Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Advertisements

Departament Zarządzania Programami Rozwoju Regionalnego Emilii Plater 1, Olsztyn Tel. (0-89) , Fax. (0-89) Urząd Marszałkowski.
Zintegrowane Inwestycje Terytorialne. ( ZIT ). Dofinansowanie :ZIT 11,4 mln euro WRPO 8,0 mln euro Beneficjenci :- Uniwersytet im. A. Mickiewicza, - Politechnika.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa.
„e-Gdańsk – europejska metropolia on-line” Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Innowacyjna Warszawa 2020 Program wspierania przedsiębiorczości.
Wizja rozwoju Uczelni Prof. Wiesław Józef Piekarski SPÓJRZ W PRZYSZŁOŚĆ z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie.
Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” PO RYBY Warszawa, 4 listopada 2015 r.
2013 Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości – Narzędzia wsparcia prowadzenia działalności międzynarodowej Kaliningrad, 24 czerwca 2013 r. Aleksandra.
Rola Regionalnych Ośrodków EFS w przygotowaniu województwa kujawsko-pomorskiego do sprawnej absorpcji EFS Polskie Towarzystwo Ekonomiczne w Bydgoszczy.
Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego w Gorzowie Wlkp.
OCENA POTENCJAŁU GOSPODARCZEGO ORAZ PROPONOWANE KIERUNKI ROZWOJU SEKTORA MSP Barbara Łopyta Główny Specjalista Agencja Rozwoju Mazowsza S.A.
Człowiek - najlepsza inwestycja Projekt "Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w kształtowaniu aktualnego i przyszłego profilu gospodarczego województwa.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski a UEP / SC UEP.
Bariery w rozwoju edukacyjnym ucznia Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Leszek Zegzda Kraków, 13 czerwca 2008 r.
„Środki unijne na rozwój przedsiębiorczości.” Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Pile Łobżenica, r.
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój Marcin Łata Dyrektor Departamentu Konkurencyjności i Innowacyjności Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju.
Międzynarodowa konferencja naukowo-dydaktyczna Zrównoważony rozwój, zrównoważone społeczeństwo. Wyzwania edukacyjne Sustainable development, sustainable.
REGIONALNE CENTRUM TECHNOLOGII I WIEDZY „INTERIOR” W NOWEJ SOLI NOWA SÓL.
Ekoefektywność – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT Marta Bocianowska Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju.
STRATEGIA DZIAŁANIA NA ROK 2012 REGIONALNA SIEĆ TEMATYCZNA DLA WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO.
Koncepcja Obserwatorium ICT w Województwie Świętokrzyskim Sandomierz - Dwikozy
Polish Information and Foreign Investment Agency PL Warsaw, 12 Bagatela Street, phone: (+48 22) , fax: (+48 22) ;
Projekt Centrum Współpracy Nauki i Gospodarki Szczecin, r.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata Stan na dzień wg KSI SIMIK Urząd Marszałkowski Województwa.
Copyright (c) 2007 DGA S.A. | All rights reserved. Jak powinniśmy rozumieć INNOWACYJNOŚĆ w aspekcie środków unijnych? Poznań, 14 stycznia 2008 r.
Fundusze Strukturalne - jak napisać projekt? Paulina Szuster.
Ocena poziomu kompetencji i umiejętności administracji publicznej w zakresie zarządzania rozwojem i kreowania innowacji Urząd Marszałkowski Województwa.
„Korzyści dla inwestorów oraz regionów i gmin z funkcjonowania w Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej” Zielona Góra, Krzysztof.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Lokalne Podstawy Światowej Strategii Innowacji Tadeusz Baczko Lubuska Rada Innowacji Czerwińsk, 26 września 2012 r.
Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Lesznie Planujesz rozpoczęcie lub rozwój działalności? Chcesz być konkurencyjny na rynku? Masz innowacyjny pomysł.
ZAKRES I FORMY ZAANGAŻOWANIA LOKALNYCH GRUP DZIAŁANIA WE WDRAŻANIE REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO NA LATA
Realizacja działań w sferze nauki w ramach PO KL PRIORYTET IV – komponent centralny Działania w ramach Priorytetu IV koncentrują się na podwyższaniu.
Program na rzecz Przedsiębiorczości i Innowacji (EIP) Aleksander Bąkowski Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych Problemów.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
I co dalej z TRIZ? KIELCE, 16 GRUDNIA 2013 r. Łukasz Syska – Koordynator Projektu „ Akademia TRIZ dla biznesu” Projekt współfinansowany ze środków Unii.
Środki na szkolnictwo zawodowe w nowej perspektywie finansowej Iwona Nakielska Dyrektor Departamentu EFS Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
Lokalna Strategia Rozwoju dla obszaru działania LGR „Mòrénka” Adam Rogala Dyrektor Biura Stowarzyszenia Wdzydzko-Charzykowska Lokalna Grupa Rybacka „Mòrénka”
ŚWIĘTOKRZYSKI TRANSFER WIEDZY BIZNES DLA NAUKI – NAUKA DLA BIZNESU MECHANIZM KOJARZENIA PARTNERÓW ŚWIĘTOKRZYSKI TRANSFER WIEDZY BIZNES DLA NAUKI – NAUKA.
Uwarunkowania rozwoju rynku kapitałowego w Polsce Marzec 2016 prof. zw. dr hab. Małgorzata Zaleska – Prezes Zarządu.
Lokalna Grupa Działania Sandry Brdy Chojnice. Obszar. Powiat chojnicki: Gmina Chojnice Miasto i Gmina Czersk Miasto i Gmina Brusy Gmina Konarzyny Powiat.
PRZEDSTAWIA. ZNAK JAKOŚCI KIDZONE PREZENTACJA PROJEKTU Stawiamy na jako ść ! Promujemy najlepszych! W ramach KidZone- Strefy Szcz ęś liwych Dzieci funkcjonuje.
Charzykowy, 8 lipca 2016 r..
Działania MCPS na rzecz rozwoju ekonomii społecznej II posiedzenie Mazowieckiego Komitetu Rozwoju Ekonomii Społecznej
Pomorski Broker Eksportowy
Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy
Szkolenie dla Potencjalnych Beneficjentów poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”
Najem społeczny – jak współpracować z prywatnymi najemcami?
Strategia RIT Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego – RIT.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Formy wspierania przedsiębiorców przez Gminę Wałbrzych
„Szkolenia dla liderów na obszarach wiejskich”
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
kształcących w zawodach
Społeczny Zespół do spraw aktywizacji pszczelarstwa
- efektywne wsparcie doradcze
Prof. dr hab. Eberhard Makosz Lublin, 24 lutego 2016 r.
Polskie Towarzystwo Ekonomiczne w Bydgoszczy
- Krajowe Repozytorium Obiektów Nauki i Kultury
STOWARZYSZENIE OSTRZSZOWSKIE CENTRUM PRZEDSIĘBIORCZOŚCI
DOBRY START szkolenia dla usługodawców osób niepełnosprawnych
Rozwój współpracy pomiędzy sektorem badawczo-naukowym a biznesem na przykładzie Projektu: GUM
Departament Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich
„Popytowy System Innowacji – rozwój MŚP w Regionie Świętokrzyskim poprzez profesjonalne usługi doradcze” Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Praktyczna nauka zawodu + Profesjonalne usługi doradcze
Centrum PISOP Jesteśmy grupą aktywnych ludzi, którzy od 15 września 2000 r. tworzą niezależne Stowarzyszenie Należymy do Ogólnopolskiej Sieci SPLOT.
Małopolski Festiwal Innowacji
Możliwości uzyskania dofinansowania na utworzenie gospodarstwa opiekuńczego w ramach dostępnych źródeł- Lokalne Grupy Działania.
WIELOFUNKCYJNOŚĆ OBSZARÓW
Zapis prezentacji:

Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Członkowie konsorcjum: Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego EPRD Biuro Polityki Gospodarczej i Rozwoju Regionalnego Sp. z o.o. Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw  „POLKON” Sp. z o.o. Targi Kielce S.A. SAN-EXPORT-GROUP Sp. z o.o. Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Świętokrzyska Izba Rolnicza WIR Zakłady Mięsne Sp. z o.o. Świętokrzyskie Centrum Innowacji i Transferu Technologii Sp. z o.o. txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Diagnoza sektora rolno-spożywczego w województwie: Duże zasoby wysokojakościowej ziemi rolniczej Niekorzystna struktura obszarowa gospodarstw – średnia 4,45 ha 2 miejsce w kraju pod względem produkcji jabłek 1 miejsce w kraju pod względem produkcji owoców pestkowych Duże rozproszenie producentów warzyw oraz indywidualne działanie Słaba promocja produktów i małe wsparcie eksportu Rosnące zapotrzebowanie na zdrową żywność txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kierunki rozwoju inteligentnej specjalizacji: Edukacja Badania Inwestycje Promocja txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Edukacja: Wdrożenie systemu szkoleń dla m. in. rolników, przetwórców osób zarządzających podmiotami gospodarczymi sektorze spożywczym Budowanie trwałych relacji współpracy pomiędzy producentami i przetwórcami Uruchomienie nowych kierunków studiów związanych z zarządzaniem w sektorze rolno-przetwórczym oraz ochroną środowiska Budowa sieci dostawców i odbiorców produktów rolnych województwa Wsparcie szkolnictwa zawodowego Wsparcie rozwoju klasteringu wertykalnego podmiotów sektora rolno-spożywczego Rozwój przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej na poziomie gospodarstwa txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Badania: Utworzenie laboratoriów chemiczno-rolniczych do badań pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz produktach kierowanych na rynki zagraniczne Utworzenie niezależnego Systemu Informatycznego symulującego zagrożenie patogenami chorobotwórczymi Stworzenie systemu informatycznego wsparcia procesów decyzyjnych w grupach producenckich w celu ujednolicenia oferty produkcyjnej i cenowej w transakcjach eksportowych Zagospodarowanie odpadów poprzemysłowych z przemysłu spożywczego Wykorzystanie bakterii do generowania energii elektrycznej z odpadów płynnych Ochrona terenów sadowniczych przed degradacją Dostosowanie oferowanych produktów rolno-spożywczych do potrzeb konsumentów txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Inwestycje: Wdrożenie nowych (innowacyjnych) technologii przetwórstwa owoców i warzyw (produkcja soków, cydrów, chipsów, rodzynków owocowych itp..) Wdrożenie technologii upraw gwarantujących obniżenie pozostałości nawozów i środków ochrony roślin w produktach ogrodniczych Obniżenie energochłonności i uciążliwości dla środowiska naturalnego procesów przetwórstwa spożywczego Rozwój inkubatora przetwórczego na potrzeby sprzedaży bezpośredniej producentów rolnych txt

Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Promocja: Integracja podmiotów gospodarczych funkcjonujących na rynku w kierunku stworzenia wspólnych ofert eksportowych Ekspansja zagraniczna świętokrzyskich produktów ogrodniczych Budowa marki promocyjnej Udział w misjach, konferencjach, imprezach targowych w kraju i zagranicą Owocowy raj na ziemi - promowanie zdrowego stylu życia, promocja regionalnych potraw Budowa strategii dla wzrostu sprzedaży lokalnej produktów regionalnych oraz strategii eksportu produktów regionalnych Identyfikacja, urynkowienie i sieciowanie produktu regionalnego i tradycyjnego txt

LGD a inteligentne specjalizacje (IS) woj. Promocja IS wśród wnioskodawców, Rozważenie wpisania działań IS do LSR, Uwzględnienie IS w punktacji przy wyborze projektów, Inicjowanie i realizacja projektów wpisujących się w IS Województwa, w tym inkubatory przetwórcze i krótkie łańcuchy dostaw.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Rodzaj instytucji otoczenia biznesu, która ma pomagać w inkubowaniu/ wylęganiu się nowych produktów oraz nowych działalności, To miejsce z pomieszczeniami przystosowanymi do przetwórstwa rolno-spożywczego oraz personelem zapewniającym wsparcie doradcze, Może być wynajmowany krótko i długoterminowo dla celów produkcyjnych rolnikom bądź firmom, Może sam produkować i wprowadzać produkty na rynek.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Popularne w innych krajach Europy Zach. oraz w USA, W Polsce dopiero kilka inicjatyw (K-PODR Minikowo, CDR Radom, LGD Gościniec 4 Żywiołów – Małopolska, Dwikozy i Bieliny – Świętokrzyskie), Możliwość tworzenia w nowym PROW.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Cele Zapewnienie dostępu do infrastruktury niezbędnej do wytwarzania produktów lokalnych przez rolników, Umożliwienie sprzedaży produktów lokalnych, wytwarzanych przez rolników i przetwórców na bazie lokalnego surowca i lokalnej tradycji, Wprowadzenie oferty lokalnych produktów w punktach sprzedaży, w tym oferowanie turystom i mieszkańcom lokalnych przetworów, Rozwój rynku produktów lokalnych, dobrej, zdrowej i tradycyjnej żywności.

Inkubator przetwórczy/ kuchenny Możliwy zakres usług Wynajęcie pomieszczeń i wyposażenia, Produkcja przetworów w imieniu własnym i na zlecenie („gadżety”), Pomoc w sprzedaży produktów klientów inkubatora; promocja, marka, certyfikacja, jakość Tworzenie sieci dystrybucji produktów lokalnych, Doradztwo w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego i gastronomii, Szkolenia i kursy kwalifikacyjne.

Zapraszam do współpracy! Dziękuję za uwagę Halina Siemaszko fundacja@opiwpr.org.pl Zapraszam do współpracy!