Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Co to jest zdrowie? ZDROWIE - jest pełnią fizycznego, psychicznego i społecznego dobrostanu człowieka, a nie tylko brakiem choroby lub kalectwa. Jeżeli człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem. Dobry stan zdrowia oznacza stały i wysoki poziom czystej energii, równowagę emocjonalną, jasność umysłu, odporność na choroby, umiejętność obrony przed nowotworami i chorobami układu krążenia, co prowadzi do spowolnienia procesu starzenia i długiego życia.
Jak być zdrowym? Nie zapomnij o jedzeniu warzyw każdego dnia Pij duże ilości wody niegazowanej, mleka i soków ze świeżo wyciśniętych owoców Ruszaj się np.: spacerując, jeżdżąc na rowerze czy pływając Codziennie korzystaj ze słońca, które pozwala Twojemu ciału produkować witaminę D
Piramida żywieniowa Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia.
Produkty zbożowe Do najważniejszych zbóż dostarczających ziarna należą: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i gryka. Według prawidłowych zasad żywienia człowieka produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny znajdować się w codziennej diecie w największej ilości.
Warzywa i owoce Błonnik obecny jest we wszystkich warzywach i owocach, a najwięcej zawierają go suszone owoce, nasiona roślin strączkowych i orzechy. W przewodzie pokarmowym człowieka błonnik nie ulega trawieniu, a wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
Mleko i jego przetwory Mleko i produkty mleczne stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka o wysokiej wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia i ryboflawiny (witaminy B2). Do grupy tej, oprócz mleka, należą m.in. mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe, sery podpuszczkowe, dojrzewające i topione.
Ryby Jadanie ryb jest jednym z najlepszych sposobów zachowania doskonałej kondycji. Zalecane jest spożywanie 100-200 g ryb minimum 2 razy w tygodniu. Zawarte w nich kwasy omega-3 chronią człowieka przed różnymi schorzeniami i wzmacniają organizm. Wpływają korzystnie zwłaszcza na układ krążenia i nerwowy.
Orzechy i nasiona Nasiona i orzechy zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych. W porównaniu z mięsem i nabiałem są o wiele lepszymi źródłami białka i zawierają kwasy tłuszczowe w dużej mierze nienasycone. Są one bogate w błonnik, wapń, witaminę A, B i E.
Tłuszcze Spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu skoncentrowane źródło energii , w przeciwieństwie do węglowodanów, magazynowane w organizmie. Gdy spożywamy zbyt dużo niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych dotykają nas choroby układu krążenia, zwiększony poziom cholesterolu we krwi, zwiększone ryzyko zawału serca.
Białka Białko to podstawowy budulec wszystkich narządów w organizmie. Wchodzi w skład enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń.
Węglowodany Glukoza stanowi ważne źródło energii dla większości tkanek i jej niedobór w organizmie powoduje szybkie męczenie się i osłabienie, możemy być rozdrażnieni, senni i mieć problemy z koncentracją. Cukry są nam też niezbędne do życia. Odpowiadają za pracę mózgu i dostarczają niezbędnej energii, są paliwem dla mięśni
Dlaczego warto sie ruszać? Ruch to uroda, zgrabna sylwetka, jędrne ciało, większa energia, lepsze zdrowie, równowaga ducha, większa odporność na infekcje. Nigdy nie jest za późno, by zacząć ćwiczyć. Co więcej w każdym wieku ruch jest dobrodziejstwem dla zdrowia. Trzeba go tylko dostosować do własnych możliwości i sprawności fizycznej. Najlepiej jest wybrać formę ruchu, która sprawia najwięcej przyjemności.
Zalety sprawności fizycznej
Uzależnienia szkodzące zdrowiu
Prezentację przygotował Daniel Mazurek KONIEC Prezentację przygotował Daniel Mazurek