów karboksylowych: + NaOH  + H2O glicynian sodu

Peptydy - związki organiczne będące produktami reakcji aminokwasów, prowadzącej do utworzenia wiązania peptydowego między nimi Glicyna (Gly) Glicyna (Gly) wiązanie peptydowe + H2O glicyloglicyna (Gly-Gly) - dipeptyd

Tworzenie peptydów: alanina (Ala) glicyna (Gly) + H2O alaninoglicyna (Ala-Gly)

Reakcja zachodzi w środowisku kwaśnym, zasadowym i obojętnym. Hydroliza peptydów: + H2O  alaninoalanina (Ala-Ala) alanina (Ala) Reakcja zachodzi w środowisku kwaśnym, zasadowym i obojętnym.

Wnioski i podsumowanie: Aminokwasy są związkami organicznymi zawierającymi dwie grupy funkcyjne –COOH i –NH2. Aminokwasy są związkami reaktywnymi i ulegają reakcjom charakterystycznym zarówno dla amin jak i kwasów karboksylowych. Aminokwasy łączą się ze sobą i tworzą peptydy. Peptydy ulegają reakcji hydrolizy.