Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy Aminokwasy i peptydy Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Aminokwasy - to dwufunkcyjne pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH. . Aminokwasy tworzące białka w organizmach żywych zwane są aminokwasami białkowymi. gdzie: R – grupa węglowodorowa Atom węgla Wszystkie aminokwasy białkowe ( znanych jest 22) zawierają grupę aminową przy atomie węgla względem grupy karboksylowej i nazywane są inaczej -aminokwasami
Przykłady aminokwasów: kwas aminooctowy (aminoetanowy) glicyna (Gly) kwas 2-aminopropanowy alanina (Ala) Właściwości chemiczne aminokwasów: Aminokwasy ulegają reakcjom charakterystycznym zarówno dla amin: + HCl chlorowodorek glicyny jak i dla kwasów karboksylowych: + NaOH + H2O glicynian sodu
Peptydy - związki organiczne będące produktami reakcji aminokwasów, prowadzącej do utworzenia wiązania peptydowego między nimi Glicyna (Gly) Glicyna (Gly) wiązanie peptydowe + H2O glicyloglicyna (Gly-Gly) - dipeptyd
Tworzenie peptydów: alanina (Ala) glicyna (Gly) + H2O alaninoglicyna (Ala-Gly)
Reakcja zachodzi w środowisku kwaśnym, zasadowym i obojętnym. Hydroliza peptydów: + H2O alaninoalanina (Ala-Ala) alanina (Ala) Reakcja zachodzi w środowisku kwaśnym, zasadowym i obojętnym.
Wnioski i podsumowanie: Aminokwasy są związkami organicznymi zawierającymi dwie grupy funkcyjne –COOH i –NH2. Aminokwasy są związkami reaktywnymi i ulegają reakcjom charakterystycznym zarówno dla amin jak i kwasów karboksylowych. Aminokwasy łączą się ze sobą i tworzą peptydy. Peptydy ulegają reakcji hydrolizy.