Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Krzyżówka Pracuje w pogotowiu ratunkowym Lekarz „od zębów”
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
CZAS NA ZDROWIE.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Jak żyli ludzie 1000 lat temu?
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Przedszkole Promujące Zdrowie
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Trzymaj formę Jowita Krawczyk Va.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się

Spis treści Czym jest higiena? Higiena i sposoby odżywiania się Higiena jamy ustnej Prawidłowe odżywianie Higiena przygotowania posiłków Brak higieny przewodu pokarmowego sprzyjającym środowiskiem dla pasożytów Właściwa dieta Zdrowe odżywianie – prawidłowe funkcjonowanie organizmu Sposoby zdrowego odżywiania Higiena układu pokarmowego, a sen Sprawne funkcjonowanie Quiz Dziękujemy za uwagę

Czym jest higiena? Higiena jest nauką badającą wpływ czynników środowiska na zdrowie. W praktyce dąży do usuwania z otoczenia czynników ujemnych, a wprowadzania dodatnich, w celu ochrony zdrowia oraz zapewnienia jednostce i społeczeństwu najlepszych warunków rozwoju psychicznego i fizycznego. Można wyróżnić kilka rodzajów higieny, najważniejsze to: higiena żywienia i higiena osobista. Pozostałe, to higiena pracy, komunalna, społeczna, szkolna itp.  

Higiena i sposoby odżywiania się Higienę układu pokarmowego należy zacząć od dbania o jamę ustną i zęby. bardzo ważne są higieniczne warunki przyrządzania jedzenia oraz mycie rąk przed posiłkiem, co zmniejszy ryzyko zakażenia bakteriami. Należy również przestrzegać diety bogatej w witaminę D, fluor i sole wapnia. Najbardziej narażone na choroby, bakterie i pasożyty jest jelito cienkie i żołądek. Negatywny wpływ na układ pokarmowy mają również używki takie jak papierosy, alkohol czy kawa. Przestrzeganie zasad higieny żywienia i żywności jest podstawowym warunkiem sprawnego funkcjonowania całego ustroju i zachowania zdrowia.

Higiena jamy ustnej Higienę układu pokarmowego należy zacząć od dbania o jamę ustną i zęby. Należy szczotkować zęby po każdym posiłku oraz płukać jamę ustną specjalnymi antybakteryjnymi preparatami. Ponieważ resztki pokarmu mogą zalegać w szparach miedzy zębami i prowadzić do próchnicy.

Prawidłowe odżywianie Higiena układu pokarmowego zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od prawidłowego odżywiania się, a także skłonności dziedzicznych. Jedzenie, które spożywamy ma bezpośrednią styczność z całym układem. Nieodpowiedni pokarm oraz niehigieniczne jego przygotowanie prowadzi do wielu chorób i zaburzeń trawienia. Długotrwałe niedożywienie prowadzi do osłabienia organizmu, sprawności fizycznej i umysłowej.

Zdrowe odżywianie- film

DOBRE NAKRYCIE-> <- ZŁE NAKRYCIE

ŁAD-> <- BRÓD

Brak higieny przewodu pokarmowego sprzyjającym środowiskiem dla pasożytów Ważnym problemem sanitarnym i medycznym są pasożyty przewodu pokarmowego. Ich głównym źródłem powstawania są skażenia wody i żywności. Zarażeniu zapobiega się przede wszystkim przez niespożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa z nieznanego źródła, ochronę gleby i wody przed przedostawaniem się fekaliów ludzkich, w których mogą znajdować się larwy tasiemców, dokładne mycie owoców i warzyw.

Film- pasożyty (tasiemiec)

Właściwa dieta Należy przestrzegać diety bogatej w witaminę D, fluor i sole wapnia. Witamina D- jajka, sery, mleko Fluor- rodzynki Sole wapnia- natka pietruszki, szczypiorek, migdały, sezam, płatki owsiane .

Zdrowe odżywianie – prawidłowe funkcjonowanie organizmu

Sposoby zdrowego odżywiania

Jedzmy zdrowo- film film

TERAZ CZAS NA……..

Higiena układu pokarmowego, a sen

Sprawne funkcjonowanie Przestrzeganie zasad higieny żywienia i żywności jest podstawowym warunkiem sprawnego funkcjonowania całego ustroju i zachowania zdrowia.

Quiz Ile posiłków dziennie powinien spożywać uczeń? A 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolację), B 2 posiłki (obiad, kolację), C 5 posiłków (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację).

Odpowiedź C

Quiz II śniadanie powinno dostarczać nam: a) 5-10% dziennego zapotrzebowania na energię b) 30% dziennego zapotrzebowania na energię c) 40% dziennego zapotrzebowania na energię

Odpowiedź A

Quiz A 1 litr, B 0,5 litry, C 1,5 litra, D 3 litry. Ile wody dziennie powinien wypijać każdy człowiek, w postaci płynów? A 1 litr, B 0,5 litry, C 1,5 litra, D 3 litry.

Odpowiedź C

Quiz A napoje gazowane, B owoce i warzywa, Które produkty spożywcze mogą powodować usuwanie wody z organizmu i w nadmiarze odwodnienie? A napoje gazowane, B owoce i warzywa, C woda mineralna niegazowana, D kawa i herbata

Odpowiedź D

Dziękujemy za uwagę Autorzy: Natalia Pydyś Natalia Witkowska Wiktoria Verheyen