Projekt edukacyjny „Zdrowa żywność – od produkcji do konsumpcji”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PRACA Z UCZNIAMI ZDOLNYMI W PROJEKCIE DIAMEnT POWUZ II KRAKÓW 19 LUTY – 18 MAJ JĘZYK ANGIELSKI.
Advertisements

E-nauczyciel Rozwijanie umiejętności nauczycieli z zakresu wykorzystania TIK na lekcjach Rządowy Program "Cyfrowa Szkoła” oraz Certyfikacja e-Nauczycieli.
Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Sokółce
Kleider machen Leute Zespół Oświatowy w Liniewie
Realizacja projektu w szkołach w roku szkolnym 2010/2011 Ewa Grela Dyrektor Projektu.
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego INFORMACJE OGÓLNE O PROJEKCIE DiAMEnT Dostrzec i aktywizować
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Anna Klimowicz, FRSE, Program Socrates Comenius Produkty końcowe projektów programu Socrates Comenius.
GENEZA PROJEKTU wyrównanie szans edukacyjnych uczniów w szkole wiejskiej, gdzie koszt utrzymania 1 ucznia jest bardzo wysoki, duża odległość od centrów.
Nasza szkoła bierze udział w projekcie,,Wespół w zespół z Matematyką bez Granic' realizowanym przez Polskie Towarzystwo Matematyczne w okresie od r.
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
SZKOŁA MOJĄ SZANSĄ PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY Z FUNDUSZY UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO KAPITAŁ LUDZKI.
Sprawozdanie z projektu edukacyjnego
Szkoła partnerska jest szkołą katolicką, w której uczy się 420 uczniów w klasach 1-4 Wymiana odbędzie się 23 września i trwać będzie do 2 pażdziernika.
Termin realizacji – 20 miesięcy
„Mamo, tato mówię po angielsku”
PRACA Z UCZNIAMI GIMNAZJUM METODĄ PROJEKTÓW
Atrakcyjna szkoła drogą do sukcesu
Realizacja projektu eTwinning w Gimnazjum nr 2 w Koluszkach rok szkolny 2008/2009.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, ul. Wspólna 2/4, Warszawa, WIEDZA SPEŁNIA MARZENIA Projekt Unii Europejskiej.
Opracowała Agnieszka Balcerak
PROJEKT EDUKACYJNY JAKO METODA PRACY Z DZIEĆMI
Patrz i zmieniaj Realizacja uczniowie ze Szkolnego Klubu Europejskiego pod kierunkiem p.Marzeny Pytel.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
Nauka kluczem do sukcesu program rozwojowy liceów ogólnokształcących Miasta Opola.
COMENIUS w naszej szkole PROJEKT EDUKACYJNY. NASZYM CELEM BYŁO: rozpowszechnienie Programu Comenius wśród uczniów naszej szkoły i ich rodziców zbadanie.
Realizacja programu rozwojowego
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Jedz Smacznie i zdrowo.
Tydzień projektów Klasa VI c
Wizyta studyjna w Lizbonie - projekt PL1-ESF Jakość nadzoru pedagogicznego i pracy szkoły w programie Zagraniczna Mobilność szkolnej kadry.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.
„WALORY PRZYRODNICZE OZORKOWA I OKOLIC”
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Prawa człowieka i ich ochrona w Polsce Alicja Kopczyńska
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
Wewnątrz przedszkolny konkurs kulinarny
Informator dla rodziców
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Odznaka jakości "Schule im Wandel – Zmieniająca się szkoła"
Praktyka zagraniczna – szkołą zdobywania nowych doświadczeń i szans na rynku pracy Plymouth, Wielka Brytania – –
m.in.: dlatego, że szkoła posiada:  monitoring wewnętrzny w szatni i na korytarzach,  monitoring zewnętrzny na dziedzińcu szkolnym,  imienne identyfikatory.
Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi nr 14 im. Jana Gutenberga Fundacji Szkolnej w Warszawie Comenius Peaceful Horizons – C.O.M.P.A.S.S. Come.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
R. Gromada – Kaleńska M. Wiercimak. Uczniowie gimnazjum mają obowiązek realizować jeden projekt edukacyjny w cyklu kształcenia. (na podstawie rozporządzenia.
ROK 2016/2017. Motywowanie uczniów do uczenia się - kompleksowy program szkolenia RP Zajęcia PDE Kształcenie kompetencji kluczowych wdrożenie wniosków.
Szkoła równych szans.
Szkoła równych szans.
ŻYJ z PASJĄ ! Program wspierania uzdolnień i zdrowego stylu życia
PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA
TRZY KULTURY W TRÓJCE projekt edukacyjny ZSP Nr 3 w Łodzi
Kształtowanie świadomości finansowej uczniów
Rezultaty projektu „Szkoła równych szans”
EWALUACJA PROJEKTU „SZKOŁA RÓWNYCH SZANS”
Projekty zrealizowane w ZS1
E-fektywne F-unkcjonalne S-zkoły
Szkoła Podstawowa nr 225 im. Józefa Gardeckiego w Warszawie
Szkoła Podstawowa nr 225 im. Józefa Gardeckiego w Warszawie
Szkoła z pomysłem na uczenie
Zapis prezentacji:

Projekt edukacyjny „Zdrowa żywność – od produkcji do konsumpcji”

Czas realizacji projektu: łącznie z okresem przygotowawczym: 4 miesiące (od maja do września 2017r.) wykonanie pracy projektowej (eko-książki kucharskiej): ok. 12 godzin zegarowych – 4 bloki po 3 godziny (w czasie wymiany w Kolonii). Cel główny projektu: zorganizowanie uroczystego poczęstunku połączonego z pokazem „Eko-książki kucharskiej”- jako produktu końcowego projektu.

Cele ogólne: rozwinięcie umiejętności wykonania projektu edukacyjnego, rozwinięcie umiejętności "miękkich” i praktycznych umiejętności życiowych oraz kompetencji kluczowych, rozwinięcie funkcji poznawczych, umiejętności informatycznych i językowych, poszerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu się, ekologicznej żywności i metodach jej produkcji, zwiększenie świadomości ekologicznej i prozdrowotnej.

Zakres tematyczny projektu: zdrowa żywność ekologiczne rolnictwo Formy pracy: praca na forum praca w grupach praca w parach

Przygotowanie do projektu i działania towarzyszące

W ramach merytorycznego przygotowania do realizacji projektu uczniowie uczestniczyli w lekcji „Zdrowa żywność – hit czy mit?” oraz w warsztatach „Jak zdrowo jeść?”. Ponadto wykonali 6 prac projektowych, związanych z nadrzędnym tematem projektu. Uczniowie pracowali w grupach - liczących od 2 do 6 osób. W skład każdej grupy wchodził przynajmniej jeden uczeń z orzeczeniem o potrzebie kształcenia praktycznego. Opiekunami grup byli nauczyciele - bezpośredni beneficjenci projektu „Szkoła równych szans”. Prezentacja prac wykonanych przez uczniów odbyła się w czasie wymiany w Kolonii.

W efekcie powstały następujące prace projektowe: 4 plakaty nt. „Propagujemy zdrowe odżywianie” dwujęzyczne (polsko-niemieckie) prezentacje multimedialne: „Czy uczniowie odżywiają się zdrowo?” „ABC zdrowego odżywiania”.

W ramach przygotowania do realizacji projektu „Zdrowa żywność – od produkcji do konsumpcji" każdy z uczestników wybrał dwa przepisy (na ulubione/narodowe/ekologiczne potrawy), które następnie zaproponował grupie w Kolonii do wspólnego przyrządzenia.

Realizację projektu w czasie wymiany uzupełniono o działania powiązane z jego tematyką. Uczestnicy zwiedzili ekologiczne gospodarstwo rolne Gertrudenhof w Hürth, Muzeum Czekolady i ogród zoologiczny w Kolonii.

Realizacja projektu w czasie krótkoterminowej wymiany grup uczniów w Kolonii

Opis projektu i jego realizacja w grupach roboczych W czasie spotkania przygotowawczego w pierwszym dniu wymiany uczniowie zaprezentowali swoje przepisy kulinarne i dokonali wyboru tych potraw, które chcieli wspólnie przyrządzić i umieścić w dwujęzycznej książce kucharskiej. Następnie uczniowie zostali podzieleni na 4 grupy robocze: grupa „Książka kucharska” - 5 osób grupa „Gotowanie 1" - 5 osób grupa „Gotowanie 2" - 5 osób grupa „Gotowanie 3" - 6 osób W skład każdej grupy wchodziło co najmniej dwóch uczniów polskich i dwóch uczniów niemieckich. Każda grupa miała swojego opiekuna.

Rezultat realizacji zadań grup „Gotowanie”: Każdego dnia uczniowie przyrządzali dwie potrawy, jedną według przepisu polskiego, jedną według przepisu niemieckiego. Grupa „Książka kucharska” miała stałe zadanie, natomiast zadania w grupach „Gotowanie” zmieniały się rotacyjnie, np. grupa „Gotowanie 1” (na dzień przed) sporządzała listę zakupów potrzebną do wykonania danych potraw, dokonywała zakupów i nakrywała do stołu. Grupy „Gotowanie 2” i „Gotowanie 3” przyrządzały i serwowały dane potrawy. Następnego dnia grupa „Gotowanie 2” robiła zakupy, a grupy „Gotowanie 3” i „Gotowanie 1” przyrządzały i serwowały potrawy, itd. Rezultat realizacji zadań grup „Gotowanie”: 4 dwudaniowe posiłki

Zadaniem grupy „Książka kucharska” było: przetłumaczenie przepisów odpowiednio na język polski lub niemiecki, zredagowanie tekstu przepisów w programie word, zrobienie i edycja zdjęć składników, z których wykonywana była dana potrawa, zrobienie i edycja zdjęć przyrządzonej potrawy, zaprojektowanie szaty graficznej książki kucharskiej, wstawienie zdjęć do worda, rozmieszczenie tekstu i zdjęć zgodnie z projektem, wydrukowanie gotowych stron, oprawienie (sklejenie i zszycie) książki kucharskiej. Rezultat realizacji zadania: Polsko-niemiecka „Eko-książka kucharska” zawierająca 7 przepisów kulinarnych.

Poczęstunek

Miejsce: sala lekcyjna w OSK Cel główny: Termin: 30 września 2017r. Czas: 120 minut Miejsce: sala lekcyjna w OSK Cel główny: upowszechnienie rezultatów projektu „Zdrowa żywność – od produkcji do konsumpcji”

Odbiorcy: dyrekcja, pracownicy pedagogiczni i niepedagogiczni OSK rodzice uczniów przedstawiciele zarządu spółki OSK Offene Schule Köln gGmbH

Program poczęstunku obejmował: prezentację „Eko-książki kucharskiej”, degustację potraw przyrządzonych przez uczestników wymiany, rozdanie Zaświadczeń udziału w wymianie jej uczestnikom.

Rezultaty projektu

„Eko-Książka kucharska” Rezultaty „twarde”: „Eko-Książka kucharska” 6 prac projektowych (4 plakaty, 2 prezentacje Power point) Rezultaty „miękkie”: rozwinięte umiejętności uczniów : pracy zespołowej, odpowiedzialności, poszukiwania oraz przetwarzania zgromadzonych informacji, redagowania kwestionariusza ankiety, przeprowadzania i analizowania jej wyników, posługiwania się językami obcymi,

praktyczne życiowe (sporządzania listy zakupów, świadomego dokonywania wyboru żywności podczas zakupów – w oparciu o znaki informacyjne na opakowaniach i informacje na etykietach produktów, liczenia, przygotowywania potraw według przepisu, serwowania potraw), informatyczne (redagowania tekstów w programie word, edycji zdjęć w programie power point, sporządzania diagramów kołowych, opracowania szaty graficznej książki kucharskiej), introligatorstwa artystycznego ( ręcznego oprawiania książki kucharskiej);

aktywizacja uczniów niepełnosprawnych, wzrost poczucia sprawstwa, poszerzona wiedza uczniów o zdrowej żywności i metodach jej produkcji, poszerzona wiedza uczniów o zasadach zdrowego odżywiania się, wzrost świadomości w zakresie właściwych nawyków związanych z kupowaniem żywności, wzrost jakości pracy szkół w zakresie kształcenia integracyjnego, rozwinięta umiejętność przeprowadzania projektów edukacyjnych w grupach integracyjnych, promocja OSK i ZST w środowisku lokalnym.

Dziękuję za uwagę  mgr Anetta Bengier