Zmiana nawyków żywieniowych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Skutki złego odżywiania.
Szkoła promująca zdrowie
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Zdrowe odżywianie.
AKTYWNOŚĆ RUCHOWA – ważny element zdrowia i rozwoju dziecka
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Żywienie w sporcie.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Zdrowy styl życia Zdrowy styl życia Autor: Martyna Ignaszewska Kl.VI
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Jakub Szota Częstochowa 2012
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
W trosce o zdrowie.
Złe nawyki żywieniowe.
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ZDROWIE PSYCHICZEFIZYCZNE Zdrowie ze strony fizycznej to zachowanie równowagi wewnętrznej organizmu. Pod względem psychicznym może to być np. akceptacja.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Światowy Dzień Walki z Otyłością
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Żeby zdrowym być….
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zmiana nawyków żywieniowych
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Zmiana nawyków żywieniowych Joanna Mielnik Profilaktyka Problemów Odkręgosłupowych Milicz 2017

Statystyki Polski 2000 2017 1995 ok. 9% dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością ok. 11% dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością ok. 20% Dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością

W Europie otyłe jest co czwarte dziecko W Polsce nadwagę ma aż 29% 11-latków i tyle samo 14-latków Stawia to nas na czołowym miejscu najbardziej otyłych dzieci na świecie Otyłość jest schorzeniem – to nie kwestia estetyki tylko zdrowia.

Choroby dieto-zależne: Choroby układu pokarmowego (refluks, bóle brzucha, zparcia, biegunki itp.) Choroby układu krążenia (miażdżyca, zawał, nadciśnienie itp.) Alergie i nietolerancje pokarmowe Choroby tarczycy (Hashimoto) Cukrzyca typu II Zaburzenia hormonalne Obniżenie sprawności umysłowych Choroby nowotworowe Choroby układu kostnego (bóle, zwyrodnienia stawów, osteoporoza itp.) Choroby układu nerwowego (ADHD, Autyzm, depresja, przygnębienie, ospałość)

Przyczyny pogarszającego się stanu zdrowia dzieci i młodzieży Mało zróżnicowana dieta Niedobory żywieniowe Zaburzenia równowagi hormonalnej Zaburzony układ odpornościowy Alergie i nietolerancje pokarmowe Zaburzona flora bakteryjna Zakażenia (wirusy, pasożyty) Zatrucia (metale ciężkie, leki, mykotoksyny) Stres, przemęczenie, brak snu Brak lub nadmierny wysiłek fizyczny Zaburzenia odżywiania ( kompulsywne objadanie się, jadłowstręt…) Zbyt duże przerwy między posiłkami Stosowanie diet, restrykcji żywieniowych

Substancje zaburzające funkcjonowanie układu immunologicznego Cukier Gluten Kazeina i laktoza Antybiotyki i inne leki

Cukier – sacharoza, fruktoza, glukoza Sacharoza i fruktoza są cukrami obcymi dla naszego organizmu Substancje te pozbawiają organizm witamin i minerałów, zakłócają równowagę hormonalną, powodują zakwaszenie i niedotlenienie komórek, niszczą naturalną florę bakteryjną, powodując rozwój drożdżaków i grzybów uzależnia organizm, co w rezultacie powoduje wzrost pobudzenia, agresywność sprzyjają rozwojowi nowotworów

1830r. - średnie spożycie cukru na osobę wynosiło 5kg 2000r. - 70kg!

Przykładowy jadłospis przeciętnego 11-latka Najczęściej spotykane Sugerowane drobne zmiany I Śniadanie: Mleko z płatkami nestle II Śniadanie: Bułka z nutelą / serem żółtym i liściem sałaty , woda smakowa Obiad: Pomidorówka z makaronem Pierogi ruskie ze śmietaną, herbata z miodem Podwieczorek: Mandarynka , pączek / chleb z nutelą, sok z kartonu Kolacja: Kanapka z jajecznica / parówki /mleko z płatkami, herbata z miodem I Śniadanie: Mleko z płatkami owsianymi, żurawiną, i orzechami II Śniadanie: Bułka z pastą z soczewicy z ogórkiem kiszonym, woda Obiad: Pomidorówka z ryżem Pierogi ruskie ze śmietaną, herbata ziołowa Podwieczorek: Mandarynka , orzechy Kolacja: Kanapka z jajecznicą i brokułami/ parówki / herbata owocowa

Psychologiczne aspekty Zmiany nawyków żywieniowych

Zmiana nawyków żywieniowych dzieci Stawianie realnych i konsekwentnych wymagań Zmieniamy nawyki żywieniowe całej rodziny Neofobia – awersja, niechęć do wszystkiego co nowe ekspozycja + zmotywowani rodzice Wyznaczanie granic podnoś poprzeczkę Świadomość spożywania posiłków

Ilość posiłków, wielkość, regularność Tempo spożywania posiłku Świadomy posiłek Ilość posiłków, wielkość, regularność Tempo spożywania posiłku Atmosfera rodzinna Miejsce i wygląd stołu, talerza Doznania zmysłowe: zapach, dźwięki, dotyk, wzrok Uczestnictwo w przygotowaniu posiłku

Jak to zrobić? Wyznaczaj sobie małe cele. Dziel się z innymi swoim doświadczeniem. Poszukaj kogoś z kim będziesz robić zakupy. Nie bój się eksperymentować. Sporządzaj plan posiłków i listę zakupów na tydzień. Zapisuj każdą rzecz, którą kupisz. Miej zawsze w gotowości plan B

Pracuj nad nimi ok.1 miesiąca Wprowadź kolejne zmiany Wybierz 2 punkty z listy Pracuj nad nimi ok.1 miesiąca Wprowadź kolejne zmiany Wypiję 1-2 szklanki wody z cytryną zaraz po obudzeniu się Zjem 2-3 porcje warzyw dziennie Zjem śniadanie najpóźniej 1g po obudzeniu się Wypije 1,5 litra płynów dziennie (nie licząc herbaty, kawy i słodkich napojów) Słodycze jem 1-2 razy w tygodniu 2-3 razy w tygodniu uprawiam sport Unikam siedzenia nieruchomo dłużej niż 1,5 godziny dziennie (telewizja, komputer, przy stole itp.) Codziennie rano i wieczorem gimnastykuję się przez 15 min.

Zmiana nawyków żywieniowych całej rodziny jest jedynym kluczem do zdrowia dziecka Nie wolno stosować u dzieci diet, które będą odbiegać od żywienia pozostałych członków rodziny (odstępstwo: choroby towarzyszące np. Celiaklia) Zmiana nawyków powinna odbywać się stopniowo w atmosferze wzajemnego zrozumienia Nie jest sztuką podjąć decyzję o zmianie lecz wprowadzić ją w życie i utrzymać

Aktywność fizyczna kluczem do zmiany

Młodszy wiek szkolny to złoty okres motoryczności Potrzeba doświadczania Potrzeba wyżycia się

Ruch Pozytywne myślenie Efektywne uczenie się Silne serce Mocne kości Zdrowy brzuch Lepsza odporność Sprawność fizyczna Dobre samopoczucie

Dziękuję za uwagę Profilaktyka Problemów Odkręgosłupowych Milicz 2017