Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
CADSES – main features of the programme CADSES – główne założenia programu Katowice, Ministerstwo Gospodarki i Pracy Krajowy Punkt Kontaktowy Interreg.
Advertisements

Interreg III B CADSES Central, Adriatic, Danubian and South-Eastern European Space Obszar Europy Środkowej, Adriatyckiej, Naddunajskiej i Południowo-Wschodniej.
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Rola samorządów w budowaniu współpracy lokalnej Jolanta Zientek-Varga Łochów, 9 grudnia 2009 r.
Marketing – zagadnienie podstawowe wykład nr 1
MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BADANIA NAUKOWE POLSKO-NORWESKI FUNDUSZ BADAŃ NAUKOWYCH PROGRAMY WSPÓŁPRACY TERYTORIALNEJ.
Doświadczenie Polskiej Zielonej Sieci w zakresie monitoringu i rzecznictwa funduszy unijnych.
„Rolnictwo społecznie zrównoważone - koncepcja badań”
Sieci Lifelong Learning Pomysł na …? Anna Atłas Gdańsk,
SIEĆ LLL Uniwersytet gdański,
Warsztat transgraniczny - wspólne projekty Konferencja 10 grudnia 2012.
TURYSTYKA. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG IIIA.
BEZPIECZEŃSTWO. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Ministerstwo Rozwoju Regionalnego
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowa koncepcja polityki regionalnej państwa Warszawa, 4 sierpnia 2008 r.
CELE REALIZACJI PROJEKTÓW POWIATOWYCH Pilotaż nowego modelu systemu doskonalenia nauczycieli i zewnętrznego wspomagania szkół/przedszkoli Pomoc dyrektorom.
PRZEWODNIK WDRAŻANIA SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI
„Turystyka w zgodzie z naturą” projekt realizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju Turystyki Wiejskiej „Słowiniec” w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem.
SCENARIUSZ WARSZTATÓW DLA SZKOŁY GIMNAZJALNEJ W RAMACH CYKLU PRAWA OBYWATELSKIE – MOJE PRAWA Katarzyna Stępak, Scenariusz 2, Załącznik 2 PRAWO DOSTĘPU.
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Pilotażowy Program LEADER+ Wsparcie tworzenia Lokalnej Grupy Działania i opracowania Zintegrowanej Strategii Rozwoju Obszarów Wiejskich w Dolinie Pilicy.
Lokalna Strategia Rozwoju Obszarów Rybackich LGR Obra - Warta
Społeczne partnerstwo na rzecz zdrowia środowiskowego
Czesław Noworol Narodowe Forum Doradztwa Kariery
Konferencja dla dyrektorów szkół i przedszkoli Europejski wymiar edukacji- rola dyrektora szkoły w realizacji międzynarodowych projektów współpracy szkół
CTO – Karaibska organizacja turystyczna.
Konferencja współfinansowana ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego Konferencja.
Zasady wyboru i wytyczne do opisu dobrych praktyk Dr inż. Janusz Adamczyk.
Zadania projektu Wdrożenie dwóch form działań Roczny plan Sieć współpracy wspomagania szkoły i samokształcenia.
WARSZTATY GRUNDTVIG „Improvement of the Environmental Communication of Migrants” Oerlinghausen września 2009 r.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Instytut na rzecz Ekorozwoju
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
- 1 - Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet III.
Organizacja szkoleń dla pracowników socjalnych i innych pracowników instytucji pomocy społecznej na podstawie innowacyjnej metody szkoleniowej opracowanej.
Projekt „Nikogo nie zgubić, każdego rozwinąć” - perspektywa partnera realizującego działania i dyrektora szkoły.
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Inicjatywa lokalna oraz analiza sprawozdań z realizacji zadania Artur Gluziński Kołobrzeg listopada 2011.
Programowanie rozwoju lokalnego w latach Dr Mariusz Sienkiewicz Zakład Samorządów i Polityki Lokalnej Wydział Politologii UMCS.
MOBILNOŚĆ SZKOLNEJ KADRY EDUKACYJNEJ… CZYLI JAK ZDOBYĆ „KASĘ” NA NAUKĘ W INNYCH KRAJACH… …I W JAKI SPOSÓB POZNAWAĆ INNE KULTURY NIE BĘDĄC ROCKEFELLEREM…
PRACOWNIE MARZEŃ Projekt finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX Rozwój Wykształcenia.
TURYSTYKA ZRÓWNOWAŻONA
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Projekty na rzecz rozwoju świętokrzyskiej kultury i turystyki w kontekście współpracy LGD - ENKOLPION Fundacja Enkolpion Instytut Kultury Regionalnej i.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
„LUDZIE DLA TURYSTYKI” – ROZWÓJ MAZOWIECKICH KADR NA RZECZ ROZWOJU GOSPODARKI TURYSTYCZNEJ W REGIONIE Warszawa, 5 października 2015.
Ekoturystyka i jej przyszłość - podsumowanie
Sieci współpracy i samokształcenia. SIEĆ to statek, na którym nie ma pasażerów, wszyscy jesteśmy załogą.
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Poznań, r. Oddział Terenowy Stowarzyszenia „Wolna Przedsiębiorczość” Płock, ul. Nowy Rynek 3 tel. 24/ ;
Warszawa, Forum konserwatorskie Białystok 2011.
Społeczna odpowiedzialność organizacji Zmiany zachodzące w otoczeniu współczesnych organizacji powodują, że ulegają zmianie społeczne oczekiwania wobec.
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
Projekt Kim będziesz?.
Potrzeby informacyjne ROT WŁ w kontekście monitorowania SRWŁ 2020 i RSI LORIS 2030 Maciej Bąk (BPPWŁ ROT)
Wsparcie aktywności gospodarczej
Stowarzyszenie Klubu Polskie Forum ISO – INEM Polska, istnieje od 1996
Koncepcja funkcjonowania klastrów energii
Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2018/2019
Starostwo Powiatowe w Świeciu ul. Gen
Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2018/2019
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Kurs szkoleniowy w zakresie OCHRONY ZASOBÓW DZIEDZICTWA KULTUROWEGO I KULINARNEGO

Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Cele kursu i faza realizacji projektu Waloryzacja: co to oznacza? Koncepcja waloryzacji według Slow Food Jak poddawać waloryzacji: 4 Klastry

Cele szkolenia Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z podstawowymi pojęciami, najlepszymi praktykami oraz wytycznymi, które pozwolą na zrównoważone wykorzystanie żywności będącej częścią dziedzictwa kulinarnego na danym terytorium

Faza realizacji projektu Aktualnie rozwijana jest druga faza projektu Slow Food-CE Jesteśmy tutaj IDENTYFIKACJA/MAPOWANIE DZIEDZICTWA KULINARNEGO WALORYZACJA DZIEDZICTWA KULINARNEGO DZIAŁANIE PILOTAŻOWE STRATEGIA MIĘDZYNARODOWA WPT1 WPT2 WPT3 WPT4

Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Cele kursu i faza realizacji projektu Waloryzacja: co to oznacza? Koncepcja waloryzacji według Slow Food Jak poddawać waloryzacji: 4 Klastry

Waloryzacja: co to oznacza? Wszystkie techniki i metodologie, które pozwalają na nadanie danemu dobru większej wartości oraz mechanizmy zarządzania i promocji, które umożliwiają przekazanie tej wartości beneficjentom. Waloryzacja zakłada również edukację, która jest niezbędna dla zdobycia wiedzy, a w konsekwencji, zwiększenia zdolności beneficjentów do korzystania z tegoż dobra. Przedmiotem waloryzacji mogą być: Dobra materialne Dobra niematerialne (tradycje, umiejętności, …)

Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Cele kursu i faza realizacji projektu Waloryzacja: co to oznacza? Koncepcja waloryzacji według Slow Food i projekty Jak poddawać waloryzacji: 4 Klastry

2. ZAGROŻENIE ZNIKNIĘCIEM Koncepcja waloryzacji według Slow Food Co powinno się poddawać waloryzacji? 2 główne kryteria dotyczące produktów żywnościowych 1. DOBRO 2. ZAGROŻENIE ZNIKNIĘCIEM

Koncepcja waloryzacji według Slow Food Jakie elementy biorą udział w procesie waloryzacji? Element kluczowy Produkt Rozpoznawalność producentów Region wytwarzania Aspekty kulturalne Zainteresowane podmioty Slow Food = koordynator Producenci = główni uczestnicy Konsumenci = koproducenci Czynniki sukcesu Edukacja Umiejętności techniczne, Umiejętności komunikacyjne (opowiadanie historii) Tworzenie sieci kontaktów z innymi producentami Społeczność

Kurs szkoleniowy w zakresie ochrony zasobów Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Cele kursu i faza realizacji projektu Waloryzacja: co to oznacza? Koncepcja waloryzacji według Slow Food i projekty Jak poddawać waloryzacji: 4 Klastry

Jak poddawać waloryzacji Klastry zostały wyznaczone, aby pogrupować różne inicjatywy i działania, które można realizować w ramach waloryzacji dziedzictwa kulturowego Najlepsze praktyki Projekty, które są przykładami waloryzacji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego. Zostały one opracowane przez Slow Food i ich metodologie i narzędzia mogą być wykorzystywane jako działania pilotażowe RYNKI PUBLICZNE RYNEK ZIEMI KUCHARZE I SZEFOWIE KUCHNI STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI ZRÓWNOWAŻONA TURYSTYKA PODRÓŻE SLOW FOOD EDUKACJA EDUKACJA SLOW FOOD

Rynki Publiczne Jaka jest ich rola w waloryzacji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego? Sprzedaż bezpośrednia (od producenta do konsumenta) Społeczności miejskie spotykają się z rolnikami Produkty wysokiej jakości Wielofunkcyjność sprzedaż, kupno, spotkania, wymiana wiedzy, szkolenie, testowanie, tworzenie sieci kontaktów, tworzenie społeczności Aby szerzej omówić ten temat: - przedstaw Rynki Slow Food jako jedną z najlepszych praktyk tego klastra; informacje można odnaleźć na stronie internetowej: https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/earth-markets/ - wydrukuj i rozdaj «wskazówki» - pobierz dokument tutaj  http://www.granaidellamemoria.it/edu/pluginfile.php/464/mod_page/content/22/PUBLIC%20MARKETS_The%20guidelines.pdf

Kucharze i szefowie kuchni Jaka jest ich rola w waloryzacji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego? tworzenie sieci wzajemnego zrozumienia i współpracy z drobnymi, lokalnymi i zrównoważonymi producentami żywności; promowanie zrównoważonego spożycia żywności poprzez informowanie konsumentów o bioróżnorodności, oddziaływaniu żywności na środowisko, zrównoważonym rolnictwie i rybołówstwie, odpowiedzialnym spożywaniu mięsa, itp. Aby szerzej omówić ten temat: przedstaw Stowarzyszenie Szefów Kuchni Slow Food tego klastra; informacje można odnaleźć na stronie internetowej: https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-chefs-alliance/ pokaż nagrania, które można odnaleźć na Moodle  http://www.granaidellamemoria.it/edu/mod/page/view.php?id=176 - wydrukuj i rozdaj «wskazówki» - pobierz dokument tutaj  http://www.granaidellamemoria.it/edu/pluginfile.php/476/mod_page/content/25/COOKS%20AND%20CHEFS_The%20guidelines.pdf

Zrównoważona turystyka Jaką rolę odgrywa w waloryzacji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego? Wykorzystuje zasoby środowiska w sposób optymalny, w zgodzie z zasadniczymi procesami ekologicznymi Chroni dziedzictwo naturalne i bioróżnorodność Szanuje społeczno-kulturową autentyczność społeczności przyjmujących Zapewnia opłacalne, długoterminowe operacje gospodarcze, gwarantując korzyści społeczno-gospodarcze rozłożone w sprawiedliwy sposób na wszystkie zainteresowane strony Aby szerzej omówić ten temat: przedstaw Podróże Slow Food jako jedną z najlepszych praktyk tego klastra; informacje można odnaleźć na stronie internetowej: https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/slow-food-chefs-alliance/ pokaż nagrania, które można odnaleźć na Moodle  http://www.granaidellamemoria.it/edu/mod/page/view.php?id=176 - wydrukuj i rozdaj «wskazówki» - pobierz dokument tutaj  http://www.granaidellamemoria.it/edu/pluginfile.php/479/mod_page/content/34/SLOW%20TRAVEL_The%20guidelines.pdf

Edukacja Jaką rolę odgrywa w waloryzacji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego? Uznaje dziedzictwo kulturowe i ekosystemy za dobra wspólne, które należy poddawać waloryzacji i udostępniać. Zwiększa świadomość zrównoważonego korzystania z dziedzictwa kulturowego Zwiększa poczucie przynależności do dziedzictwa kulturowego, poprzez rozwijanie projektów, których zadaniem jest promowanie emocjonalnej więzi i asymilacji kulturalnej w drodze waloryzacji różnych elementów obecnych na danym terytorium Rozwijanie i promowanie sieci obejmujących szkoły, władze publiczne, instytucje kulturalne oraz terytorium, na którym działają Opracowuje podróże „doświadczalne” i skłaniające do refleksji, które są nakierowane na poznanie terytoriów jako „powszechnych dóbr kultury” Aby szerzej omówić ten temat: Przedstaw Manifest Edukacyjny Slow Food (pobierz dokument tutaj  http://slowfood.com/filemanager/official_docs/SlowFood_Education_manifesto.pdf Więcej informacji o koncepcji edukacji według Slow Food w podręczniku  http://slowfood.com/filemanager/Education/ENG_manuale.pdf